Teknorob, otomotiv yan sanayindeki son ihracatında robotlu hemming hatları projesi ile hatların her birinden, 30 saniyede 1 ürünün sevkiyata hazır olarak çıkmasını sağladı.

Firmanın Proje Birim Yöneticisi Çağatay Taylan ve Otomasyon Mühendisi Can Doğru, firmalarının, son dönemde otomotiv yan sanayi firmasında devreye aldığı robotlu hemming hatları projesinin ayrıntılarını ST Endüstri Medya'ya anlattı.

İKİ HAT 2020'DE, SONUNCUSU 2021'DE SEVK EDİLDİ

Teknorob Robot ve Otomasyon Teknolojileri, otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren ve dünyaca ünlü otomotiv markalarına üretim yapan firmanın yurt dışında bulunan fabrikası için, araçların yakıt depo kapağı imalatını yapan, robotlu hemming (kenar kıvırma) hatları projesini gerçekleştirdi.

İlgili hatlar toplamda üç adet olup, ikisinin ihracatı 2020 yılında yapılıp devreye alınmış, kalan bir tanesinin de sevkiyatı 2021 yılı ocak ayında yapıldı.

Hatların biri; 4 robot, 4 pres, 1 mastik (sealing) ünitesi ve 2 tip referansa ait tasarımı yapılmış olan hemming fikstürleri ile gripper vb. ekipmanlardan oluşmaktadır. İlgili hatlardaki hemming fikstürlerinin tasarımı ve imalatı da firmamız tarafından yapılmış olup, tüm proses akışı birebir olarak ilgili simülasyon programı ile hazırlandı ve imalat öncesinde müşteri onayından geçirildi.

2 HAFTADA KURULDU VE DEVREYE ALINDI

Tamamıyla otomatik olan hücrelerde, presler ile referansa özel formlama ve sac kesimi uygulaması yapılır. Presler arası sac transferi ve pres uygulaması sonrası oluşan dış kapağın taşıma prosesi robotlar ile gerçekleştirilir. Hazır duruma gelen dış kapağa, ara taşıma robotu tarafından mastik (sealing) uygulaması yapılır.

Ardından, ürün ilgili referansa ait hemming fikstürüne yerleştirilir.

Aynı taşıma robotu tarafından ilgili referansın iç sacı da konveyörden alınıp daha önce hemming fikstürüne konan dış kapağın içine yerleştirilir ve ardından hemming işlemi başlar. Hemming prosesi sonucunda oluşan yakıt deposu kapağı, taşıma robotu tarafından alınıp nihai ürün konveyörü ile hattın dışındaki operatöre ulaştırılır.

Hatların müşteri sahasında kurulumu ve devreye alınması 2 hafta gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır. İlgili hatların her birinden, 30 saniyede 1 ürün sevkiyata hazır olarak çıkmaktadır. 

Hücrenin güvenliği, ilgili çit ve ışık bariyerleri ile sağlanmış olup, otomasyon sistemi safety PLC’ler ile yönetilmektedir. Hücrelerin CE şartlarında onayları alınmıştır ve ilgili sertifikalar son kullanıcı firmaya teslim edildi.

“ÇALIŞMA SÜREKLİLİĞİNİ EN ÜST SEVİYEDE TUTUYORUZ”

Teknorob olarak; Endüstri 4.0 kapsamında akıllı makinaların bir adım daha önde olduğu günümüzde, operatör hatasını en aza indirerek kalite ve performansı en üst düzeye taşımak adına tüm ekipman ve bileşenleri sistemlerimizde sürekli kullanmaktayız.

Kullanıcı ara yüzü bakımından kullanıcı dostu yazılımlar ile operatör ve bakım ekibini gerçek zamanlı olarak yönlendirerek, sistemin çalışmasının sürekliliğini maksimumda tutmaktayız.