Konuştuğunuz bir ürünle ilgili tanıtıcı reklam ve kampanyaların internet bağlantılı akıllı cihazınıza geldiğini mi düşünüyorsunuz. Bu haberi dikkatle okuyun. Dinleniyorsunuz!
Nesnelerin internetinin hayatımıza girmesi, buzdolabının biten yumurtayla ilgili internetten verdiği siparişle başladı. Ancak teknolojinin baş döndürücü hızının bizi getirdiği yer hiç de bu kadar masum olmadı.

BUZDOLABI, FIRIN AKILLI TELEFON AYAĞA KALK!

Japonya, nesneler arasında internet bağlantılı, 200 milyon cihazı kontrol etmeye karar verdi. Aralarında buzdolabı ve fırın gibi cihazların bilgi sızdırdığından şüphelenen Japon kamuoyu, IoT cihazlarının casusluk yaptığı kuşkusuyla meşgul. 

Antivirüs şirketi ESET’in verilerine göre Japonya, günümüz buzdolabı, fırın gibi internetle ilişkili, 200 milyon makinayı, cususluk yaptığı iddiasıyla test edeceğini belirtiyor. 
Hackerlar için internet bağlantılı cihazlar, maalesef ki en kolay ulaşılırlar kapsamında değerlendirilmekte. 
Yapılan uyarıda, değişmeyen şifrelerde, basit ve zayıf şifrelerde, güncelleme yaması olmayana, internet bağlantılı cihazların büyük riske açık olduğuna dikkat çekiliyor. 

ESET, Japonya’da 2017'de düzenlenen, hacker saldırılarının büyük çoğunluğunun akıllı cihazlara odaklandığına işaret ediyor. Bu rapor, Japon yetkilileri yerinden kaldırmaya yetti. 

Japon ulusal kanalı NHK World’in açıklamasına göre Japonya, 200 milyon IoT cihazının güvenliğini kontrol etme kararını onadı.
Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojisi Enstitüsü, rastgele internet bağlantılı cihazlara giriş yapmaya çalışacak. Servis sağlayıcı kurumlarla ve yerel yetkililerle çalışacaklar. Böylece Japonya büyük ölçekli bir casusluk operasyonunu yürütecek.

BUZDOLABIM BENİ Mİ DİNLİYOR?

İnternete ulaşabilen, tüm akıllı cihazların insanları dinlediği varsayılıyor. Söz gelimi cep telefonunuzun bulunduğu mekânda, bir üründen söz ettiğinizde, o ürünle ilgili reklamlar mı alıyorsunuz, büyük olasılıkla dinleniyorsunuz. 

ESET SESSİZ BİR OPERASYON YAPMIŞ

2018’de ESET’in ABD’de, “modeminizi, kapatıp, açın” uyarısının, bellekte geçici olarak saklanmış kötü niyetli yazılımları silmeye yönelik bir operasyon yürüttüğü ortaya çıktı.
Kasım 2018’de kabul edilen bu büyük ölçekli testin önünü açan yasa, beş yıllık bir süreyi kapsayacak. Tokyo, 2020’de Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak ve şüphesiz, her büyük uluslararası etkinlikte olduğu gibi burada da tehdit aktörleri yine etkin olmaya çalışacak. Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojisi Enstitüsü, IoT cihazlarının 2017'de Japonya'da tespit edilen siber saldırıların yüzde 54'ü tarafından hedeflendiğini açıkladı.