COVID-19’un tedavi algoritmasında yer alan, jenerik yerli üretim hidroksiklorokin sülfat etken maddeli ilacın ruhsatını alıp, ilk üretimini yaparak Türk tıbbının hizmetine sunan yerli ilaç firması Koçak Farma, ilaç üretimini robotlarla ve son teknolojiye dayalı Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde konumlanan 140 bin metrekarelik tesislerinde gerçekleştiriyor.

Hastaların tedavisinde kullanılması amacıyla 300 bin doz hidroksiklorokin sülfatı Sağlık Bakanlığı’na bağışlayan firma, pandemiyle mücadelede kılavuzların önerdiği, hastaların ihtiyacı olan diğer önemli ilaçların ve serumların da üretimlerine, Tekirdağ’daki tesisinin yanı sıra İstanbul’daki tesisinde devam ediyor.

“COVID-19’UN TEDAVİSİ İÇİN ÜRÜNÜ ÜRETİMİNE VE TEDARİKİNE DEVAM EDİYORUZ”

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Koçak Farma Genel Müdürü ve CEO’su Dr. Hakan Koçak, “Son olarak COVID-19 tedavi algoritmasında yer alan, ülkemizin ilk jenerik yerli üretim hidroksiklorokin sülfat etken maddeli ürünümüzün ruhsatını alarak, üretimini gerçekleştirdik. Bu ürünümüzü 300 bin doz olarak pandeminin tedavisinde kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı’na bağışlayacağız. Firma olarak, Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 tedavi protokollerinde yer alan birçok ürünü üretmeye ve Sağlık Bakanlığımızın hastanelerine tedarikini sürdürüyoruz. Bu çerçevede tüm tedarik yükümlülüklerimize ve yeni taleplere cevap verecek kapasiteye sahibiz ve üretime aralık vermeden devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“SATIN ALIMIMIZ, YATIRIM PLANI HEDEFLERİMİZİN GERÇEKLEŞMESİDİR”

Pandemi sürecinde artan taleple birlikte serum üretimlerine de devam ettiklerini vurgulayan Dr. Koçak, Eczacıbaşı-Baxter ortaklığındaki satın alımlarıyla ilgili şöyle konuştu: “2017 yılında ilk kez yabancı ortaklı bir ilaç şirketini satın almamızla birlikte, stratejik ve önemli bir yatırımı ülkemize kazandırdığımızı gördük. İntravenöz serumların tedavideki yeri ve önemi tartışılmazdır. Serumun yerli üretimi halk sağlığının güvencesidir. Ayrıca genel olarak yerli üretim ilaçları kolaylıkla erişilebilir hale getirdiği gibi ilacın kamu maliyesine yükünü de azaltır. Bu satın alma Koçak Farma’nın yatırım planı hedeflerinin realizasyonu kapsamında bir operasyondur.”

“1,5 MİLYAR TL’LİK YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK”

Türkiye’nin ilaç ve serum ihtiyacını karşılamayı kesintisiz olarak devam ettiklerini dile getiren Dr. Hakan Koçak, “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde 100 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 140 bin metrekarelik alanda yıllık 500 milyon kutu üretim kapasitesine sahip ileri teknoloji donanımlı tesislerimiz; Türkiye’nin en büyük ilaç üretim tesislerindendir. Aynı zamanda 50 bin metrekare alanda kurulu ve 80 milyon ünite/yıl üretim kapasitesine sahip İstanbul Ayazağa’da Serum Üretim Tesisimiz bulunuyor.” dedi.

Firma olarak Çerkezköy OSB’de 2014 yılında toplam 1.100.000.000 TL sabit yatırım teşviki kapsamında biyoteknolojik ilaç üretim tesislerini kurduklarını, ardından 384 milyon TL ile yatırımlarına devam ettiklerine dikkat çeken Dr. Hakan Koçak, 2014 yılından beri toplamda 1,5 milyar TL’lik bir yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.

“HEDEFİMİZ, BÖLGESEL AR-GE VE ÜRETİM MERKEZİ OLMAYA KATKI SAĞLAMAK” 

Hedeflerinin Türkiye ilaç sanayinin yapısal dönüşümüne öncülük ederek yüksek katma değerli inovatif ürünler üretmek olduğunu belirten Dr. Koçak, toplum sağlığını ilgilendiren stratejik önemi bulunan ilaçta ithalata bağımlılığa son vermek, ihracatla sektörel dış ticaretin ekonomik büyümeye etkisini negatiften pozitife çevirmek ve Türkiye’nin bölgesel Ar-Ge ve teknolojik ilaç üretim merkezi olmasına katkıda bulunmak amacıyla çalıştıklarını ifade etti.

Kaynaklar: 

  • Koçak Farma
  • DHA
  • WinAlly (Dr. Ali Köprülü)