Omron tarafından sunulan görsel denetim sistemi ve delta robotların yardımı ile EasyPack Technologies dolmalık biberlerin seçilmesi ve yerleştirilmesi sürecini otomatik hale getirilmiş bulunuyor. Buna neden ihtiyaç duyuldu? Hollanda, Waddinxveen'de faaliyet göstermekte olan ve meyve ile taze sebzelerin ihracatı, ithalatı, depo, paketlenme ve de dağıtılması alanında uzman bir şirket olma özelliğinesahip bulunan Combilo en başta sert meyve ve sera sebzeleri olmak üzere ürünlerinin bazılarını paketlemekteydi. Sarı, kırmızı ve yeşil dolmalık biberlerin her bir paket " trafik ışığının" paketlenme süresi yoğun iş gücü gerektirmekteydi. Omron ile sonuç bazlı bakıldığında daha verimli ve daha düşük hata olasılıklı bir süreç ortaya çıktı. Omron'un görsel denetim sistemi ve delta robotların yardımı sayesinde, EasyPack Technologies dolmalık biberlerin seçilmesi ve yerleştirilmesi sürecini otomatik hale getirdi. 

 

Marcel Villerius, ürün müdürü ve şu açıklamada bulunuyor: "Departmanın yerleşimi şirket içindeki lojistiği optimize edecek şekilde yeniden düzenlendi. Bu sebeple her zaman verimliliğimizi artırmanın yollarını arıyor ve sürdürülebilirliğimizi mümkün olduğunca otomatik hale getirmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"TRAFİK IŞIKLARINI" PAKETLEME

2015 yılından itibaren tesis, her birinde bir kırmızı, bir sarı ve bir yeşil dolmalık biber olmak üzere, "trafik ışığı" paketleri için kurulan paketleme hattının bir parçası olan robota ev sahipliği yapmakta. Tesis içerisinde, her yıl milyonlarca paketleme işleminin gerçekleştiği beş hat yer alıyor. Villerius durumu şu şekilde anlatıyor: "Konvansiyonel paketleme hattında yedi kişi çalışmaktadır ve bunlardan bir kişi  tepsileri her renkten dolmalık biberlerle doldurur. Diğer üç kişi ise dolmalık biberleri banda doğru renk sırasına göre elle yerleştirir. Dolmalık biberler paketleme makinesine üçlü setler halinde girer. Sonra burada filmle kaplanır. Operatör ise paketleme makinesinin başında durmak sureti ile makineye gelen dolmalık biberleri kontrol eder ve hataları giderir. Dolmalık biberler paketlenince,  otomatik kantar paketin ağırlığını kontrol eder.  Böylelikle eğer paket yeterli ağırlıkta değilse hattan çıkarılır. Hattın sonunda yer alan diğer iki personel ise "trafik ışıklarını" kasalara yerleştirir ve paletlere istifler." 

ROBOTLAR

Robot destekli hattı geliştiren firma EasyPack Technologies'in Direktörü Jeroen Bugter'ın açıklaması şu şekilde: "Bu otomatik hat, büyük ölçüde geleneksel hat ile aynı işi yapar. Bir personel tepsileri her renkten dolmalık biberlerle doldurduktan sonra üç robot dolmalık biberleri banda yerleştiren çalışanların görevini üstlenir. Robotlar dolmalık biberleri almak sureti ile paketleme makinesine gitmeden önce doğru renk sırasıyla yerleştirir. Paketleme makinesi aşamasını takip eden süreç ise aynıdır." 

GÖRSEL DENETİM VE YÜK HÜCRELERİ

Üretim müdürü Villerius konuyla ilgili şunları söylüyor: "Cisimlerin elle seçilmesi, çok fazla ürün içeren, çok ağır veya çok hafif olan paketler oluşması ve paketlerin hattan çıkarılması gibi sonuçlara neden olabilmekte.  Bu yüzden robotların başlangıç noktası her bir paket için 500 gramdır. Önce dolmalık biberler sıralanır ve 140-160, 160-180 ve 180-220 gram ağırlıklarla sınıflandırılarak gönderilir. Bantlara entegre edilen yük hücreleri dolmalık biberleri robotlara aktarmak için kullanılmaktadır. Böylelikle, her bir dolmalık biberin ağırlığını ağırlık dönüştürücüye bildirir. Öncelikle iki robot, bir dolmalık biberi aldığında iki konveyör bandı arasında seçim yapabilir. Son renk için ise bulunan dört bant sayesinde robot, daha fazla seçenek arasından seçim yaparak 500 grama en yakın paketi daha kolay şekilde hazırlayabilir." 

EasyPack Technologies şirketinden Bugter kurulumda kullanılan komponentleri şu şekilde açıklamakta: "Üç adet Omron R6Y Delta-3 robot kullandık. Derinlemesine temizlenebilme özelliğine sahip suya dayanıklı bu robotlar, çok yüksek hijyen standartlarının belirlendiği gıda sektörü için çok önemli. Her bir robot ayrı olarak üç robot kolunu ve dönüş eksenini kontrol eden dört servo sürücü bulunmakta. Omron ile ayrıca üç kameralı FH-5010 görsel denetim sistemi ve konveyör bandı kontrolörleri sağlandı. Robotların her birinin servo sürücüler için kendi kontrol kutusu bulunmakta. Bunun dışında her biri, NJ501 robot kontrolörüne ve bantlara yönelik en az 27 frekans kontrolörüne sahiptir. Bu robot kontrolörü ile; ağırlık, pozisyon ve bant hızı bilgilerini işleyerek üç delta robotu yönetmektedir. Paketleme makinesinde, robotların hızını kontrol eden bir enkoder yerleştirilerek robotlarla paketleme makinesinin tam olarak aynı hızda çalışması sağlanmıştır. Burada farklı olan özellik, montaja dahil olan tüm Omron komponentleri ve kontrolörlerinin veri alışverişini EtherCAT ağı üzerinden gerçekleştirmesidir." 

ÜRÜN BESLEME VE REDDETME 

Villerius bu konu ile ilgili şunları söylüyor: "Robotlar harcadığımız zamanı, hattan çıkarılan paketlenmiş ürün sayısını ve kullanılan paketleme malzemesini azaltmayı sağlıyor."  

Villerius, yeni robot destekli hattan oldukça memnun ve test denemeleri, ayarlamalar ile geçen bir yılın ardından, hattın performansı gerçekten olağanüstü. Robotlar sadece insan gücünden tasarruf sağlamıyor,  robot destekli hat, tam zamanlı çalışan başına geleneksel hatta göre %30 daha fazla verimlilik sunuyor.