Tüpraş, ABD merkezli yapay zeka ve robotik geliştirme şirketi Boston Dynamics'in akıllı otonom robotu "Spot" ile üretim sahalarında test uygulamalarına başladı.

RAFİNERİ SAHALARINDA DENEMELER YAPILIYOR

Firma petrol depolama tanklarının periyodik kontrol çalışmalarında, metrelerce yükseklikteki ölçümlemelerde ve rafineri sahalarındaki risk taşıyan iş alanlarında robotik teknolojilerle pilot denemeleri gerçekleştiriyor.

Rafineri sahalarındaki riskli çalışma ortamlarında yapay zeka destekli otonom robot uygulamalarını devreye almak üzere test çalışmalarına başlandı. Firma, üretim sahalarında robot kullanımıyla birlikte emniyetli bir iş ortamı oluşturmayı hedefliyor. Ayrıca risk teşkil eden süreçlerde tekrarlayan monoton işleri kolaylaştırarak, teknik ekiplerin yetkinliklerini farklı alanlarda kullanmalarına imkan veriyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN

ÖNCE İZMİT ARDINDAN KIRIKKALE'DE GERÇEKLEŞTİ

Söz konusu robotun test çalışmaları ilk önce İzmit sonra da Kırıkkale Rafinerisi'nde yapıldı. 

Özel sensörlerle donatılan robotun saha test çalışmaları neticesinde alınan veriler doğrultusunda sahalarda kullanım ihtiyaçları göz önünde tutularak fizibilite çalışmaları gerçekleştirilecek.

CANLI GÖRÜNTÜ AKTARIMI, UZAKTAN MANUEL KONTROL İMKANI SAĞLANIYOR

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Spot'un üç boyutlu modellerle desteklenen gelişmiş yönetim platformu sayesinde beklenen aksiyonlar kolayca tanımlanabiliyor. Direktifleri alan otonom robot ek bir yönlendirmeye gereksinim olmaksızın bağımsız bir şekilde çalışmalarını yaparak görevini sonlandırabiliyor.

Kablosuz bağlantı ile desteklenen robot 360 derece kamerayla canlı görüntü aktarımı gibi operatöre destek olabilecek her türlü veriyi anlık olarak sunabiliyor. Rutin olmayan veya acil durum gibi operasyonları yönetebilmek adına uzaktan manuel kontrol olanağı da tanıyabiliyor.

SENSÖRLERİYLE SIZINTILARI TESPİT EDİYOR

Robotla, analog veriler elde edilebiliyor, sensörleri sayesinde sızıntıların tespitini yapılabiliyor, termal kamera sayesinde sıcaklık verileri elde edilebiliyor.

Ek olarak, robot belirlenen rotalar üzerinde bulunan engelleri çevre algılama sensörleriyle tespit ederek engeli aşması için gereken aksiyonu hiçbir müdahaleye ihtiyaç duymadan, gelişmiş karar destek mekanizmalarıyla belirleyebiliyor. (AA)