Universal Robots’un cobot’ları, çalışan ergonomisiyle birlikte iş güvenliğine de olumlu katkılar sağlıyor; döküm sonrası çapak alma, taşlama, frezeleme, kılavuz çekme, delme, malzeme çekme ve CNC besleme uygulamaları gibi döküm sanayisinin tüm üretim süreçlerine hızlıca adapte olabiliyor.

Değişen uç elemanları ve entegre edilebilen kamera ve görüntüleme sistemleri ile üretim sonrası kalite kontrol süreçlerine de dahil olabilen cobot’lar, döküm sanayisini dijitalleştirerek, Endüstri 4.0’a yani geleceğe hazırlıyor.    

YÜKSEK HASSASİYETLİ ÜRETİM SAĞLIYOR

Üretim sonrası fire ve atıkları azaltmak için gömülü kuvvet/tork algılama özellikleri de sunan cobot’lar, tüm üretim sürecinin tutarlı, hassas ve aynı kalitede olmasına yardımcı oluyor. Kolay kurulum, hızlı programlama, yatırımın hızlı geri dönüşü, insanlarla etkileşimde ve risk analizlerine bağlı güvenlik bariyeri olmadan insanlar ile iş birliği halinde yan yana çalışan cobot’lar, tüm bu özellikleriyle döküm sanayisinde rekabet, kalite ve yüksek hassasiyetli üretim sağlıyor.

Son derece hafif olan cobot’lar farklı proseslerde görev almak üzere ihtiyaç duyulan alanlara kolayca taşınabiliyor. Üretim hattına yeni bir enerji kurulumu ya da yatırımı gerektirmeden 220 Vatlık enerji kullanımına uygun prizle çalışabilen cobot’lar aynı anda üretime esneklik kazandırıyor.

Dönemsel ya da proje bazlı işlere de adapte olan cobot’lar, yeni bir görev için yeniden programlanabiliyor ya da daha önceden yazılmış programın tekrar kullanımına imkan tanıyor. Üreticiyi dönemsel olarak artan çalışan, yeni yazılım ve yazılımcı maliyetlerinden de kurtaran cobot’lar, kişiselleştirilmiş üretime de imkan tanıyor.   

TEHLİKELİ UYGULAMALARDA İŞ GÜVENLİĞİNİ ARTIRIYOR

İnsanla temas etmesi durumunda patentli teknolojisiyle kuvveti sınırlayan cobot’lar, bir insanın çalışma alanına girdiğinde yavaşlatılmış modda çalışacak ve kişi ayrıldığında tam hızda devam edecek şekilde programlanabiliyor. Üretimde iş güvenliğini artırmanın yanı sıra kalite kontrol uygulamasında, tekrarlayan hareketlerde iş güvenliği ve sağlığı risklerini ortadan kaldıran cobot’lar, çapak alma operatörünün taşlama tozuna maruz kalmasını ve mesleki hastalıklara yakalanmasını önlüyor. 

AĞIR GÖREVLER İÇİN TASARLANDI

Cobot’lar, üreticilerin dünya pazarında rekabet edebilmek, değişen müşteri ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilmek, büyümek ve kar elde etmek için üretimde ihtiyaç duydukları tüm avantajları sağlıyor. Universal Robots’un, daha fazlasını yapmak için ürettiği ve piyasaya yeni sürdüğü e-Series’in UR16e kolaboratif robotu, döküm sanayisinde otomasyonu herkes için kolay ulaşılabilir hale getiriyor. Ağır görevler için geliştirilen 16 kg taşıma kapasitesi ve 900 mm erişim mesafesiyle UR16e kolaboratif robot, döküm sonrası çapak alma, taşlama, frezeleme, kılavuz çekme, delme ve malzeme çekme gibi dar alanda gerçekleştirilen ağır uygulamalar için büyük avantajlar sağlıyor. UR16e cobot, üretim sırasında ağır parçaların ve ürünlerin kaldırılması, taşınması, maliyetlerin düşürülmesi, duruş sürelerinin azaltılması ve verimlilik artışında büyük rol üstleniyor. 

