Beyaz eşya sektörü, birçok otomasyon ürün ve sisteminin birlikte kullanıldığı hızlı ve karmaşık üretim tesisleri arasında yer alıyor. Bu kapsamda robotik teknolojiler, beyaz eşya üretiminde verimliliği ve rekabetçiliği artıran büyük bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. 

Optimak STU Dijital Pazarlama Sorumlusu Nesibe Ecmel Genç, “Uygun maliyetli, esnek, güvenli, kullanımı kolay, iş birliğine dayalı ve kontrollü sistemler ile beyaz eşya endüstrisinin hat sonu uygulamalarını mükemmel ve hızlı şekle dönüştürüyoruz. Robotik otomasyon sistemleri kullanarak hastalık sebebiyle izin alma, haber vermeden istifa etme, sıkılma, yaralanma veya yeni bir üretim sürecinin uzun sürede öğrenilmesi gibi konularda endişe etmenize gerek kalmadan işçilik ve kişiye bağlı hata riskini önlüyoruz.” diyor.

Beyaz eşya sektöründeki hat sonu uygulamalarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Üretim hatlarının otomasyonu konusunda hızla yaygınlaşarak standartlaşan robotik sistemler, daha az insan emeği ile daha süratli, ekonomik ve verimli projelerin gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Beyaz eşya sektörü, birçok otomasyon ürün ve sisteminin birlikte kullanıldığı hızlı ve karmaşık üretim tesisleri arasında yer almaktadır. Bu bakımdan robotik teknolojiler, beyaz eşya üretiminde verimliliği ve rekabetçiliği artıran büyük bir faktördür. Uygulamalarımız, üretim hattı çıkışına entegre olabilecek ya da bağımsız çalışabilecek sistemlerdir. Hat sonu uygulamaları, üretimin son aşaması olmasına rağmen, müşteriyle ilk karşılaşan kısımdır. Optimak STU tarafından sunulan güvenilir hat sonu uygulamaları, beyaz eşya üretiminde taşıma, nakliye ve depola sırasında, ürünün işlevselliğini ve estetiğini koruması için özel olarak tasarlanıyor. Hat sonu uygulamaları meşakkatli işlerdir. Projelerimizde manuel yapılan uygulamaları yarı otomatik ve tam otomatik sistemlere dönüştürüyoruz. Uygun maliyetli, esnek, güvenli, kullanımı kolay, iş birliğine dayalı, kontrollü sistemler ile beyaz eşya endüstrisinin hat sonu uygulamalarını mükemmel ve hızlı şekle dönüştürüyoruz. Robotik otomasyon sistemleri kullanarak hastalık sebebiyle izin alma, haber vermeden istifa etme, sıkılma, yaralanma veya yeni bir üretim sürecinin uzun sürede öğrenilmesi gibi konularda endişe etmenize gerek kalmadan işçilik ve kişiye bağlı hata riskini önlüyoruz.

Kolileme sistemlerinde ne tür hizmetler veriyorsunuz?

İmalat sonrası birincil ambalajına giren ürünü personelden bağımsız olarak hattan alıp tam otomatik koli açma makinalarımızda açılmış kolilere yerleştiriyoruz. Bu işlemi, robot kol (arm robot) ya da kartezyen sistemlerle gerçekleştiriyoruz. Kolilere yerleştireceğimiz ürünleri görüntü işleme yöntemiyle; QR kod, barkod, renk, şekil, ebat vb. özelliklerine göre seçebiliyor, bununla beraber kalite kontrol işlemi sağlayarak hatalı ürünü hattan reject yapabiliyoruz. Görsel seçim ve kalite kontrol dışında ağırlık kontrolü gerçekleştirebiliyoruz. Aynı şekilde ağırlık kontrolü yaptığımız ürünleri, insan müdahalesine gerek duymadan reject edebiliyoruz. İçine ürün koyduğumuz kolileri tam otomatik koli kapama ve bantlama makinalarımızda kapatıyoruz. Kapattığımız kolilere kimliklendirme yapabiliyoruz. Barkod yapıştırma, inject işlemleri ile kimliklendirdiğimiz kolileri; bu kolilerle ilişkilendirdiğimiz ürünleri, ERP sistemleri ile entegre olarak kayıt altına alıyoruz. Böylece oluşturduğumuz veriler sayesinde üretim takibi ve kalite kontrol sağlanmış oluyor ve raporlama gerçekleştirilebiliyor.

