Oppent Türkiye Ülke Müdürü Özgür Salih Mutlu, başarılı bir mobil robot/AGV proje uygulaması için hangi başlıklarda çalışılması gerektiğini ST Endüstri Medya'ya anlattı.

İtalya merkezli mobil robot/AGV üreticisi OPPENT, Türkiye’de devreye aldığı mobil robot/AGV projelerinin sayısını her yıl arttırmayı başardı.

Pandemi koşulları ile oluşan “yeni normal”in de pozitif etkisiyle, fabrikalarda halen otomasyona dahil edilemeyen süreçlerden biri olan malzeme taşıma süreçlerinin otomatik hale getirilmesine yönelik çözümleri bulunan OPPENT, çözümlerini EVO Mobil Robot Ailesi adıyla sektöre sunuyor.

LOJİSTİK SÜREÇLERİNDEKİ PROJELERE PANDEMİ ETKİSİ

Uluslararası Robotik Federasyonu’nun 2020 raporunda belirtildiği üzere(1), pandemi robotik lojistik çözümlerinin depolama alanları ve fabrikalarda uygulanması için talepleri arttıran yönde bir kaldıraç etkisi(2) oluşturuyor. 2019 yılında 75 bin adetlik talebi karşılayan Lojistik robotları sektörü, 2021 yılı için pandeminin de olumlu etkisi ile dünya çapındaki 158 bin adet düzeyindeki talebi karşılamak için çalışıyor. 

İLK ADIMDAN İTİBAREN ORTAK ÇALIŞMANIN ÖNEMİ       

Artan sayıdaki projelerde olası tedarikçi ekipleri ile tesislerin süreç iyileştirme/süreç geliştirme, lojistik, üretim planlama, IT ekipleri ile ortak şekilde analizler üzerinden detaylı saha çalışmaları yapılması, tesis içindeki tekrarlayan malzeme taşıma işlemlerinin mobil robotlar/AGV’ler ile yapılabilirliğinin sorgulanması için en önemli ilk adım olarak verilebilir. Bu çalışmalar kapsamında elde edilen sonuçlara istinaden yatırımın geri dönüş süresi (ROI), insan ve makina güvenliği, dijital dönüşüm/otomasyon hedefleri, izlenebilirlik, olası entegrasyonlar ve genişlemeler/geliştirmeler gibi başlıklarda karar vericilere sunulmak üzere tüm bilgiler elde edilmiş olmalıdır. Bu sonuçlara istinaden, forkliftler, transpaletler, çekiciler ya da konveyör hatları ile taşınan hammadde, ambalaj malzemesi, yarı mamul, bitmiş ürün ya da ekipmanın, üretim hatları arasında, üretim hattı ile stok alanları arasında vb. noktalar arasında mobil robotlar/AGV’ler tarafından otomatik olarak taşınıp taşınamayacağı ile ilgili her türlü soru cevaplanmış olur.

EN ÖNEMLİ BAŞLIKLAR       

Bu aşamada OPPENT Türkiye ekibinin mottosu, sürdürülebilir ve sahada başarı ile uygulanabilir mobil robot projeleri için tesis sorumlu ekipleri ile yapılan ortak çalışmaları verimli ve dikkatli şekilde yürütebilmektir. İtalya Ar-Ge merkezinin de tam desteği ile her bir potansiyel projenin 20’den fazla başlığı değerlendirilerek, elde edilen sonuçların bütün katılımcılar tarafından anlaşılması ve başarı için yapılması gerekenlerin belirlenmesi sağlanmaktadır.

Bu başlıkların en önemlileri: Uygun navigasyon tipi, yük-robot eşleştirmesi, İSG başlıkları, taşınacak yük analizleri, uygun istasyon yapılarının dizaynı, yerleşim planlarının rotalara yönelik analizi, rotalarda kontrol edilmesi gerekenler (kapı, sinyalizasyon, diğer trafik araçları vb.), kapasite hesapları, sistem yönetim yazılımı, IT altyapısı, batarya ile ilgili hususlar, saha yapısal koşulları olarak sayılabilir. Potansiyel mobil robot tedarikçilerinin bu başlıklarda yapılması gereken ortak çalışmaları teknik ve uygulama bilgisine ek olarak tecrübesi ile şeffaf biçimde yürütmesi elzemdir. 

SİMÜLASYON VE DEMO ÇALIŞMALARI

Sektöre EVO Mobil Robot Ailesi adı altında çözümler sunan OPPENT, İtalya’da üretimi yapılan AGV araçlarını, Türkiye’deki tecrübeli teknik ekibi ile sahaya başarılı şekilde uygulamak amacıyla tam da bu perspektifte çalışmaktadır.

Planlama çalışmalarında müşterilerinin ekipleri ile detaylı çalışmalar yürüten Oppent Türkiye ekibi, projenin ilgili aşamasında sistem yazılımı üzerinde proje simülasyon çalışmaları yaparak planlanan sistemin yazılım üzerinde birlikte incelenmesini sağlamakta ve proje alanında EVOcart robotu ile POC (konseptin kanıtı)/demo çalışmaları gerçekleştirerek, teknik kapasitesini sahaya henüz proje başlamadan yansıtabilmektedir.

VİZYON VE HEDEFLERİMİZ 

60 yıllık başarılar ile dolu intralojistik sektörü geçmişine(3) sahip OPPENT Grubu'nun bir üyesi olan Oppent Gelişmiş Hareket Teknolojisi AŞ, Türkiye’deki direkt faaliyetlerine 2016 yılı son çeyreğinde başladı. Endüstride günümüzde en çok tercih edilen navigasyon tipi olan doğal navigasyon kullanarak mobil robot projeleri gerçekleştiren OPPENT, satış sonrası hizmetler dahil tüm faaliyetlerini İtalya merkezinin desteği ile kendi ekipleri ile gerçekleştirmektedir. 

Gelecek dönemde, Türkiye’deki referans projelerimiz ve her geçen gün artan mobil robot çözüm çeşitliliğimizin yardımı ile, müşterilerimizin intralojistik süreçlerine değer katacak sürdürülebilir otomasyon çözümlerini farklı üretim sektörlerinde de arttırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.     

Referanslar:
(1)    https://ifr.org/img/worldrobotics/Executive_Summary_WR_2020_Service_Robots.pdf
(2)    https://www.oppent.com.tr/haberler/mobil-robotlarin-yukselisinde-covid-19un-kaldirac-etkisi/ 
(3)    https://www.oppent.com/en/the-history/