Boğaziçi Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu tarafından düzenlenen robotik konulu toplantıda dünyada gerçekleştirilen uygulamalar konuşuldu.

Boğaziçi Üniversitesi Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Platformu Başkan Yardımcısı Sertaç Yerlikaya gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, BOÜ’nün endüstri ile ilişkileri çerçevesinde özellikle KOBİ’lerin dijital dönüşümüne yönelik sağladığı katkı ve projelerden bahsetti. 

Yerlikaya, “Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmet verecek Boğaziçi Üniversitesi’nin yeni teknoparkı BUDOTEK bünyesinde yer alacağız. BUDOTEK’e katılan KOBİ’lere yönelik dijital dönüşüm yol haritası hazırladık ve pilot çalışmalara dört şirket ile başladık. İstanbul Sanayi Odası ve TÜRKKONFED gibi kurumlarla iş birlikleri yapıldı. Dijital dönüşüm eğitimleri, Boğaziçi Üniversitesi ve Sanayi Bakanlığı ortaklığında 9 Mart itibarıyla BÜYEM’de başladı.” şeklinde konuştu.

“ENDÜSTRİDE 8 BİN ROBOT KULLANILIYOR”

“Dünyada ve Türkiye’de Robotik Alanında Yapılan Çalışmalarda Son Durum” konusunda katılımcılarla bilgiler paylaşan Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Bozma, Dünya robot nüfusunun 2015 yılı itibarıyla 1,5 milyon olduğunu, 2019’da ise söz konusu rakamın yüzde 12 artışla 2,5 milyona ulaştığını ifade etti ve Asya ülkelerinin ilk sıralarda olduğunu dile getirdi.

Prof. Bozma sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Robotik alanda gelişmişliğin önemli göstergelerinden birinin 10 bin kişiye düşen robot sayısıdır. Türkiye’de bu rakam 18 iken, Asya genelinde ise 550’dir. Türkiye’de toplam 8 bin robotun endüstriyel alanda kullanılıyor. Gelecek 10-15 yıl içinde robotların üretimden ev hayatına, tarımdan güvenliğe hayatımızın bir parçası olacak. Ayrıca, insanla birlikte çalışan, iş birliğine dayalı kolaboratif robotlar hayatımızda daha fazla yer alacak.”

“ROBOT PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Evren Samur “Güncel Yumuşak Robot Uygulamaları” başlığında yumuşak robotların daha fazla kullanılmaya başlandığını söyledi. 

Endüstriyel robotların çok ağır ve sınırlı kullanım alanına sahip olduğunu kaydeden Samur, son yıllarda malzeme alanındaki gelişmelere bağlı olarak sağlık, arama kurtarma gibi alanlarda yumuşak robotların yaygınlaştığını ve H2020 projesi çerçevesinde gıda endüstrisinde kullanılacak bir yumuşak robot projesi üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

ENDÜSTRİDEKİ UYGULAMALARI ANLATTILAR

“Esnek Üretim ve Akıllı Manüplasyon Robotları” başlıklı sunumda robotların belli işlerde ve alanlarda insanlarla birlikte çalışabilecek şekilde tasarlandığını belirten Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyesi Emre Uğur, üniversite bünyesinde yaptıkları çalışmalardan söz etti.

“Robotik ürünler” başlığında ise HKTM’den Tolga Cankurt, Adastec’ten Dr. Ali Ufuk Peker ve SK Robotik’ten Sinan Kuşdoğan endüstrideki robot uygulamalarını anlattı.