Yurt dışı ağırlıklı firmalara robotlu otomasyon alanında mühendislik hizmetleri sunan AVENCO Robotik ve Otomasyon’un bir endüstriyel robotu Lübnan’da mimarlık atölyesinde adeta bir heykeltıraş gibi çalışıyor. 

Robotlarının bir nevi heykeltıraşlık yaptığını kaydeden firmanın Kurucusu Berkay Doğan, “Lübnan’da yaşayan bir Fransız mimarın atölyesinde kurulumunu gerçekleştirdik. Fransız mimar, robotumuzla ahşap, bronz ve alüminyum işleyebiliyor.” şeklinde konuştu.

Doğan, heykeltıraş robotlarının nasıl çalıştığını şöyle özetledi: “Bilgisayarda yapmak istediğiniz heykelin resmini oturtuyorsunuz. Robota gerekli komutları uyguluyorsunuz ve robotun işi nasıl yaptığını bilgisayarda kontrol ediyorsunuz. Sistemde bir bloktan veya kütükten işleyerek heykeli ortaya çıkarıyor.” 

LÜBNAN’DA MİMARLIK FAKÜLTESİNDE KULLANILIYOR

Doğan, bir başka robotlarının ise Lübnan’da üniversitenin Mimarlık fakültesinde kullanıldığını, robotlarının işleme yaptığını ve sanatsal çalışmalarda faydalanıldığını dile getirdi. 

Mimarlık öğrencilerinin hayal gücünü geliştirebilecek tasarımların ortaya çıktığını ifade eden Doğan, robotlarının, öğrencilerin ileride söz konusu teknolojiden nasıl yararlanabileceklerine dair bir ışık tuttuğunu da belirtti.