Sektörün ihtiyaç duyduğu her noktada müşterilerine en kaliteli ürün ve hizmeti sunmayı görev edinen ABB, ambalaj ve plastik sektörünün üretim proseslerinde bütün adımlarda ihtiyaçları karşılayacak ürünler ile müşterisinin yanında yer alıyor.

ABB Robotik Türkiye Robotik Satış Destek Uzmanı Evrim Koltuksuz ile ABB’nin sektöre sunduğu robotları, uygulamaları, yazılımları ve özel çözümleri konuştuk.

Evrim Hanım, bize kısaca ABB firmasından ve ABB Robotik Bölümü’nden bahseder misiniz?

ABB, kamu, sanayi, ulaşım ve altyapı sektörlerindeki müşterilerine güç şebekeleri, elektrifikasyon ürünleri, endüstriyel otomasyon ve robotik ve hareket alanlarında küresel hizmet sunan öncü bir teknoloji lideridir. Dördüncü Sanayi Devrimi hızlanmayı sürdürdükçe, ABB pragmatik birikimini gelecek üzerinde uygulamakta, dijitalleşme sonucunda elde edilen verimlilik ve performans artışından, müşterilerimizin yararlanacağı çözümler geliştirmektedir. ABB; endüstriyel robotlar, robot yazılımları, robot ekipmanları ve robotlu uygulama çözümlerinin lider tedarikçisidir. 53 ülkede ev sahibi olarak, en geniş servis ağı ve sunumuyla desteklenen 400 binden fazla kurulu robotu mevcuttur. Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa lokasyonlarında Proje, Satış/Satış Destek ve Servis bölümlerinde çalışan uzman kadrosuyla demo çalışmaları ve satış sonrası destek hizmetleri de veriliyor.

Neden robot tabanlı otomasyonu öneriyorsunuz?

Robot tabanlı otomasyon daha kısa ürün yaşam döngülerini, yeni ambalaj tasarımlarını, ürün çeşitlerini ve parti üretimini karşılamak için ihtiyaç duyulan esnekliği sağlıyor. Özel sabit otomasyona kıyasla, robot hatları daha kısadır ve çalışma alanının daha iyi kullanılmasına olanak sağlıyor. Robot tabanlı otomasyon, manuel kullanıma mükemmel bir alternatiftir. Geleneksel otomasyon, zaman alıcı ve maliyetli bir süreçtir. Her türlü ihtiyaca cevap vermek için, robotlar üretim döngüsü sırasında çeşitli görevleri yerine getirir. Bu da çok daha esnek ve uygun maliyetli bir üretim hattı anlamına geliyor. Artan çalışma süresi ve toplam iş hacmine ek olarak, daha az kaza ve giderek önemi artan iş güvenliği mevzuatı, robotiğe geçişi sağlamak için zorlayıcı nedenlerdir. Robotlar genellikle yüksek kapasiteli üretimde, tekrar eden görevleri yerine getirmekte ya da değişikliklerin fazlaca görüldüğü esnek sistemlerde yer almak için idealdir.

Ambalaj sanayideki uygulama çeşitlerinde bahseder misiniz?

Tüm üretim süreçlerinde, ürünlerin toplandığı, paketlendiği ve paletlendiği bir nokta mutlaka vardır. Bu nedenle, verimli ve esnek bir üretim akışı yaratma çabasıyla ambalajlama için mümkün olan en uygun robotları sağlamak gerekiyor.

Ambalajlama endüstrisinde, robotlar genellikle üç ana bölüme ayrılıyor:
•    Ürün toplama uygulamaları (ürünlerin toplandığı veya birincil ambalaja aktarıldığı yer)
•    Paketleme uygulamaları (ürünlerin ikincil ambalaja aktarıldığı yer)
•    Paletleme uygulamaları (palet yükleme ve boşaltmada)

