ST Endüstri Radyo’da Robot Yatırımları programına konuk olan Pulsar Robotik Genel Müdürü Murat Anıl Oral, görüntü işlemede Ricoh SC10A ürününün operatörün dijital asistanı olarak görev yaptığını, operatör tarafından gerçekleştirilen uygulamanın tüm sürecini izlediğini, hataları gösterdiğini veritabanı dosyalarına kaydederek üretimde darboğazların önüne geçtiğini söyledi.

Kendilerini satış yapan firma olarak değil, ileri düzeyde mühendislik projeleri üreten bir ekip olarak konumlandırdıklarının altını çizen Oral, hareket ve robot, görüntü işleme ve kimyasal dozajlama sistemleri olmak üzere üç ana dalda partnerlerimize mühendislik çözümleri sunduklarını ifade etti.

“COBOT'LARA DOZAJLAMA, PİCK&PLACE, MONTAJ UYGULAMALARI YAPIYORUZ”

Hareket ve robot sistemlerinde; Japon menşeli IAI, Alman menşeli Promess, iş birlikçi robotların mucidi Universal Robots, cobot’lar için özel tutucu geliştiren Robotiq, esnek ve konvansiyonel sistemlerde parça besleme sistemi üreticisi Asyril’in Türkiye distribütörlüğünü yapıyoruz. Görüntü işlemede; Panasonic, Sensopart, Pickit ve Ricoh ve kimyasal dozajlamada ise; Techcon, Panasonic ve Thinky markaları ile çözümler sunuyoruz.

Universal Robots ile tanışmamız, geçmiş yıllara dayanıyor. Fuarlardan, yurt dışından vb. derken 2019’un sonlarına doğru olası iş birliklerini konuşmaya başladık ve 2020’nin başı itibarıyla İç Anadolu Bölgesi distribütörü olarak anlaştık. Her ne kadar iş birliğimiz pandemi nedeniyle zor bir döneme denk gelmiş olsa da, piyasanın cobot mantığını öğrendikçe artan talep sayesinde birlikte güzel çözümler yaratmaya başladık. Uzmanlık alanlarımız dolayısıyla kullanıcılardan, cobot’larla dozajlama, montaj ve alma-bırakma gibi uygulamalar konusunda talepler geliyor. 

“PANDEMİ SÜRECİNDE DE UZAKTAN TEKNİK DESTEK VERİYOR”

Robotiq’in “Insights” yazılımı önem verdiğimiz bir yazılım. Bir cobot’la CNC besleme uygulaması yaparken üç boyutlu bir kamerayla görerek CNC’yi besliyorsunuz. Günün sonunda her üretici, sistemin ne kadar verimli olduğunu analiz etmek ister. Yazılımımız, süreç boyunca robotun bütün verilerini kaydediyor, varsa kamera gibi çevre ekipmanlarının bilgilerini kaydediyor ve analiz sunuyor. Bir operatör olmasa bile uygulamayı optimize etme imkanınız oluyor. Ayrıca yanında tüm sistemi uzaktan izleyebileceğiniz bir kamera oluyor. Yazılım sayesinde şehir dışında ya da pandemi gibi süreçlerde sahaya teknik destek için gidemediğiniz takdirde, uzaktan sisteme bağlanarak kamera ile sistemin çalışmasını izleyebiliyor, robotun tüm verilerini görüp kısa sürede teknik destek vererek sorunu çözebiliyorsunuz.

“OPERATÖRE HATA YAPMA ŞANSI BIRAKMIYOR”

Görüntü işleme markalarımızdan Ricoh, literatüre farklı ve yeni bir ürünle girdi. Ricoh’nun SC10A ürünü, operatör tarafından gerçekleştirilen manuel montaj uygulamalarını hedefliyor. Bu sistem, uygulama manuel olarak yapılırken, otomatikleştirip bir üst aşamaya geçiriyor. Operatörün tüm sürecini izliyor, ekran bir sonraki adımda yapılması gereken işi tarif ediyor, işin doğru şekilde ve zamanda yapılıp yapılmadığını kontrol ediyor ve tüm süreci veritabanında kayıt altına alıyor. Kayıtta hangi işin yapıldığı, operatörün çalıştığı, adımın ne kadar sürdüğü, nerelerde hata alındığı gibi bilgilerin yanı sıra istenilen bilgiler de anlık görüntüyle kaydediliyor. Örneğin bir montaj operasyonunda veritabanı dosyaları kullanılarak hangi adımlarda darboğaz olduğunun analizi yapılabiliyor. Anlık kontrol yerine tüm montajın kalite kontrolünü ve sürecin verimliliğini denetleyebiliyorsunuz.