Kaynak teknolojilerinde sektörün köklü firmalarından olan, 100 yılı aşkın deneyimi ve bilgi birikimiyle 2020 yılına giren Cloos, Çin menşeli ESTUN Otomasyon bünyesine dahil oldu.

Robotik kaynak uygulamalarında firmalarının Cloos Instant Programming çözümüne ilişkin bilgiler veren Cloos Kaynak Türkiye Satış Müdürü Savaş Kılıç, “Değişken ürünlerde yeni kaynak programı yazmayı kolaylaştıran lazer tarayıcı sistem ve arka planda çalışan Cloos yazılımı ile sektörde teknoloji öncüsü olmaya devam edeceğiz. Bu program sayesinde lazer kameralar ile taranan iş parçasındaki kaynak boşlukları, özel Cloos yazılımı sayesinde tanımlanıyor. Kolaylıkla kaynak yapılabilir bir hale gelen iş parçası değişkenliklerinden doğan zaman kayıpları ortadan kaldırılabiliyor.” diyor.

Cloos Kaynak Türkiye’nin 2020 yılı iş gündemini öğrenebilir miyiz? 

Her yıl olduğu gibi katılmayı planladığımız fuarlar dışında Gebze Merkezimizde belirli aralıklarla Robot Günleri düzenlemeyi planlıyoruz. Böylelikle sektördeki uzmanlara ve yatırımcılara tüm fonksiyonları ile aktif Cloos Robot sistemlerini sunabileceğiz. Bilindiği gibi fuar gibi organizasyonlarda altyapı yetersizliği nedeniyle kaynak yapılamıyor. Ayrıca soru cevap şeklinde gerçekleşecek bu etkinlik sayesinde kullanıcılarla bilgi paylaşımında bulunabileceğiz.

Robotlarla özellikle yatırım yapmaktan çekinen basit ya da mekanik otomasyon tercih eden müşterileriniz için maliyeti çok daha düşük robot sistemleri piyasaya sunacaktınız. Bu kapsamda ne tür geri dönüşler aldınız? 

Bu alanda fabrikamızda gereken ön çalışmalar ve saha testleri 2019 yılı sonu itibarı ile tamamlandı. WIN Eurasia 2020 Fuarı’nda son kullanıcıların beğenisine sunacağız. Özellikle sorunuzda da belirttiğiniz üzere manuel üretimden robotik otomasyonlara geçiş yapılırken son kullanıcı açısından bir basamak olacağına inandığımız, daha basit formatta ve ilk yatırım maliyetleri bakımından korkutucu olmayan bu ürün ile çok olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Böylelikle yüz yılı aşkın CLOOS tecrübesini daha düşük maliyetler ile kaynaklı imalat endüstrisine sunarak ülkemiz üretim kalitesinin daha yukarılara taşınmasında sektöre büyük bir girdi sağlayacağız. Şu ana kadar ürün ile ilgili Avrupa piyasasından olumlu dönüşler alıyoruz. Ülkemiz pazarı açısından da benzer sonuçları yakalayacağımızı düşünüyoruz.

Cloos’un ESTUN bünyesine katılmasıyla birlikte iş yapış şekillerinizde ne tür değişiklikler yaşandı? 

Cloos 100 yıllık başarı ve birikimi ile birlikte 2020 yılı itibarı ile yeni yatırımcıları olan ESTUN bünyesine geçti. Bu şekilde üretim yerlerimiz ve ekibimiz aynı şekilde devam etmekle beraber firma sahiplerinde bir değişiklik yaşandı. Bu yatırım sayesinde son yıllarda artarak büyüyen iş hacmi karşısında ihtiyaç duyulan kapasite artırımı, yeni yatırımlar, yeni iştirakler konusunda daha hızlı ve etkin sonuçlar alacak hale gelen CLOOS bu sayede sürdürülebilir büyümesini de garanti altına aldı.  

Son dönemde ürün ve teknolojilerinizde yaşanan teknolojik gelişmeler ve yenilikler nelerdir?

Firmamızın 100. yıl kutlamalarında yeni kaynak güç ünitemiz olan Qineo NeXT modelimizin lansmanı yapıldı. Hem manuel kaynak uygulamalarında hem de robotik kaynak uygulamalarında kullanımına başladığımız bu model yılların birikim ve tecrübesinin nihai hali diyebiliriz. Hem kalın hem de ince malzemelerde ve özellikle alüminyum kaynak uygulamalarında çok başarılı sonuçlar aldığımız bu ürün ile 2020’de sektöre büyük katkılar sağlayacağımıza inanıyoruz. Aynı şekilde robotik kaynak uygulamalarında alışkanlıkların dışında bir çözüm sunan Cloos Instant Programming ile değişken ürünlerde yeni kaynak programı yazmayı kolaylaştıran lazer tarayıcı sistem ve arka planda çalışan Cloos yazılımı ile sektörde teknoloji öncüsü olmaya devam edeceğiz. Bu program sayesinde lazer kameralar ile taranan iş parçasındaki kaynak boşlukları özel Cloos yazılımı sayesinde tanımlanıyor. Kolaylıkla kaynak yapılabilir bir hale gelen iş parçası değişkenliklerinden doğan zaman kayıpları ortadan kaldırılabiliyor.

Yakın geçmişte hangi sektöre yönelik ne gibi robotlu kaynak uygulamaları devreye aldınız? Sonuçlarından bahsedebilir misiniz? 

Yakın geçmişte raylı sistemler, araç üstü ekipmanlar, özel endüstriyel makinalar ve savunma sanayii gibi pek çok alanda yeni sistemleri devreye almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Halihazırda proje aşamasında olan iş makinaları, otomotiv yan sanayii gibi alanlarda üretim ve teslim sürecinde olduğumuz sistemlerimizin de kurulum ve devreye alma sürecini Cloos Türkiye olarak sabırsızlıkla bekliyoruz.


  
Endüstri 4.0’a geçişte müşterileriniz için sunduğunuz QINEO Data Manager ile ilgili talepler, firmanız özelinde dijital dönüşümde yaşanan son gelişmeler ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Hem Qineo Data Manager hem de WIN Eurasia 2020’de müşterilerimizin beğenisine sunacağımız C-Gate ile sektörde üretimin sürekli kontrolünün yanı sıra kalitenin sürekliliğini ve raporlanabilirliğini sağlamak noktasında çok ciddi katkılarımız olacak. Endüstri 4.0’a geçiş sürecinde sektöre veri sunmada kolaylıklar sağlayan söz konusu programlarımız sayesinde hem veri tabanı hem de kalite ve sürekliliği raporlamayı sağlayacağız.