Konya’da faaliyetlerine devam eden robotik otomasyon konusunda uzmanlaşmış mühendislik firması Robomax, döküm taşlama ve cüruf toplama robotları konusunda Türkiye’de daha önce gerçekleştirilmemiş projeler hayata geçirdi.

Döküm taşlama robot sistemlerini daha kompakt hale getirerek saha süreçlerini kısaltacak ve müşteri sahasında direk sevk sonrası çalıştırılacak sistemler haline getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Robomax Robot Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü Yüksek Makina Mühendisi İsa Neiyi, sorularımızı yanıtladı.

Robomax’ın faaliyetleri ve 2020 yılı iş gündemi ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Robomax, alanında uzman mühendislerin bir araya gelerek kurduğu bir robot otomasyon firmasıdır. Kuruluşumuzun temel amacı, robotik faaliyet alanlarında farklı bir sektör oluşturmak ve sorunsuz projeler üretmektir. Firmamız, bu ilkeler doğrultusunda faaliyetlerine devam ediyor. Halihazırda devam eden robotlu CNC besleme, robotlu döküm taşlama, kaynak robotları ve dross skimming robot (cüruf toplama robotları) alanlarında projeler üretiyoruz. Özellikle döküm taşlama ve cüruf toplama robotları konusunda ülkemizde robotik sektörde daha önce yapılmamış projelere imza attık. Firmamızın 2020 faaliyetleri, biraz da içinde bulunduğumuz pandemi kaynaklı dönem dolayısıyla medikal sektörüne yönelmiş bulunuyor. 2020 yılının son çeyreğinde döküm taşlama robot sistemlerini daha kompakt hale getirerek, saha süreçlerini kısaltacak ve müşteri sahasında direk sevk sonrası çalıştırılacak sistemler haline getirmeyi hedefliyoruz. Sistem kurulum süresi ve programlama gibi tüm teknik faaliyetleri, sahamızda bitirecek döküm taşlama sistemleri üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Genç ve dinamik bir kadro yapısına sahibiz. Ekip arkadaşlarımızın, iş hayatından sosyal yaşamına kadar tüm sorunlarıyla birebir ilgileniyoruz. Ekip arkadaşlarımızın gülümseyerek çalışması, konforlu ve rahat bir ortamda proje üretmesi, sosyal bir hayatı olması gibi konular bizim için gerçekten çok kıymetli ve devamlı üzerinde istişare ettiğimiz konular arasında yer alıyor. Herkesin çalışmak istediği, çalışmaktan keyif aldığı/alacağı bir firma olmak amacıyla çalışıyoruz.

Son dönemde hayata geçirdiğiniz robotlu uygulamalardan örnekler verebilir misiniz? Hangi sektöre yönelik ne tür uygulamalar gerçekleştirdiniz, sonuçları ne oldu?

Son dönemlerde yoğun olarak CNC besleme ve döküm taşlama robotları üzerinde çalışıyoruz. CNC besleme robotlarında ürün yükleme sürelerini standart hale getirerek, müşterinin CNC tezgahlarının üretim kapasitelerini arttırmış durumdayız. Özellikle üç vardiya çalışan son kullanıcılarımızda, sistemin kendini 12 ay gibi sürelerde amorti etmesini sağladık. Döküm taşlama robotlarında ise, robotik hücreler ile döküm taşlamanın birçok faydası bulunuyor. Bunlar arasında; düzgün taşlanmış döküm yüzeyi, sarf malzemeden kazanım, iş güvenliği, çalışan operatör ve taşlama işçisinin azaltılması gibi avantajları sayabiliriz. Özetle, robotik bir taşlama sistemi ortalama 6 döküm temizlik çalışanının yaptığı işi yapabiliyor. Bu da geri dönüş ve amortisman sürelerini çok daha kısa sürelere çekerek, yatırımın daha fizıbıl olmasını sağlıyor. Yaptığımız uygulamalar ayrıca, imalatçılarımızın makinalaşarak, otomasyon seviyelerini artırarak sabit ve kalite sistemine uygun ürünler almasının önünü açıyor.

İhracat çalışmalarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Hedef pazarlarınızda hangi ülkeler var?

Bugüne kadar iç pazar ağırlıklı çalışmalar yaptık, projeler yürüttük. Ancak 2021 yılında, “Döküm Taşlama” ve “Dross Robotlarımızı” ihracat kanalı ile yurt dışına açmayı hedefliyoruz. Dökümün ve hat tipi sac imalatının olduğu ülkeler hedeflerimiz arasında bulunuyor. Döküm taşlama sistemleri ile ilgili özellikle Avrupa ülkelerinden talepler geliyor. Dross Robotları ile ilgili şu ana kadar Meksika, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden talepler geldi.  

Başarılı bir proje için hangi kriterlere dikkat edilmeli? Size göre robotlu otomasyon projesindeki kilit noktalar nelerdir? 

Başarılı proje üretmek için temel kural, yapacağınız projeyi hayal etmekle başlıyor. Satışın gerçekleşmesinden satış sonrasına kadar tüm aşamalarda müşteri ile sürekli iletişim halinde olmanız gerekiyor. Sizin hayal ettiğiniz kadar müşterinin de talepleri ile zihninde canlandırdığı projeyi hissedebilmek çok önemli. Hiçbir müşteri zihninde canlandırmadığı bir projeyi istemez. Bu nedenle bizler ekip olarak, satış sonrası ilk teknik toplantımız, proje tasarım sonrası toplantılar, imalat sürecinde bilgilendirmeler ile projenin süreci ilerledikçe müşterimizi sürekli bilgilendiriyoruz. Müşteri sahasında teknik toplantılar düzenliyoruz. Sistemin son aşamasında ise, sahamızda müşterimize, projenin sunumunu gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla ön kabul yapıyoruz. Böylece müşteri almış olduğu sistemi sahasına gelmeden çalışır olarak görebiliyor ve ilgili tüm teknik testlerini yapabilme imkanı buluyor. Ancak süreç, burada bitmiyor. Saha teslimatı ve satış sonrası faaliyetler, bizim açımızdan kritik önem taşıyor. Tüm Türkiye geneline 24 saat içerisinde servis garantisi verebiliyoruz. Satış sonrası müşterilerimizin sistemi ne kadar verimli çalıştırıp çalıştırmadığını kontrol ediyoruz.

Gelecek dönem hedef ve beklentileriniz nelerdir?

Gelecek dönemde özellikle, döküm taşlama robotlarının yaygınlaştırılması noktasında beklentilerimiz bulunuyor. CNC besleme ve kaynak robotları ülkemizde biraz daha oturmuş ve yaygınlaşmış sistemler ama döküm taşlama robotları bu konuda nispeten geriden geliyor. Bu sistemleri yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.