Teknolojinin yapay zeka temelli otomasyon teknolojisine evrilmesi, nitelikli emeğe dayalı, öğrenimin yanı sıra el becerisi ve ustalık gerektiren mesleklerin ortadan kalkacağı kaygısı kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.

İş birliğine dayalı cobot’larıyla ön plana çıkan Universal Robots ise buna karşı çıkıyor. Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, bu kanının aksine insan dokunuşunun izlerini barındıran ürünlerin büyük ilgi gördüğünün altını çiziyor.

“DAHA FAZLA İLGİ GÖRÜYOR”

Gök, Dünya Ekonomi Forumu 2015-2020 İş Raporu’ndan örnek vererek gelecekte komplike problem çözümünün yanı sıra kreatiflik, duygusal zeka, bilişsel esneklik ve eleştirel düşünme benzeri yetkinliğin önemli olacağını ifade etti.

Üretim süreçlerinin dönüşerek esnekleşmesinin, müşteri taleplerinin kişiye özel ürünlere, çözümlere evrilmesinin, çalışanları buna uyum sağlamaya ve yeni beceriler geliştirmeye isteklendirdiğini kaydeden Gök, el yapımı yiyecek-içeceklerden kişiye özel hazırlanan lüks ürünlere insan dokunuşunun izlerinin olduğu ürünlerin eskisinden daha fazla ilgi gördüğünü dile getirdi. 

COBOT’LAR TÜKETİCİ EĞİLİMLERİNİ KARŞILIYOR

Tüketici eğilimlerinin her geçen gün takibinin zorlaştığını, söz konusu yönelişin kişinin üretimde yarattığı katma değerin de önemini artırdığını söyleyen Gök, sözlerini şöyle tamamladı: “İnsani dokunuşun dönüşü diye tabir edeceğimiz bu eğilimleri anlayarak karşılayabilen firmalar yoluna devam ediyor. Bu bakımdan iş birliğine dayalı kolaboratif robot teknolojisiyle tüketici eğilimlerini karşılamak ve sektöründe fark yaratabilmek mümkün olabiliyor.”