BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, ileri Batılı toplumların, Big Data, büyük veriye gelen bilgileri anlamlandırmaya odaklandıklarını söyledi.

LLİ GÖREVE DAVET

Türkiye’nin bu yarışta geri kalmaması gerektiğini, konunun stratejik önemde olduğunun altını çizen Karagözoğlu, “Büyük veriyi işleme yarışında, Türkiye’nin hak ettiği yerden başlayabilmesi için, tüm tarafları göreve davet ediyorum.”

BTK, Dünya Elektrik Elektronik Mühendisleri Meslek Örgütü ve Gazi Üniversitesi iş birliğiyle Uluslararası Büyük Veri, Derin Öğrenme ve Siber Terörle Mücadele Kongresi yapıldı.

Karagözoğlu, sosyal medya paylaşımlarından, yüz tanıma verisine, internet güncesi gibi farklı kaynaklardan alınan bütün datanın, anlamlı biçime çevrilmesine "büyük veri" dendiğini söyledi.

Bilgiye dayalı ekonomilerin, sırtını büyük verinin işlenmesine bağladığına dikkat çeken Karagözoğlu, büyük verinin işlenip, anlamlandırılması işinin bir üretim faktörüne dönüştüğüne işaret etti.

YÜZ TANIMADAN, TEHDİTE ÖN ALMAYA

Televizyonlarda ilgiyle izlenen, Person of Interest'in kurgusunda, çok gelişmiş bir yapay zeka ve derin öğrenme/ deep learning işbirliğinde, olayalar daha gerçekleşmeden, ön alabilen gizli bir birimin hikayesi anlatılmaktaydı. BTK'nın son çalışması, bu diziyi anımsattı.

Karagözoğlu, derin öğrenme sisteminin geldiği noktayı örneklendirdi. Yüz ve konuşma tanımadan arama motorlarında daha akıllı sonuçlara ulaşılmasına kadar, büyük verinin sağladığı imkanının, derin öğrenmede analiziyle tahditlere ön alınabildiğini ifade etti.

YAPAY ZEKA SİBER TEHDİTE KARŞI

Derin öğrenme ile yapay zekanın siber tehditlere ön almada da, son derece etkin olduğunu kaydeden Karagözoğlu, “Büyük veriden, yapay zeka ve derin öğrenme ile saptanan siber tehditlerin, otomasyon sistemiyle, hızlıca bertaraf edilmesi, siber güvenlik stratejimizin omurgasıdır” dedi.

BTK, YAPAY ZEKA İLE OLAYLARA MÜDAHALE EDİYOR

Karagözoğlu, BTK’nın içerisinde bulunan “Siber Olaylara Müdahale Merkezi” (USOM) ile, derin öğrenme ve yapay zekanın olanaklarını siber tehditlere yönelik projelerde, yararlanıyoruz." dedi.Karagözoğlu, uluslararası siber saldırılara karşı, ulusal tedbirlerin her zaman yetmeyebileceğine değinerek, bu tür kapsamlı saldırılara karşı yine uluslararası savunma sistemi ile çalışılması gerektiğini ifade etti.