AVMAS Otomasyon firmasının Genel Müdürü Murat Çağlar, Zirve'de insanlar ile yan yana çalışabilen kolaboratif robot markaları TECHMAN ROBOT ile dört farklı uygulama sergileyeceklerini ifade etti.

Türkiye'de TECHMAN ROBOT distribütörlüğü yanı sıra OnRobot markasının da resmi distribütörlüğünü gerçekleştirdiklerini ve SCHUNK ’un da yetkili partneri olduklarını aktaran Çağlar, katılacakları Robot Yatırımları Zirvesi öncesinde sorularımızı yanıtladı.

NELER SERGİLEYECEK, HANGİ KONULARA ODAKLANACAK? 

TECHMAN Robot markasına ait işbirlikçi robotların gerçekleştirdiği uygulamalar sergileyeceklerini kaydeden Çağlar, söz konusu uygulamaları şu şekilde anlattı:

“İlk uygulamamız, konveyörde parça takip ve alma uygulaması olacak. TM5-900 model robotumuz ile, konveyör bandı ilerlerken herhangi bir fikstür olmadan hareket halindeki bir parçayı OnRobot RG2 kolaboratif gripper ile alınmasını sağlayacağız. Harici ve dahili kamera sistemiyle entegre çalışan bu uygulamada, parça konveyör bandında hızla ilerlerken, robot o hızda parçayı takip ederek alımı yapacak.

İkinci uygulamamızda, palet yükleme-boşaltmaya yönelik olarak TECHMAN Palletizing Operator kullanacağız. Tak-çalıştır mantığında komple bir paket olarak sunulan Palletizing Operator TM12 model robotumuzu içermektedir. Bu paket dahilinde 17 adet güvenlik önlemi içeren sorunsuz bir hat sonu sistemi yer almaktadır. Dahili bir asansörün yer aldığı bu sistemde 1,90 metreye kadar 10 kg'lık koliler otomatik elleçlenebilmektedir. OnRobot VGP20 gripper ile dışarıdan herhangi bir hava ihtiyacına gerek kalmadan; bir paletten diğer palete mal boşaltma uygulaması gerçekleştirecek.

Üçüncü uygulamamız ise, 3D Bin Picking uygulaması olacak. TM14 robotumuz aracılığıyla OnRobot VGC10 gripper kullanarak karışık bir kasa içerisinden parçaları alarak onların farklı bir yere istiflenmesini sergileyeceğiz.

Son uygulamamız da ise, robotumuzu kullanarak kuvvet tork ölçümüne yönelik birtakım uygulamalar sergileyeceğiz. TM12 robotumuzun ucunda OnRobot HEX-H QC kuvvet tork sensörü ve OnRobot Quickchanger ile bağlı bir topuz takılı olacak ve elimizle topuza temas ettikçe, robotun bizden kaçacağı şekilde yönleneceği bir hareket sergilenecek. Bunun haricinde sabit pozisyonda iken topuza dokunmamız ile anlık kuvvet – tork ölçüm değerlerini müşterilerimize göstereceğiz. Müşterilerimiz robotlarla bu sayede ne kadar hassas işler yapılabileceğini uygulamalı bir şekilde görecekler. Bu robotumuz bir nevi workshop için olacak, diğer robotlarımız ise Zirve süresi boyunca otomatik olarak çalışacaklar.”

“TÜM SEKTÖRLERE HİTAP EDİYOR”

Herhangi bir sektör ayrımlarının olmadığını, kolaboratif robotların tüm sektörlere hitap ettiğini belirten Çağlar, otomotivden gıdaya ilaçtan CNC makina parça işlemeye kadar tüm sektörlerde cobotların kullanılabildiğini söyledi.