Hyundai, dünyaca ünlü ABD'li robot üreticisi Boston Dynamics'i satın almaya hazırlanıyor.

Satın almaya dair ayrıntılar yavaş yavaş netleşirken, satın alma anlaşmasının 921 milyon dolar olduğu öğrenildi.

1,4 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAK

Robotik, Hyundai Motor Group başkanlığını devralan Chung Euisun'un başkan olarak seçilmesinden bu yana, Hyundai için daha büyük bir odak noktası haline geldi. 

Şirket o tarihten beri robot teknolojisinin gelecekteki işlerinin yüzde 20'sini oluşturacağını belirterek, 2025 yılına kadar robotik çalışmalara 1,4 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı.

Firma 2017'de kuruldu, ancak resmi olarak 2020'nin başlarında lanse edildi. Şirketin otomotiv grubu da, 2019 yılında otonom araç start-up firması 42dot ve Realtime Robotics'e yatırım gerçekleştirdi.

Firma ayrıca, otomobil parçaları firması Aptiv ile 4 milyar dolarlık otonom araç ortak girişim şirketi de kurdu. 

7 YILDA 3. KEZ SAHİBİ DEĞİŞİYOR

Boston Dynamics'in yedi yıl içinde üçüncü sahibi olan Hyundai'ye nasıl uyum sağlayacağı henüz belirsizliğini korurken, ABD'li robot üreticisinin kısaca geçmişine göz atalım istedik:

Massachusetts Institute of Technology'den 1992 yılında ayrılan firma, 2013 yılında Google tarafından satın alındı ve 2017 yılında Softbank Group'a satıldı.

Nisan 2019'da robotların kutuları işlemesine yardımcı olmak için görme sensörleri ve derin öğrenmeyi kullanan Kaliforniya merkezli start-up firması Kinema Systems'ı satın alan firma, Kinema’nın Pick sistemini, Boston Dynamics Pick System olarak yeniden markalandırarak ilk ticari ürünü olarak pazara sundu.

Dört ayaklı robot köpek Spot’u Haziran 2020’de ticarileştiren firma, ilk önce ABD merkezli müşterilerine 74 bin 500 dolara sattı. Daha sonra dünyanın diğer bölgelerinde satışa çıkartılan Spot, Çernobil Nükleer Santrali'nde radyasyon izleme dahil olmak üzere bir dizi ilginç uygulama için kullanıldı.

Firmanın şimdiden 400'den fazla robot sattığı ve 30 milyon dolardan fazla gelir elde ettiği bildirildi.

Firmanın ayrıca, lojistik sektörü için geliştirdiği tekerlekli robotu Handle ve humanoid (insansı) robotu Atlas gibi farklı model robotları da bulunuyor.

Kaynaklar: The Robot Report, NTV