Sektörün merakla beklediği IFR tarafından hazırlanan Dünya Robotik Raporu 2021, 28 Ekim'de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı.

TOPLANTI SANAL ORTAMDA DÜZENLENDİ

Raporun online gerçekleştirilen lansman toplantısına Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) Başkanı Milton Guerry, İstatistik Departmanı Yöneticisi Dr. Christopher Müller, IFR Servis Robotu Grup Başkan Yardımcısı Dr. Werner Kraus ve IFR Genel Sekreteri Dr. Susanne Bieller katıldı.

IFR'nin tanıtımı ve faaliyetleri hakkında bilgilerin verildiği, robotun tanımının yapıldığı lansman toplantısında, endüstriyel ve servis robotlarına ilişkin 2020 yılına ait verilerden öne çıkan kısımlara değinildi, yapılan değerlendirmelerin ardından katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı.

ROBOT SATIŞLARI YENİDEN ARTTI

Geçtiğimiz yıla ait verileri kapsayan "Dünya Robotik Raporu 2021 - Endüstriyel Robotlar" raporu, dünya genelindeki fabrikalarda faaliyet gösteren 3 milyon endüstriyel robotun rekorunu gösteriyor. Bu rakam yüzde 10'luk bir artış anlamına geliyor.

Yeni robotların satışları, küresel pandemiye rağmen 2020 yılında küresel olarak tedarik edilen 384 bin ünite ile yüzde 0,5 oranında az miktarda büyüdü. Bu eğilim, Çin pazarındaki olumlu gelişmelerin domine etmesi diğer piyasalardaki daralmaları da telafi etti.

2020 yılı, robotik endüstrisi için 2017 ve 2018'in ardından tarihteki en başarılı üçüncü yıl olarak kayıtlara geçti.

AVRUPA, KUZEY AMERİKA VE ASYA'DA GÜNCEL DURUM NASIL?

"Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa ekonomileri, Covid-19 dip noktasını eşzamanlı olarak yaşamadılar" diyen IFR Başkanı Guerry, Çin imalat endüstrisindeki sipariş alımı ve üretiminin, 2020'nin ikinci çeyreğinde artmaya başladığını belirtti.

MAKİNELERLE ENTEGRE ROBOTLU SİSTEM YATIRIMI YAPIYOR MAKİNELERLE ENTEGRE ROBOTLU SİSTEM YATIRIMI YAPIYOR

Guerry, Kuzey Amerika ekonomisinin geçtiğimiz yılın ikinci yarısında toparlanmaya başladığını ve Avrupa'nın ise bu durumu biraz daha sonra takip ettiğini ifade etti. 

Milton Guerry, küresel robot kurulumlarının güçlü bir şekilde toparlanmasını, 2021 yılında yüzde 13 artarak 435 bin üniteye ulaşmasını ve böylece 2018'de ulaşılan rekor seviyeyi aşmasını beklediklerini dile getirdi.

Kuzey Amerika'daki kurulumların yüzde 17 artarak yaklaşık 43 bin üniteye çıkmasının, Avrupa'daki kurulumların da yüzde 8 artışla yaklaşık 73 bin üniteye ulaşmasını öngördüklerini söyledi. Guerry, "Asya'daki robot kurulumlarının 300 bin üniteyi geçmesi ve bir önceki yılın sonucuna yüzde 15 eklemesi bekleniyor. Neredeyse tüm Güneydoğu Asya pazarlarının 2021'de çift haneli oranlarda büyümesi bekleniyor.” şeklinde konuştu.

Rapora ilişkin ayrıntıları, ST Robot Yatırımları dergisinin Aralık sayısında "Göstergeler" bölümünde bulabilirsiniz.