Koronavirüs salgının üretim sürecini nasıl değiştirdiğini anlatan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, kriz alanında insanı koruyan ve üretimi devam ettiren sistemlere ve modele sahip olmanın yaşanan trajedinin boyutunu minimize edebildiğine dikkat çekti. Aydoğdu, “Oxford Economics"m araştırmalarına göre imalat sektöründe hızla yükselen robot kullanımının sadece Çin'de 14 milyon insanın işsiz kalmasına neden olacağını ortaya koyuyor. 2000 yılından bu yana ABD; Avrupa ve Çin'de 1,7 milyon insan robot kullanımının artmasıyla işini kaybetti. COVİD-19 ile robot kullanımı artacak. 200 milyon insanın daha işini kaybedeceği söyleniyor. İşte bunu önlemek için robot kullanabilen, programlayan, yazılım çözümlerini geliştiren, tasarlayan kişilere ihtiyaç olacak. Üretim altyapımızı ve insan kalitemizi hızlı ve sistemli bir programla dönüştürmemiz şart. Yapılacak en büyük hata bunu görmezden gelmek olur.” dedi. 

TÜRKİYE İÇİN UZAKTAN SERVİS HİZMETİ ÖNEMLİ 

Akıl terini çalıştıranlar sadece hayatta kalmıyor aynı zamanda ayakta kalma başarısını da gösteriyor. Dijital dönemde savaşlar artık sadece silahla yapılmıyor. Silahlar Ortadoğu gibi geri kalmış, eğitim seviyesi düşük toplumlarda kullanılıyor. Gelişmekte olan ülkeler içinse teknolojik silahlar kullanılıyor. Genetik, mikro biyoloji adına ne derseniz deyin bilimsel temele oturan bir tehdit gündemin ilk sırasında. COVİD-19 bunlardan sadece biri ve son da olmayacak. Peki, bu tehdide karşı saklanmak çözüm mü? Üretimi durdurup, hayata ara mı verelim? Zaten istenen de saklanıp bağışıklık sistemimizi pasif hale getirip çökertmek. Bunun yerine yine bilimi savunma aracı olarak kullanıp, virüsü kendi silahıyla vurmak gerekiyor. Bu sadece iyi sağlık sistemlerinin sonucu değil. Aynı zamanda robotlu üretim, uzaktan takip ve otomasyon alanında gerçekleşen yatırımlarla yakından ilgisi bulunuyor. Kriz anlarında insanı koruyan ve üretimin devamını sağlayan sisteme ve modele sahip olmak, yaşanan trajedinin boyutunu minimize edebiliyor. Üretime devam etmek zorunda olan ülkelerden biri olan Türkiye'de uzaktan servisin çok kıymetli ve cankurtaran olduğu bir dönemdeyiz. Kendi müşterilerimize yıllardır, verdiğimiz ücretsiz bakım ve servis hizmetini, şimdi Türkiye'de üretim yapan tüm sanayicilerimize açtık. Güçlü bir teknolojik alt yapıya ve mühendislik birikimine sahibiz. Biz de bu süreçte evden çalışma sistemine hızla geçtik. Bunda teknolojik altyapımıza yıllardır yaptığımız yatırımların etkisi büyük oldu. Hiç beklemediğimiz bir anda gelen salgının bizi evden çalışmaya itmesi ile anlaşıldı ki teknolojiye yatırım yapmak boşa değilmiş. Müşteri taleplerine yanıt vermek için güçlü bir teknolojik altyapıya ve bunu kullanacak da personele ihtiyacımız var. Akıllı makinelerin ve robotların sosyal mesafesini korumasına gerek yok. Öyle olunca üretimde ve hizmet sektöründe teknolojiyi kullanan şirketler bu salgında ayakta kalacak. 

AR-GE YATIRIMLARIMIZLA TEKNOLOJİYİ ÜRETMEYİ HEDEFLEDİK 

Tezmaksan olarak Türkiye'de talaşlı imalat yapan herkese ücretsiz online servis vererek, üretimin devam etmesi konusunda elimizi taşın altına koyuyoruz. Ancak uzun vadede firmalarımızın ders çıkarıp yenidünya düzenine uymaları gerekli. Tezmaksan 7 yıl önce aldığı kararla diğer bütün iş alanlarına devam etmekle birlikte, teknolojiyi üreten bir şirket hedefiyle Ar-Ge yatırımlarını artırdı. Akıllı fabrikalar için dizayn edilen robotlu otomasyon sistemi Cubebox, uzaktan CNC üretim takip yazılımı Kapasitematik, robotlu makine kontrol üretim yazılımı ROBOCAM Türkiye'nin yerli ve milli endüstri 4.0 uygulamaları ve Tezmaksan imzası taşıyor. Akıllı gözlüklerle sahayı anlık izleyebilen ve genel merkezden ihtiyacı olan kullanım kılavuzlarını gözlük camına yansıtan ürün yatırımlarımız var.  COVİD-19 üretimin uzaktan yapılmasına yardımcı olan bütün bu uygulamaların ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Türkiye'de üretimin şu anda devam edebilmesi için insanların iş yerlerine ve fabrikalara gitmesi gerekiyor. Almanya, Japonya ve Kore'deki ölüm oranlarının azlığı sadece sağlık sisteminin iyi olmasıyla ya da alınan tedbirlerle değil, bu ülkelerde robotlu üretim, otomasyon ve uzaktan takip sistemindeki yatırımlarla gerçekleşiyor.