Sektörde paletleme sistemlerinde sunduğunuz çözümler nelerdir?

Sürekli bir ürün akışı olan fabrikalarda üretim hattının sonunda paletleme sistemleri mevcuttur. Paletleme sistemleri ile ürünlerin el değmeden, düzgün bir şekilde, mümkün olan en az sayıda çalışanla paletlenmesi ve müşteriye en uygun şartlarda sevk edilmesi sağlanır. Minimum maliyetle maksimum kazanç elde edilen bu sistemler çok az yer kaplamaktadır. Paletleme sistemlerimiz mühendislerimiz tarafından en az arıza çıkaracak ve en az bakım gerektirecek şekilde tasarlanmıştır. Sürekli ve verimli şekilde çalışmak üzere programlanmış sistemler sayesinde daha az operatör ve emek ile birim zamanda çok daha fazla ürün paletlenebilmektedir. Paletleme sistemleri işçi sağlığı ve iş kazaları anlamında firmaları oldukça rahatlatır. Manuel paletlenmeye karşın işçi yaralanmaların potansiyelini minimuma indirir. Kanıtlanmış ve güvenilir paletleme sistemlerinin ömürleri çok uzundur. Oldukça esnek sistemlerdir, yeni ürün veya konfigürasyonlara çok kalay adapte edilebilmektedir. Paletleme sistemleri ile kutu, torba, paketler, çantalar, çuval vb. birçok ürün çeşidi paletlenebilmektedir. Paletleme esnasında birden fazla ürünü tek seferde taşıyarak ve aynı anda birden fazla palet üzerine paletleme yaparak zamandan tasarruf sağlar. Müşterilerimizin taleplerine göre şekillenen projelerimizde tam otomatik olarak ürettiğimiz sistemlerimizde sensörler sayesinde arıza bildirimi, veri toplama, hattın sorunsuz çalışmasını sağlıyoruz. Otomasyonel hatlarımızda bulanık mantık, yapay zeka, makina öğrenmesi, nesnelerin interneti (IoT) teknolojilerinden de yaralanarak kendi kendini yönetme alt yapısına uygun, raporlama için veri üreten ve kayıt altına alan sistemler ortaya koyuyoruz. Bu sitemlerin entegrasyonunu da gerçekleştiriyoruz.

Dijital dönüşüm yolculuğunda müşterilerinize nasıl rehberlik ediyorsunuz? Bu kapsamda sunduğunuz yol haritasından bahsedebilir misiniz?

Endüstri 4.0 ile birlikte gelen otonom ve robotik sistemler gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Dijitalleşme yolculuğunda önemli bir adım olan akıllı fabrikalarla dijital yetkinlikleri zirveye taşıyoruz. Türkiye’de üreticiler, Endüstri 4.0 çalışmaları ile verimliliği artıracak ve mevcut birçok sıkıntıya çözüm olacak endüstriyel uygulamaların potansiyelini farkında ancak yatırımlarının getirisini öngöremedikleri için sermaye yatırımı yapmakta isteksizler. Optimak STU olarak, firmaların ihtiyaçlarını doğru analiz ederek, ihtiyaçlar doğrultusunda uygun proses seçeneklerini maliyet ve geri dönüşüm oranları ile birlikte sunuyoruz. Bu doğrultuda üreticilerin akıllı üretimin avantajlarını doğru analiz ederek uygulamaya geçmelerine yardımcı oluyoruz. Bünyemizde çalışan mühendislerimizin geliştirdiği teknolojilerle donattığımız fabrikalar, verimliliği artırıp maliyetleri düşürürken, hız ve esneklik kazandırıyorlar. Müşterilerimizin memnuniyetini kazanmak ve taleplerine her zaman cevap vermek için gelişen teknolojileri ve ihtiyaçları yakından takip ederek, Ar-Ge merkezimiz ile değişimleri süreçlerimize entegre ediyoruz. Değer zincirine dokunduğumuz firmalarımızın, akıllı fabrikalarla ülkemizin rekabetçi gücüne katkı sağlayacağına inanıyoruz. Yılların birikimi ve yeniliğe dayalı Ar-Ge stratejilerimiz ile projeler gerçekleştirmeyi ilke edinen firmamız; taşıma, kolileme, paletleme, streçleme ve robotik otomasyon gibi hat sonu uygulamalarında müşterilerinin ihtiyaçlarını çözmeyi hedeflemiştir. Müşterilerimiz için bir firma olmaktan daha çok çözüm ortağı olmaya gayret ediyoruz.