Robot Yatırımları Zirvesi, otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki robotlu uygulamaları konuşarak panel programına devam etti. Bu sektördeki uygulamaların önemini anlatan panelistler, sektörün beklentilerini de konuştular. Panelin Oturum Başkanlığı’nı Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Ü. Hüseyin Övet üstlendi. Konuşmacılar arasında; Simtek Teknik Müdür Caner Sezer, Fanuc Bölge Satış Müdürü Alp Efe Ayangil ve Optimum Süreç Genel Müdürü Tansel Cavit Kulak yer aldı. 

Simtek Teknik Müdür Caner Sezer’in panel konusu, “Robotlu Pres Hattı Otomasyonu” oldu. Sezer, “Simtek olarak otomotiv sektörü için pres revizyonları ve otomatik hat konusunda hizmet sunuyoruz. Kullanıcıların beklentileri doğrultusunda son dönemde pres alanında uzmanlaştık. Orijinal ekipman üretimi konusunda kullanıcı ihtiyaçlarına özel çözümler sunuyoruz. Bursa, otomotiv sektörünün kalbi olarak kabul ediliyor. Ana ve yan sanayi alanında birçok firma için proje geliştiriyoruz. 

Fanuc Bölge Satış Müdürü Alp Efe Ayangil, 7 eksenli spot kaynak robotu ile ilgili konuşmasıyla sektörü bilgilendirdi. Ayangil, “Fanuc olarak motor teknolojileri, makine grubu ve LC teknolojileri konusunda da sektöre hizmet sunuyoruz. Robot tarafında ekibimizle birlikte belli başlı bölgeleri yönetiyoruz, ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne yoğunlaşıyoruz. Üretimimizin tamamını Japonya’da gerçekleştiriyoruz. Üretimimizi de 4 bin adet robotla ful otomatik üretim tesisimizde yapıyoruz. Her sektörün ihtiyacına yönelik çözümler sunuyoruz. Otomotiv sektörü içinde sunduğumuz farklı modellerimiz bulunuyor. Taşıma, kaynak gibi süreçler robotlarla gerçekleşiyor. Robot endüstrisinin lokomotifini otomotiv sektörü oluşturuyor. Şimdi ise otomotiv üreticilerinin bizden farklı beklentileri bulunuyor. Öncelikle, otomotiv üretimi artık dar alanlarda yapılmaya başlandı. Ayrıca üreticiler araç içerisine rahatlıkla girebilecek robot ürünleri istiyor. Bizde üreticilerin bu ihtiyacına cevap vermek amacıyla sektöre özel bir model sunuyoruz. Bu model ile üreticilere yüzde 30’a kadar alan darlığı sağlayabiliyoruz. Ayrıca otomobilin içerisine rahatlıkla girebilecek bir tasarımla hareket ediyoruz."

Optimum Süreç Genel Müdürü Tansel Cavit Kulak ise “Robotik Otomasyon & Hat Sonu” konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Kulak, “8 yıldır Optimak markası ile farklı sektörlerle ilgili çözümler sunuyoruz. Uzmanlık alanımız hat sonu uygulamalarıdır. Türkiye’de bu uygulamayı entegre olarak uygulayan tek firmayız. Bu alanda hizmet veren sektörde sevdiğimiz dostlarımız bulunuyor. Bizim farkımız ise bu hatların tamamını kendi bünyemizde gerçekleştiriyor olmamızdır. Optimum olarak Ar-Ge için 22 tane mühendisimiz bulunuyor ve her yıl sektörün ihtiyaçlarına yönelik yeni ürünler geliştiriyoruz. Hat sonu uygulamaları projelerinden elde ettiğimiz bütçeyi de Ar-Ge’ye ayırmaya devam ediyoruz.”