RobAtik Otomasyon Kurucusu ve Genel Koordinatörü Seyfettin Atik, robotlu kaynak uygulamalarında kullanılacak robotun ve kaynak ekipmanlarının seçimi yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.  

Atik, “Uygun maliyet ve yüksek verimlilik sağlamak için doğru ürün grubuyla, doğru işi yapmak en önemli kriterdir.” diyor.

Şirketinizin 2020 yılı iş gündemini öğrenebilir miyiz? 2019 yılında yurt dışına açılarak ilk ihracatınızı yaptınız. 2020 yılında ihracat faaliyetlerinize devam etmeyi hedefliyor musunuz? 

Piyasalar güven verdikçe ve olumlu hava devam ettikçe, bizim de satışlarımız aynı doğrultuda olumlu seyrediyor. Evet, 2019 yılında yurt dışına gerçekleştirdiğimiz ihracat bizim açımızdan çok önemliydi. Devamının geleceği temennisiyle, planladığımız satış hedeflerine ulaşmak için başta otomotiv ana ve yan sanayi olmak üzere genel endüstride seri imalat yapan müşterilerimize çözümler sunmayı ve satış yapmayı hedefliyoruz. 

Ağır kaynak uygulamalarında deneyimi bulunan bir firmasınız. Bu tip uygulamalarda öne çıkan kriterler nelerdir? 

Ağır kaynak uygulamalarında oldukça tecrübeliyiz. Ağır iş makinalarından otomotivin en ince parçalarına kadar her türlü kaynağı yaptık. Alüminyumdan paslanmazına, özel proseslerinden özel sert dolgu kaynaklarına kadar her türlü prosesin içerisinde bulunduk. Bu da sektörde bizim kaynak uzmanı olarak bilinmemizi sağladı. Bu anlamda da hakikaten bizim kaynak konusunda yapamayacağımız veya taşın altına elimizi koyamayacağımız bir proses bulunmuyor. Ağır kaynak uygulamalarında kaynak yapılacak malzemelerin neler olduğu, bu malzemelerin yapıları (saf mı yoksa alaşımlı mı olduğu), malzeme kalınlığı ve bu doğrultuda seçilen kaynak ekipmanları yapılacak olan kaynağın doğru ve temiz olmasındaki temel kriterlerdir. 

Yakın geçmişte hangi sektörlere yönelik ne gibi robotlu kaynak uygulamaları devreye aldınız? Sonuçlarından bahsedebilir misiniz? 

Robotlu MIG/MAG kaynak uygulamaları başta olmak üzere TIG ve punta (spot) kaynak uygulamaları gerçekleştirdik. Bu uygulamalarla birlikte kameralı, sliderlı ve pozisyonerli sistemler de devreye aldık. Yapılan bu kaynak uygulamalarının birçoğunu otomotiv ana ve yan sanayi sektörlerinde, seri imalat yapan firmalarda gerçekleştirdik. Devreye aldığımız sistemlerde müşterilerimizden aldığımız feedback’ler doğrultusunda anlık destek ve çözümler sunarak müşteri memnuniyetini sağladığımızı söyleyebiliriz. 

Robot seçimi ve kaynak ekipmanlarının seçimi yapılırken nelere dikkat edilmeli? Uygun maliyet ve yüksek verimlilik sağlamak için neler önerirsiniz? 

İster robotlu kaynak uygulamaları olsun, ister diğer robot uygulamaları olsun robot seçilirken dikkat edilmesi gereken başlıca etkenler şunlardır:

1-Robot erişimi: Robotun yapılacak iş için uygun erişime sahip olması gerekir, yapılacak işte(harekette) robot eksenlerini(motorlarını) zorlayacak erişim mesafeleri göz önüne alınarak erişim belirlenmeli, optimum seçim yapılmalıdır. 

2-Taşıma kapasitesi: Robotun en uç eksen noktasında taşıyacağı kapasite, üzerine konacak ekipmanlar baz alınarak belirlenmelidir. Eğer taşıma kapasitesi yükü kaldıramayacak seviyede ya da çok yakın bir değerde ise robotun eksenleri zorlanacak, motorlar aşırı akım çekecek, ısınacaktır. Zamanla robot verimden düşecek, en sonunda ise motorlar arızalanacak daha külfetli zararlar çıkaracaktır. Unutulmamalıdır ki, robotun taşıma sırasında meydana gelen momentum değeri eksenler üzerinde ekstra anlık yüklemeler yapmaktadır. Bu durum da göz önünde bulundurulmalıdır. 

3-Tekrarlanabilirlik: Yapılacak iş ne kadar hassasiyet gerektiren bir iş ise ona göre seçim yapılmalıdır. Örneğin mikron seviyede ölçüm yapılacak bir sistem için kullanılacak robot hassasiyeti büyük önem taşımaktadır. Aksi taktirde yapılan işte hatalı sonuçlar alınmaya sebep olur. 

Kaynak ekipmanları seçimi yapılırken:

•    Kaynatılacak malzemenin cinsi, alaşım özellikleri, kalınlığı baz alınarak seçim yapılmalıdır. 
•    Verimlilik göz önünde bulundurularak seçim yapılmalıdır.
•     Sistemde kullanılacak diğer birimler ile haberleşme protokollerinin uygunluğu da göz önünde bulundurulmalıdır. 
•    Uygun maliyet ve yüksek verimlilik sağlamak için doğru ürün grubuyla, doğru işi yapmak en önemli kriterdir. 

Robotlu kaynak uygulamalarında özellikle hangi kaynak çeşitleri öne çıkıyor? 

Kaynak çeşitleri, müşteri ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Genellikle MIG/MAG kaynak uygulamaları öne çıkmakla birlikte, TIG ve punta (spot) kaynak uygulamalarının da kullanımı yaygındır. 

Robotlu kaynak teknolojilerinden son dönemde yaşanan gelişmeler ve yenilikler nelerdir? 

Endüstri 4.0’ın gelişmesiyle birlikte kaynak teknolojisinde kameralı sistemler biraz daha ön plana çıkıyor. Bununla birlikte gelişmekte olan AR/VR teknolojisi var.