İŞ GÜCÜNÜ YÜZDE 50, GELİRLERİNİ YÜZDE 70 ARTIRDI

Mekanik parçaların endüstriyel yağdan arındırma ve işlenmesi konusunda uzman BWIndustrie, sekiz yıldır çeşitli üretim süreçlerini iyileştirmek için Universal Robots'un kolaboratif robotlarını kullanıyor. BWIndustrie, üretim hatlarına bir adet UR5, iki adet UR10 ve bir adet yeni UR16e olmak üzere dört Universal Robots cobotu entegre etti. Cobot’lar, CNC tornalarının yüklenmesi ve boşaltılması, metalik boruların kalite kontrolü ve 4 ila 14 kg arasında değişen metal parçaların çapak alma uygulamalarını başarılı bir şekilde otomatikleştirdi.

Cobot’ların kullanımı, BWIndustrie'nin Fransa'daki üretimini sürdürmesini ve yeni pazarlara girmesini sağladı. Şirket 2011'deki ilk cobot kurulumundan bu yana, verimliliğini yüzde 50, cirosunu yüzde 70 oranında artırarak yıllık cirosunu 5,6 milyon avroya taşıdı. 

İlk cobot uygulamasını CNC torna tezgahının yüklenmesi ve boşaltılması için kuran şirket, ikinci kolaboratif uygulamasıyla da parçaların kalite kontrolünü ve dikey bir torna ile benzer bir görevi yerine getiriyor. Kameralarla donatılmış bu robotik hücreler, operatörlerin daha yüksek katma değerli görevlere odaklanabilmesini de sağlıyor. Her iki uygulamada da cobot’lar tehlikeli ve keskin parçalar taşıyor. İş kazalarını engellemek için cobot’ların çalışma alanına lazer güvenlik tarayıcıları uygulandı. Sistem bir kişinin çalışma alanına girmesiyle cobot’ların durmasını sağlıyor. 

ÜRETİMİN KALİTE KONTROL SÜRECİNDE YER ALIYORLAR

Üçüncü robotik uygulamada, cobot yılda yüz binlerce metal tüpün kalite kontrolüne yardımcı oluyor. Bu uygulamada, kalıptan çekilmiş metal tüplerin boyutsal özelliklerini inceleyen iki yüksek çözünürlüklü kamerayla cobot, kalite kontrolünü sağlıyor. İnceleme başarısız olursa, cobot parçayı bir reddetme kutusuna yerleştiriyor. Tüm bu kalite kontrol uygulamaları cobat’ların kullanılmasından önce manuel olarak gerçekleştiriliyordu.

BWIndustrie, 2019 yılında teknolojik gelişmelere, pazarın büyümesine ayak uydurmak ve müşteri taleplerini karşılayabilmek için e-Serisi ürün yelpazesine en son eklenen yeni UR16e kolaboratif robotunu sadece iki haftalık bir süre içinde başarıyla kurdu. Bu cobot, şirketin 4 ila 14 kg ağırlığındaki metal parçaların çapak alma uygulamasını otomatikleştirmesini sağladı. Yeni cobot, günde yaklaşık bir ton metal parça işliyor. Cobot, pnömatik tutucular da dahil olmak üzere frezeleme, zımparalama, taşlama gibi birkaç çapak alma aleti bulunan yarı-açık bir hücre içerisine uygulandı.

Otomotiv, hidrolik ve elektronik gibi birçok sektörde müşterisi bulunan BWIndustrie operatörleri tarafından gerçekleştirilen, metal parçaların çapak alma uygulaması çok fazla hassasiyet gerektiren ve günde yüzlerce kilogram parçanın taşınmasıyla ilgili kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını ortaya çıkarıyordu.

Firmanın iş birliğine dayalı UR16e robotu, ağır yüklere elle müdahaleyi ortadan kaldırarak, çalışanların kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını azalttı ve rakipsiz kaliteyle üretimi artırdı.