Robentex İş Geliştirme Uzmanı Erdem Duru, RobenteX tarafından Yaskawa Motoman GP50 robotunun kullanıldığı kek paketleme projesini ve proje ile elde edilen kazanımları anlatıyor.

RobenteX Endüstriyel Verimlilik Mühendisliği, üretim sistemlerinin otomatikleştirilmesine yönelik mühendislik çözümleri üretmek amacıyla 2014 yılında Kocaeli’nde kurulmuştur. Başta otomotiv, beyaz eşya ve gıda sektörü olmak üzere, seri üretimin olduğu pek çok sektörde anahtar teslimi robotik otomasyon projeleri hayata geçirmektedir. Anahtar teslimi otomasyon çözümlerinin yanı sıra mevcut üretim sistemlerinin revizyonu ve modernleştirilmesi konularında da uygulamalar gerçekleştirmektedir.

Gıda sektöründe, nitelikli iş gücüne otomotiv/beyaz eşya sektörlerindeki kadar ihtiyaç duyulmadığı için robotik sistem uygulamaları öncelikli olarak algılanmaz. Ancak; kalite, pazarlama ve son kullanıcı beklentilerine cevap verebilmek için robotik ve konvansiyonel otomasyon sistemlerine geçmek zorunluluktur.

Gıda ve hızlı tüketim ürünlerinde düşük birim maliyetli ve ürün tipleri arasında hızlı geçiş gereksinimlerinden dolayı vasıfsız iş gücü ile üretim pek çok işletme tarafından tercih edilmektedir.

Halbuki burada gözden kaçan temel nokta, gıda üretiminin insan sağlığıyla doğrudan ilgili olduğudur. Robotik otomasyonlar gıda güvenliği ve kalitesini doğrudan etkileme gücüne sahiptir. Bunun yanında enerji verimliliği ve işletme kaynaklarının daha tasarruflu kullanılması işletmenin rekabet gücünü artırdığı gibi doğaya bırakılan karbon ayak izine de önemli katkıda bulunur.

RobenteX olarak, bisküvi, kek ve gofret gibi ürünlerin paketlenmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kek paketleme amacıyla yapmış olduğumuz bu projede, 800 adet/dk. kapasiteli hatlarda, kek gramajları, koli dolum oranları ve ambalaj uygunluğu gibi şartları da sağlayarak; paketleme yapmaktayız.

Gerçekleştirilen otomotizasyon ile öncesinde, her vardiyada 12 üretim ve 2 kalite kontrol personeli ile yapılmakta olan üretim; şimdi vardiyada toplam 4 personel ile yapılabilmektedir. 

Projenin ilk adımı kutu malzemesi olarak kullanılan mukavvanın verimliliğidir. Yapılan geliştirmenin sonucu olarak, aynı mukavemete sahip, ancak; daha az mukavvanın kullanıldığı yeni kutu tasarımı ortaya çıkmıştır. Öncesinde kilitli kesimli tek parça kutu kullanılmaktaydı. Geliştirme sonucunda kekler, tepsi şeklindeki bir kutuya yerleştirilip; üzerine kapak şeklindeki mukavva, sıcak tutkal (hot melt) ile yapıştırılmıştır.

Bu noktada projede kullanılan Yaskawa robotlarının optimize edilmiş yüksek eksen hızları ve taşıma kapasitesi ayrıca sisteme uygun parametre girdisi avantajlarıyla projede istenilen değerler öngörülen şekilde gerçekleştirildi. Yapılan çalışma neticesinde kutularda kullanılan mukavvadan yüzde 26 oranında tasarruf sağlanmıştır.

Bir sonraki aşama, keklerin robotik olarak kutulara yerleştirilmesidir. Bu aşamada hat üzerinde çok kritik kalite kontrol işlemlerinin de yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerin en önemlileri;
1.    Kutulardaki kek sayılarının kontrolü,
2.    Ambalaj görsellerinin kalite kontrolüdür.

Üretimin bu kadar hızlı olduğu hatlarda, insan yetenekleri maalesef yetersiz kalmaktadır. Çalışanlar, insan doğası itibariyle rutin işleri yürütürken bir süre sonra dikkat eksiliği yaşamaya başlarlar. Bu durum, hem çalışanların iş güvenliğini hem de gıda ürünlerinin kalite güvenliğini riske atmaktadır.

Gıda üretim hatlarında robotik çözümlerin yaygınlaşması ile kalite ve iş güvenliği faydalarının oluşacağı aşikardır.

Kekleri kutulara yerleştirme aşamasında, üretim hatlarından dakikada 800 adet gelen keki, kutulara robotlarla yerleştirirken, aynı zamanda vakum sensörleri ile keklerin eksiksiz yerleştirilmesi sağlandı. Hareket halindeki ürünlerin, hassas ağırlık tünellerinden geçirilerek gramajların istenilen aralıkta olup olmadığı kontrol edildi.

Gerçekleştirilen proje ile sadece “ileri mühendislik çözümleri” değil; aynı zamanda “toplam kalite” ve “verimlilik çıktıları” da üretilmiştir. 

RobenteX olarak misyonumuz, endüstriyel verimlilik seviyesi yüksek, ileri mühendislik çözümleri üretmektir.

Bu misyonla, sadece Türkiye sınırları içerisinde değil, tüm dünya coğrafyasına robotik mühendislik çözümleri üretiyoruz.