Dünyada robotik sektörü hızla büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Sektör, daha hızlı, kaliteli ve çeşitli ürün üretmek isteyenlerin ihtiyacını karşılayan çözümler sunmak adına gün geçtikçe yeni model ve yeni uygulamalarla genişlemesini sürdürüyor.

Uluslararası Robotik Federasyonu’nun (IFR) ön bilgileri paylaştığı ve henüz detayların tam olarak açıklamadığı verilere göre, 2018 yılında dünya genelinde satılan endüstriyel robot adedinin 300 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Her ne kadar dünyanın gerisinde olsa da Türkiye’de her geçen yıl yukarıya doğru bir artış olduğu gözlemleniyor. Söz konusu verilere göre satılan robot adetlerine bakıldığında 2016 yılında bin 840, 2017 yılında iki bin 50 olan rakamın 2018 yılında ise iki bin 326’ya ulaştığı görülüyor.

ÖNE ÇIKAN UYGULAMALAR NELER?

Endüstriyel robotlarla en çok gerçekleştirilen uygulamalar arasında kaynak ve taşıma uygulamaları hala ilk sıradaki yerini korurken, yükselişte olan uygulamalar arasında montaj ve test uygulamaları bulunuyor. Söz konusu uygulamalara ek olarak, paketleme-paletleme uygulamalarının da arttığı belirtiliyor. 

Dünyada 10 bin çalışan başına düşen robot sayısı ortalama 74 iken, bu rakamın Türkiye’de 23-25 civarında olduğu ifade ediliyor. 

11 BİN ROBOT VAR

Uluslararası Robotik Federasyonu’nun 2017 yılı rakamları şimdilik bizlere daha sağlıklı veriler sunuyor. Bu kapsamda 2017 yılında dünyada endüstriyel robot satışları yüzde 30 artışla 381 bine ulaştı. Çin, Güney Kore, Japonya, ABD ve Almanya’nın satışlarda yüzde 73’lük pay ile neredeyse pazarı domine ettiği görülüyor. 

Türkiye’de toplam 10-11 bin civarında robot bulunurken, robotlar genellikle taşıma uygulamalarında kullanılıyor. Kaynak robotları da yine kullanım açısından ilk sıralarda yer alıyor.  

YENİ İŞ SAHALARI AÇACAK

İngiltere merkezli Oxford Economics tarafından robotlar konusunda gerçekleştirilen araştırma çarpıcı sonuçları ortaya koyuyor. Araştırmaya göre robotlar, 20 milyon çalışana yeni iş sahaları açacak.
Araştırmada 2030 yılına kadar dünyanın dört bir yanındaki fabrikalarda çalışan 20 milyon işçinin yerini robotların alacağı belirtiliyor. Bu da küresel üretim gücünün yüzde 8,5’ine tekabül ediyor.

Robotların yükselişi, yeni işlerin yaratılmasına yol açan verimlilik ve ekonomik büyüme açısından da faydalı olacağı söyleniyor.

2,25 MİLYONA ULAŞTI

Robotlar, daha önce insan gücüne dayanan görevleri yerine getirme yeteneklerini hızla artırıyor. Söz konusu robotik devrim, otomasyon, mühendislik, enerji depolaması, yapay zeka (AI) ve makina öğrenmesi gibi teknolojik gelişmeler tarafından destekleniyor.

Bu durumun bir göstergesi olarak, dünya genelinde kullanımda olan robot sayısı özellikle son 20 yılda üç kat artış göstererek 2,25 milyona ulaştı.

ÇİN BAŞI ÇEKECEK

Araştırmaya göre trendler, küresel robot stokunun önümüzdeki 20 yıl içinde daha da hızlanacağını, 2030 yılına kadar 20 milyona ulaşacağını, bunun büyük bölümünün de yani yaklaşık 14 milyonunun da yalnızca Çin’de olacağını gösteriyor.

2000 yılından beri 1,7 milyon civarında imalat işinin robotlarla yer değiştirdiği, bu rakamın Avrupa’da 400 bin, ABD’de 260 bin ve Çin’de ise 550 bin olduğu tahmin ediliyor. Araştırmada ekonomiyi, işyerlerini ve genel olarak toplumu etkileyeceği için bu artışın hükümetler ve politika yapıcılar için birtakım zorluklara yol açacağı kaydediliyor.

Robotlaşma sonucunda, özellikle düşük vasıflı işçilere dayanan daha yoksul yerel ekonomilerde, on milyonlarca kişinin işinden olabileceği ve bu nedenle de gelir eşitsizliğinde bir artış meydana gelebileceği söyleniyor.


KAYNAKLAR: 


-    Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR)

-    Oxford Economics (İngiltere)

-    How Robots Change the World (June 2019-Oxford Economics)