Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi firmalarından Alloy Additive, üretim sürecinde robottan yararlandığı Türkiye'de ilk kez yerli olarak 3D metal yazıcının üretimini gerçekleştirdi.

1x1x1.5 metre boyutlarında tek parça baskı yapabilen, dev ebatlardaki tek parça metali işleyebilen üç boyutlu metal yazıcının patent hazırlıkları devam ediyor.

UZAY, HAVACILIK, SAVUNMA, OTOMOTİVDE TERCİH EDİLİYOR

Titanyum, inconel, alüminyum ve paslanmaz çelik gibi yüksek sıcaklıklarda kullanılabilen, hafiflik avantajı taşıyan alaşımlarla nihai ürünler geliştiren Alloy Additive'in ürünleri uzay, havacılık, savunma sanayi, petro-kimya, medikal, otomotiv gibi sektörler tarafından kullanılıyor.

Tam otomasyon üç boyutlu üretimler; mühendislik tasarımlarında özgürlük, hız, kârlılık ve rekabet üstünlüğü sağlıyor.

"TÜBİTAK TOHUM SERMAYE DESTEĞİ İLE KURULDUK" 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Alloy Additive Kurucusu Metalürji ve Malzeme Mühendisi Mehmet Çetinkaya, üç boyutlu yazıcılarla üretilen metallerin boyutlarının sınırlı olmasından dolayı istenilen ebatlarda metal parça bulamadıklarını, küçük parçalarda da yüksek maliyet ve uzun termin süreleri ile karşılaştıklarını söyledi.

Söz konusu sorunu çözme noktasında iş fikirlerinin ortaya çıktığını kaydeden Çetinkaya, "Büyük boyutlarda hızlı metal baskı olanağı tanıyan metal kaynağı, robotik kol ve yazılım birleşimi ile ilk prototipi oluşturduk. KWORKS Campus Deep Technology Programı’ndan, iş modelini belirleme aşamasında destek aldık. 2020 yılında TÜBİTAK 1512 çerçevesinde ‘Büyük boyutlu havacılık alaşımlarının eklemeli imalatı’ için tohum sermaye desteği ile firmamızı kurduk. Bir yıl sonra da Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’ne taşındık." ifadelerini kullandı.

"TAM OTOMASYON İLE İMALAT CİHAZIMIZI ÖNE ÇIKARIYOR" 

Metal baskıda ebatlarının Türkiye'de bir ilk olduğunun altını çizen Çetinkaya, dünyadaki benzerlerinden ise yöntem olarak avantaja sahip olduklarını dile getirdi ve geliştirilmiş mekanik özellikleri ve yüzde 100 yoğunluklu 3D baskı yetenekleri ile öne çıktıklarını söyledi.

Talaşlı imalat, kalıp, metal plaka lazer kesimi, presleme ve kaynak da dahil olmak üzere dört farklı prosesin yerine; 435 mm çapta ve 225 mm boyda parçayı sadece 21 saatlik metal baskı ile elde ettiklerini kaydeden Çetinkaya, "Her prosesin getirdiği hatalar, zaman kayıpları, maliyetler yerine tam otomasyon ile kaliteli ve hızlı imalat avantajı, cihazımızı vazgeçilmez kılıyor." dedi.

(Kaynak: İTO Haber)