Ürün toplama, ABB’nin çok, sayıda ürün, uygulama ve paketleme hattı konfigürasyonlarına hizmeti verdiği bir alandır. Dondurulmuş gıda, fırıncılık, şekerleme, dondurma, et ve balık, peynir, evcil hayvan maması, tıbbi ürünler ve kişisel bakım ürünleri bu alan için verilebilecek sadece birkaç örnektir. IRB 360 FlexPicker, ilk 2. nesil Delta Robotudur. Bu robot ailesi başlangıçta üç modele sahip iken, şu anda et ve süt ürünlerinde olduğu gibi zorlu ortamlar için paslanmaz çelik seçeneği ile altı modele ulaşmıştır. ABB Delta robotları taşıma kapasitelerini 8 kg’ye kadar arttırmıştır. Daha fazla esneklik ve daha düşük çevrim süreleri için 7 kg’ye kadar olan yüklerde 6 eksenli IRB 1200 model robot, üretim hatlarında yardımcı oluyor. Paketleme, ambalajlama sürecinin bu aşamasında robot otomasyonu, geleneksel otomasyon çözümlerine kıyasla kolay entegrasyon, arttırılmış esneklik ve yüksek güvenilirlik sunuyor. Kasaların veya kartonların yüklenmesi, boşaltılması ve besleme ürünlerinin son yükleyicilere veya gruplayıcılara iletilmesi, ABB'nin 30 kg’lik taşıma kapasitesine sahip kompakt 4 eksenli IRB 260 robotu ile kolayca gerçekleşebiliyor. ABB olarak, kapsamlı bir dizi robot, kontrol cihazı, görüntü teknolojisi ve yazılımı ile konveyör veya izleme gerektiren uygulamalar da dahil olmak üzere her çeşit ambalaj uygulamasının optimize edilmesine yardımcı oluyoruz. Paletlemede, palet üzerindeki kutuların, karton tavaların, şişelerin veya diğer öğelerin yerleştirilmesi ilk bakışta oldukça kolay gözüküyor. Ancak, birden fazla beslemenin zorlu taleplerini, hızlı kalıp değişimlerini ve yüksek çalışma süresi gereksinimlerini sürece dahil ettiğinizde işlemin zorlaştığını görmek güç değildir. IRB 660 ve IRB 760, neredeyse tüm paletleme uygulamaları için, tek veya çoklu katmanlarda ihtiyaç duyulan çok yönlülük, erişim ve taşıma kapasitesine sahiptir. Daha da fazla yük gereksinimi için standart 6 eksenli robotlarımız 650 kg’ye kadar çalışacak şekilde üretilmiştir. Yüksek hızlı paletleme gereksinimleri için sınıfının en hızlı robotu IRB 460 yardımcı oluyor.

Bu uygulamalar ile ilgili paket çözümleriniz var mıdır?

Racerpack, PalletPack 460, Picking Fonksiyon Paketleri ile Integrated Vision paketlerimiz mevcuttur. RacerPack Fonksiyon Paketi, flowpack makinasından çıkan ambalajlı ürünleri, doğrudan karton tavalara, kolilere veya kasalara toplamak ve paketlemek için modüler bir çözümdür. Tek indeks ürün alma konveyöründen tek bir robot, dakikada yaklaşık 200 parça toplayabiliyor, ikinci bir indeks ürün alıcı ekleyerek, tek bir robotun dakikada 400 parça toplayacak şekilde bir hıza ulaşması sağlanabiliyor. Bu işlem, IRB 360 FlexPicker ve ICC'ye (endekslenmiş konveyör kontrolü) dayanıyor. Sistem modüler olup, et ve mandıra uygulamaları gibi zorlu ortamlar için, müşteri gereksinimlerini karşılamak üzere doğmuştur. Farklı düzenlerde ve çeşitli konveyörlerle kombine edilebiliyor. ABB’nin RAPID programlama dili yerine PLC programlama dili otomasyon mühendisleri arasında yaygın kullanımda olduğundan, ABB ürünleri ile kolay entegrasyon sağlamak için yazılım ve donanım araçları PalletPack 460 Fonksiyon Paketi içerisinde toplanmıştır. Bu PalletPack, programlanması ve çalıştırılması kolay bir arayüze sahip olup tam bir paletleme sistemi için gerekli tüm bileşenleri kapsıyor. Standart bileşenler ise robot, ABB PLC, JOKAB safety PLC ve yazılımdır. Mevcut opsiyonlar robot bazası (riser), robot tutucusu, güvenlik kasası ve konveyörleri içeriyor. Tüm programlama FlexPendant Palet Sihirbazı ile yapılıyor. IRB 360 FlexPicker ve ön mühendisliği yapılmış bir veya iki robot modülünü temel alan Picking Fonksiyon Paketi çözümü, ölçeklendirilebiliyor ve yeni/mevcut hatlara kolayca entegre edilebiliyor. Bu hücrede, IRB 140, IRB 120 veya IRB 1200 model robot seçenekleri mevcuttur. Standart bir platformun birleştirilmesi ve özelleştirilmesi, entegrasyon ve kullanılabilirliği kolaylaştırıyor. Hem tekli hem de ikili robot paketleri sunulabiliyor ve herhangi bir uygulama için ayarlanabilir robot montaj yükseklikleri sağlanabiliyor. Diğer mevcut özellikler arasında, yüksek ve alçak voltajın ayrılması için bir güvenlik sistemi, PLC, PickMaster (ve PC) ve ön-kablolama kabinleri bulunuyor. Integrated vision ise otomatik odaklama, entegre aydınlatma ve optikler, daha hızlı görüntü yakalama, bir dizi harici aydınlatma ve I/O kapasitesine güç sağlama ile kontrol etme özelliğine sahip gerçek bir devrimi temsil ediyor. Ayrıca RobotStudio’da, akıllı kamera ve robot ile sorunsuzca iletişim kurabilen kapsamlı programlama gücü sunması büyük bir avantaj sağlıyor.

