Dynamic Group’taki iş süreçleri Universal Robots’un cobot’larını kullanmadan önceki dönemde bazı zorluklar içeriyordu. Örneğin, bir enjeksiyon kalıplama makinesi döngüsünün beslenmesi, yoğun emek ve ısıya duyarlı malzemelerin dökümü yapıldığı için elleçlemede süreklilik gerektiriyor. Dynamic Group’taki uygulamalar yüksek tempolu olup operatörler bu hıza yetişemiyor, bu da makinenin sürekli çalışmasını zorlaştırıyordu. Bu da karma ve düşük hacimli üretime yönelik Dynamic Group’ta, uygulamadan uygulamaya taşınabilecek esnek bir otomasyon ihtiyacını doğurdu.


ÜRETİM KAPASİTESİ 4 KATINA ÇIKTI

Dynamic Group’un CEO’suna göre başlarda çözüm, yüz binlerce dolara mal olacak ve şirket dışından programcılar gerektiren pahalı bir seçenekti. Dynamic Group ise enjeksiyon kalıplama ve setleme uygulamalarına Universal Robots’un 3 adet cobot’unu dahil etti. Firmanın CEO’su, “Universal Robots’un UR10 cobot’u bize sürekliliği olan mükemmel bir döngü sağladı. Normalde tek bir vardiyada üç operatör çalışırken tek operatör çalışmaya başladı. Böylece üretim kapasitemizi dört katına çıkarttık ve fire oranımız önemli ölçüde azalarak neredeyse sıfıra yaklaştı. Bizim için son derece başarılı bir uygulama oldu” dedi.
Universal Robots’un sunduğu çözüme dair açıklamalarına devam eden CEO, “İlk robot, bir tam makine döngüsü süresince hizmet ediyor. Dökümü yapılacak malzemelerin yerleştiği çerçeveyi alıyor ve dökümü yapılmak üzere enjeksiyon kalıplama makinesine yerleştiriyor, trimming ünitesine aktarıyor, parçayı bir sonraki işlem için bir operatörün önüne yerleştirerek son olarak döngüyü tekrar etkinleştirmek için düğmeye basıyor. İkinci enjeksiyon kalıplama uygulaması, kalıplanmış parçayı kaydıraktan bırakan klasik bir kartezyen robotunu kullanıyor. Universal Robots cobot’u bu parçayı alarak degating tertibatına yerleştiriyor, ardından parçayı denetim için bir operatörün önündeki masa üzerinde bırakıyor. Üçüncü robot, bir setleme uygulamasında kullanılmak üzere kuruldu. Vakumlu bir kavrayıcı kullanan UR10, plastik bir kutunun (clam shell) alt parçasını yakalıyor ve ardından steril mendiller ile tuzlu su çözeltisini plastik kutunun içine yerleştirip kutuyu bir konveyör üzerine itiyor. UR10’dan önce Dynamic Group olarak setleme uygulaması için tek seferde altı ile yedi çalışan kullanıyorduk. Artık iki personel ile çalıştırabiliyoruz. Bu işlerde acemi personelimizin bile daha ilk denemede böyle bir başarıya ulaşması olağanüstü ve tamamen beklenmeyen bir şeydi. Ayrıca, yatırımın geri dönüşü iki aydan kısa sürdü. Hatta cobot’ları çok hızlı bir şekilde diğer ürünlerimize de uyarlayabildik” diyor.

COBOT KULLANMAK ÇOK KOLAY

Universal Robots cobot’larını kullanmanın çok kolay olduğunu belirten CEO, “Klasik robotlara kıyasla, Universal Robots cobot’larının sürükle bırak uygulamalarını öğretme ve programlamanın çok daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca robotu ‘Öğretme Modu’ ile de programlayabiliyorsunuz. Bu modda cobot kolunu kısaca kavrıyorsunuz, gitmesi gereken konuma hareket ettiriyorsunuz ve cobot’a bunu bir konum olarak öğretiyorsunuz. Konumlarınızı belirledikten sonra sadece ‘play’ tuşuna basmanız robotun bu hareketleri tekrar yapması için yeterli” diye ifade ediyor.

Robot hücresi kurulduktan sonra Dynamic Group’taki otomasyon mühendisinin robotları programlaması yaklaşık 2 gün sürdü. Mühendis, robotları taşıma arabası üzerine yerleştirdi ve artık bunlar presler arasında kaydırılabilir durumda. CEO ve ekibi, üretim süreçlerinde daha fazla cobot’u devreye almak için çalışıyor. Bir sonraki adım daha küçük UR3 modelini doğrudan preslerin üzerine monte etmek olacak.