Çinli bilim insanlarının, 10 bin metrenin altındaki sularda keşif yapacak bir sualtı robotu geliştirdikleri bildirildi.

BALIĞI ANDIRIYOR, ÇEVREYE ZARAR VERMİYOR

Çin’in doğu eyaleti Zhejiang’dan bilim insanları, çok derin sularda keşfi yapmayı kolaylaştırmak ve bu işlemleri de çevreye zarar vermeden gerçekleştirebilmek için esnek bir biyonik robot geliştirdi.

Söz konusu performansın temelini oluşturan ve Zhejiang Üniversitesi ile bir araştırma enstitüsü olan Zhejiang Lab. tarafından iş birliğiyle yürütülen araştırmalar, 4 Mart 2021 tarihli Nature dergisinde yayımlandı.  
 
Bir balığı andıran robot, vücudunun çeperlerinde yer alan ve jöleye benzeyen elektronik bileşenleri sayesinde derin sulardaki yüksek basınca dayanabiliyor.

Araştırmacılar, tasarımının derinlerde yaşayan salyangoz tipi balıktan esinlendiğini belirtiyorlar.

YAPAY KAS ARACILIĞIYLA HAREKET ETTİRİLİYOR

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Zhejiang Üniversitesi ekibinden Li Tiefeng, “Zırhla donanmış geleneksel derin su ekipmanıyla karşılaştırıldığında, bu esnek robot hafif ve basit yapısıyla, derin sularda keşfin güçlüğünü ve maliyetini büyük ölçüde düşürüyor." şeklinde konuştu.    
 
Diğer yandan, bir makina veya bir motor aracılığıyla değil de bir "yapay kas" aracılığıyla harekete geçirildiği ve bu nedenle hiçbir gürültüye sebebiyet vermediği gibi hareket etmek için yüzgeçlerini oynattığında da denizdeki diğer canlılara da zarar vermiyor.

11 BİN METRE DERİNLİKTE TEST EDİLDİ

Araştırma ekibi robotun performanslarını, 2019 yılında Mariannes Çukuru’nda 10 bin 900 metre derinlikte teste tabi tuttu.

Ayrıca robotun, 2020 yılında Güney Çin Denizi’nde 3 bin 224 metre derinlikte serbest yüzme gerçekleştirdiği öğrenildi.