Ambalaj sanayi için yazılım çözümlerinizden bahseder misiniz?

“Gerçek dünya” olarak bahsedebileceğimiz Robot Studio, robot sistemlerinin yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmanın en iyi yoludur. ABB’nin simülasyon ve çevrimdışı programlama imkanı sunan bu yazılımı, üretim durdurmaksızın, ofisteki bir bilgisayarda programlama yapılmasına izin vermektedir. Risk azaltma, daha hızlı başlatma ve daha fazla üretkenlik gibi faydaların yanı sıra, eğitim, programlama gibi görevleri yerine getirmenizi sağlayarak robot sisteminizin kararlılığını arttırabilir. RobotStudio, robotlarınızı üretimde çalıştıran gerçek yazılımın tam bir kopyası olan ABB Sanal Kontrolör üzerine kuruludur ve gerçek bir sistemde gördüğünüzle aynı performansı sağlar. Belirli uygulamalar için geliştirilmiş PowerPack’lerin RobotStudio içinde entegrasyonu sağlanmış olup kullanıcılara kullanım kolaylığı sağlamaktadır. ABB’nin PickMaster yazılımı, ambalajlama süreçlerinde robotları yönlendirmek için, yeniden programlanabilme özelliği sağlayan en iyi ve en kolay aracıdır. PC tabanlı yazılım çözümü, en fazla on robot ve on kamera durmaksızın hareket eden konveyör üzerinde takım gibi çalışmakta olup uygulamaları yapılandırmak için kapsamlı grafiksel arayüzler kullanır. Genellikle, ürün toplama, paketleme ve paletleme robotlarıyla birlikte kullanılmasına rağmen, ABB’nin diğer robotlarıyla da çalışmaktadır. Ayrıca, bu yazılım, hat tarama kameraları, renkli görüş, Basler veya Cognex ürünü gibi herhangi bir 3D/2D sensor olmak üzere harici sensörlerin kullanımına açıktır. Palletizing PowerPac yazılımı, paletleme sistemlerini programlamayı hiç olmadığı kadar kolaylaştırmaktadır. Programlama becerisi gerektirmediğinden, Robot Studio Palletizing PowerPac yazılımı programlama sürelerini radikal bir şekilde düşürüyor ve dakikalar içinde tamamen test edilmiş simülasyonlar ve gerçek robot sistemi programları oluşturuyor. Eğitimli robot programcı kaynağının sağlanamadığı zamanlarda, karmaşık robotik paletleme sistemleri için basit bir programlama yöntemi ihtiyacına yöneliktir. Kullanıcılar, Palletizing PowerPac ile tek bir kod satırı yazmak zorunda kalmazlar. Bunun yerine, gömülü bir kütüphaneden robot ve tutucu tiplerini seçebilirler ve daha sonra paket boyutları, palet boyutu, palet modelleri ve katman sayısı gibi basit parametreleri ayarlarlar. Yazılım daha sonra simüle etmek, indirmek, test etmek ve ince ayar yapmak için program oluşturuyor. Böylece değerli zaman tasarrufu sağlanıyor.

