İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde, bir grup akademisyen ile öğrenci bir araya gelerek, geleneksel Anadolu motifi ile günümüz ileri teknolojisini, bir giyside harmanlamaya karar verdi. Bu proje için, üniversitenin Güzel Sanatlar ve Tasarım ile Elektrik ve Elektronik Fakültesi birlikte çalıştı. Fiber optik aydınlatma unsurlarıyla, 3D yazıcıda üretilen giysiyi ise Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresi'nde görücüye çıkardılar.
İEÜ’nün iki fakültesindeki akademisyen ve öğrencilerin ortak çalışması ile 3D yazıcılarda sıkça kullanılan, filamenti ham madde kabul eden, LED ve fiber optik aydınlatma unsurları ile Anadolu motiflerini harmanlayan, bilgisayar tasarımı proje giysi, Kongre’de ilgi odağı oldu. 

3D'DE ESKİ İLE YENİ, GİYSİDE HARMANLANDI

Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresi'nde gördüğü ilgi üzerine, proje yürütücüsü Öğretim Üyesi Dr. Arzu Vuruşkan, giysi projesini oluşturan, 120 parçanın farklı bağlantı metotlarıyla bir araya getirilip, fiber optikle desteklenmesi ilkesiyle üretildiğini anlattı. 

Dr. Vuruşkan, eskinin, yeni malzemelerle, teknolojik giyside birleştirilmesi, uygulamasının, tasarımın geleceği olarak görüldüğünden, ilgiye muhatap olduğunu ifade ederek;

GELECEĞİN GİYSİSİ...

"3D yazıcılar gibi ileri teknoloji ile Anadolu’dan geleneksel üretim tekniklerinin harmanlanması ile  hayal gücünün sınırlarında ürünler ortaya çıktığını gördük. 3 D ile giysi projemizi yapmaya iten temel etken budur. Ve bugün elimizde tuttuğumuz ürün, gelecek planlarımızda bulunan projenin sadece ilk ürünüdür” sözleri ile projenin devam edeceği mesajını verdi.