Otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyetlerine devam eden Dönmez Debriyaj firmasının Genel Müdürü Cumali Ertaş, üretim tesislerinde çalışan robotların, insanlarla bir bütün içinde çalıştığını ve birbirlerini tamamladığını ifade etti.

ÜRETİMİNİN YÜZDE 40'INI İHRAÇ EDİYOR

Ağır ticari araçlara yüzde 100 yerli debriyaj üretmek için çıktığı bu yolda her geçen gün daha da büyüyerek ve güçlenerek devam eden Dönmez Debriyaj, bugün İzmir Çiğli’de Atatürk OSB ve İzmir Bağyurdu OSB’de konumlanan üretim tesislerinde, dünya markalarına, hafif ve ağır ticari araçları için baskı, disk, rulman, volan ve turbo üretimi gerçekleştiriyor.

Motor ile şanzıman arasında bulunan ve 35 farkı parçadan meydana gelen debriyajın önemine dikkat çeken firmanın Genel Müdürü Ertaş, 200'den fazla makinalarının bulunduğu, 300'den fazla çalışanın görev aldığı tesislerinde kalıpların tasarımlarını da bünyelerinde gerçekleştirdiklerini ve pres, ısıl işlem, kumlama, işleme ve montaj da dahil olmak üzere entegre bir tesise sahip olduklarını ifade etti.

Ürettiklerinin yüzde 40'ını 80 ülkeye ihracatını gerçekleştirdiklerini aktaran Ertaş, yüzde 60’ını da iç pazardaki otomotiv sanayine verdiklerini dile getirdi.

"TİCARİ ARAÇLARIN ÜRETİMİNDE İNSANA İHTİYAÇ VAR"

Tesislerinde robotların ve insanların kol kola çalıştığını aktaran Ertaş, insan kaynağı olmadan robotların tek başlarına bir anlam ifade etmediğini, bazı ürünlerde insan eli değmeden üretim yapmanın henüz mümkün olmadığını söyledi ve ekledi: "Düşünebiliyor musunuz 5 binden fazla kalıp var. Küçük araçları sadece robotlarla üretmek mümkün ama ticari araçlarda bunu yapamıyorsunuz."

Türkiye'deki tüm ana sanayilere ürünlerini verdiklerini, Türkiye’de debriyaj üretimi yapan tek, Dünyada ise beş firmadan biri olduklarının altını çizen Ertaş, savunma sanayi ve havacılık sektörüne yönelik çalışmalarının da hızlandığı bilgisini verdi.

Kaynak: "Aşkla ve azimle yapılan katma değerli iş", GEZDİM, GÖRDÜM, YAZDIM, Sami ALTINKAYA, Dünya, 14.06.2021.