Plastik sanayinin robot ile buluşması hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Robot tabanlı otomasyon; daha uzun ekipman çalışma süresi, daha hızlı çevrim süreleri, daha öngörülebilir üretim akışı için geniş bir yelpazeye yayılan plastik endüstrisine bir dizi avantaj sağlıyor. Günümüzün son derece rekabetçi ikliminde büyümek için ihtiyaç olan her şeyi bu otomasyon sistemi barındırıyor. Hızlı bir dünyada yaşıyoruz. Otomotiv, cep telefonu, bilgisayar ve ev elektroniği endüstrileri piyasaya yeniliklerle giriyor. Böylesine nefes kesici bir ürün değişimi ile karşı karşıya kalındığında, operasyonel esnekliğin daha fazla uygulanması kesinlikle en keskin panzehirdir. ABB olarak, en son teknoloji robotlarımızın, endüstriyel ve tüketim mallarının farklı taleplerini karşılamada referans noktası olacağına inanıyoruz. Bu sebepten ötürü ABB robotları, büyük hacimlerdeki daha küçük parçaların üretilmesi için küçük, hızlı ve düşük maliyetli robotlardan, uzun mesafeli güçlü, raf tipi makinalara ve ağır parça üretimi için yüksek taşıma kapasitesine kadar her şeyi içeriyor. Müşterilerimizin otomasyon çözümlerini güvence altına almalarını gerçekleştirebilmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Yüksek kaliteli orijinal ekipman tedarikçileri ve sistem entegratörleri ile ortak bir ağ geliştirerek, tüm dünyadaki plastik kalıp üreticilerinin tek bir tedarikçiden tam bir üretim otomasyonu elde etmesini kolaylaştırdık. Sistem entegratörlerimiz ile birlikte, plastik endüstrisindeki çoğu üretim süreci için, son teknoloji otomasyon çözümleri sağlıyoruz. Çözümlerimiz, kalıp makinasında bir dizi işlem sonrası uygulamadan, bitmiş parçanın sevkiyatına kadar tüm süreci kapsıyor.

Plastik sanayi uygulamalarından bahseder misiniz?

Enjeksiyon kalıplama

Robotlarımız küçük, orta boy ve ağır iş tipi kalıp makinalarının tüm spektrumu için idealdir. Kalıptaki parçaların yerleştirilmesi, kesme, yapıştırma, montaj ve kalite kontrolü gibi işlem sonrası uygulamaların çeşitliliğine rağmen, robotlar zemine monte edilebildiğinden, pedestal veya raflara monte edilebildiğinden, maksimum esnekliği korur. Ayrıca, genişletilmiş çevrim süresi, 6 eksenli robotlarımızın performansını, doğruluk ve tutarlılığın mükemmel hale getirmektedir.

Üflemeli kalıplama

6 eksenli robotlar, şişirme makinaları etrafındaki çeşitli işlemleri otomatikleştirmek için mükemmel yardımcılardır. Örneğin; otomobil gaz tanklarının parça ekstraksiyonu ve montajı, pet şişelerin çıkarılması, paletlenmesi, kesimi gibi uygulamalarda kullanılıyor.

Kesme ve parlatma

6 eksenli robotlarımız lazer, su jeti, ultrasonik ve geleneksel mekanik ekipman kullanarak karmaşık kesim işlemleri için idealdir. Bu amaçla, ABB'nin Cutting PowerPac'ı kolay programlama ve mükemmel performans sağlar. Parlatma söz konusu olduğunda, robotlarımız tutarlı parça kalitesi için gereken ve tekrar eden hassaslığı sağlar.

Yapıştırma ve dozlama

Manuel yapıştırma ve dozlama çok yapışkan bir işlemdir. Aksine ABB’nin konveyör takibi ile yapışkan dozlayıcı ve mükemmel koordine edilmiş robot hareketi aynı değildir. Yüksek hassasiyet ve tutarlı robot bazlı yapıştırma/dozlama sadece parça kalitesini arttırmaz, aynı zamanda çevrim süresini de azaltıyor. Bu amaçla, ABB RobotWare Dispence, kolay programlama ve optimum çalışma sağlıyor.

Alevleme ve boyama

Çok çeşitli boya operasyonları için tasarlanan robotlarla, tehlikeli manuel çalışma geçmişte bırakılabilir, aynı zamanda boya tüketimi azaltılabilir ve kalite arttırılabilir. Ayrıca, Painting PowerPac boyama uygulamalarını programlama aracımız, kurulum ve programlama süresinde önemli bir azalma sağlıyor. RobotWare Paint, özel yazılım paketimiz, zamandan sonra optimum boyama performansına imkan veriyor.

Montaj

Robotlar, küçük parça montajları için giderek daha fazla kullanılıyor. Sonuç ise yüksek, tutarlı parça kalitesi ve kısa döngü süreleri oluyor.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Satış destek uzmanıyım. Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 2008 yılı mezunuyum. Yaklaşık iki buçuk yıldır ABB Robotik Türkiye ekibinde görev yapıyorum. ABB’den önce gıda sektöründe, KFC ve Pizza Hut firmalarının sahibi olan Yum! Brands International’da çalıştım.