SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN

Alimoğlu Mermer ve Granit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burak Alimoğlu, Gürmas Gürel Makina Sanayi’nin sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, işleme robotları sayesinde elde ettikleri avantajları ve sağladıkları verimliliği anlattı.

"ÜST DÜZEY KALİTEYE SAHİP İMALATLARIMIZDA KULLANIYORUZ"

Burak Alimoğlu, “Robotları, fabrikamızda CNC router veya köprü kesme görevinde değerlendiriyoruz. Bazen de flanşsız bıçak takıp kesim işlerinde kullanıyoruz. Akabinde genelde aşındırma işleminde elmas uçlar vasıtasıyla, masif dediğimiz özellikle büyük ebatlı uç ürünlerde, yoğun ve üst düzey kaliteye sahip imalatlarımızda robotları kullanıyoruz. Gelecekte de tam otomasyonlu fabrika kurma aşamasında robotları kullanmaya talip bir firmayız. Bu konuda bir üretim sistemi tasarlayarak Türkiye’deki doğaltaş firmalarına ve tüm dünyaya mal etmeyi planlıyoruz.” dedi.

"ROBOT CNC’LER, SONRAKİ YATIRIMLARDA EKONOMİK ÇÖZÜMLER SUNUYOR"

Alimoğlu, robotlar sayesinde elde ettikleri avantajları ise şöyle özetledi: 

“İlk robot yatırımı belki diğer CNC’lerle eşdeğer maliyette olsa da sonraki yatırımlarda robot CNC’ler daha ekonomik çözümler sunuyor. Yazılımları ve altyapıları edinildikten sonra daha hızlı kurulum işlemleri sağlıyor. Aylarca üretimi beklemek zorunda kalmıyorsunuz. Ayrıca robot kollar, kendi kapasitesi dahilinde bir insanın omuzdan itibaren eliyle yaptığı tüm işlemleri, uzanabildiği tüm noktalara ve derinliklere ulaşabildiği için özellikle derinlik eksenindeki yüksek kapasitesiyle oldukça önemli avantajlar sağlıyor.”

"PROGRAMLAMA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Robotların, robot operatörü istihdamı açısından birtakım dezavantajları olduğunu ancak firmalarının bu konuda yetkin olduğunu belirten Burak Alimoğlu, “İki robot kol ve bir adet altı eksen köprü kesme CNC ile çalışıyoruz. Bunların programlanması için ayrı bir proje ekibimiz bulunuyor. Fakat sektörde mimari iş birliğinden uzak birçok firma olduğu için eğer programlanamayacaksa ya da programlamada güçlük yaşanacaksa, robot ya da CNC yatırımı yapmak ölü yatırıma dönüşebiliyor.” şeklinde konuştu. 

Alimoğlu ayrıca, “Performans olarak bugüne kadar gerek arıza açısından değerlendirdiğimizde gerekse kullanım kolaylıkları ve Z yönündeki eksen kapasitesiyle ele aldığımızda, robot CNC’lerden köprü kesmelere göre daha çok verim aldığımızı ifade edebilirim.” diye ekledi. 

"ÜÇ BOYUTLU ÜRÜNLER SEKTÖRÜN GELİŞMESİNE İMKAN VERİYOR"

Sektörde mimari açıdan açık bulunduğunu belirten Gürmas Gürel Makina Yapı ve Otomasyon Mimarı, CNC Programcısı ve Geliştiricisi Burak Yıldırım, “Çünkü genelde insanların mermer ile ilgili düşünceleri iki boyutlu zemin ve duvar kaplamaları olarak nitelendiriliyor. Ancak üç boyutlu olarak da çok fazla ürünün çıkması, sektörün gelişimi açısından oldukça faydalı.” dedi.

Yıldırım, “Robotlu işlemeyi üç boyutlu talaşlı üretim dediğimiz sistemde daha çok kullanıyoruz; ancak bununla birlikte testereyle iki boyutlu kesimleri de kolaylıkla yapabiliyoruz. Bunlar arasında en büyük eserimiz; fuarlarda sıkça sergilediğimiz blok langırtımız yanı sıra Davut Heykelimiz de birçok platformda bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

"BİRÇOK AÇIDAN ÜRETİMLERDE KOLAYLIK SAĞLIYOR"

Yıldırım, robotların beş eksen makinalara kıyasla en büyük avantajının ise yedi eksenli olmaları dolayısıyla birçok açıdan üretimlerde kolaylık sağladığına dikkat çekti.