Hisselerinin tamamının Lincoln Electric’e geçmesinin ardından küresel arenadaki yoluna Lincoln Electric Türkiye olarak devam eden ve bu bağlamda çalışmalarına hız veren firmanın robotik otomasyon markası Askaynak Automation, otomotiv endüstrisi, savunma sanayii, inşaat sanayii, makina imalatı, demir-çelik endüstrisi gibi birçok sektöre robot ve otomasyon çözümleri sunuyor.

Robotik otomasyon sistemlerinin kurulumu, kalıp, fikstür, kontrol mastarları ile özel amaçlı takımların tasarımı konularında uzmanlaşmış marka kaynak uygulamalarının yanı sıra boya, sırlama, kumlama, yükleme-boşaltma ve bunun gibi birçok farklı uygulamada entegre çözümler sunuyor. 

Lincoln Electric Türkiye Robotik Otomasyon Sistemleri Müdürü Tahir Sezer ile bir araya gelerek son dönem gelişmelerini, örnek uygulamaları ve ihracat çalışmalarını konuştuk.

Kısaca 2019 yılını değerlendirebilir misiniz? 2019’da Askaynak hisselerinin tamamı Lincoln Electric’e geçti.

1 Temmuz 2019 tarihi itibariyle Lincoln Electric, Askaynak’ın tüm hisselerini Eczacıbaşı Topluluğu’ndan devraldı. Aslında devralmasının Askaynak Otomasyonun küresel pazarlara açılmasında önemli bir etkisi oldu diyebiliriz. Artık Lincoln Electric’in küresel dağıtım ve müşteri ağını daha verimli kullanabileceğiz. Ayrıca bu gelişmenin müşteri beklentilerini karşılamadaki yüksek standardımızı daha da yukarı taşımamızı sağladığını söyleyebilirim. Ancak 2019 yılı sektörümüz de dahil olmak üzere bütün sektörler, dolayısıyla Türkiye için kolay geçmedi. Kurlardaki dengesizlikler, yatırımların ertelenmesi, lokomotif sektörlerdeki yavaşlama tüm sektörleri olumsuz etkiledi.

Kaynak haricinde de farklı uygulamalarınız var. 

Evet, aslında ismimizde kaynak ifadesi geçmesinden dolayı sadece kaynak yapıyormuşuz gibi bir algı var. Kaynak konusunda ciddi bir birikimimiz, uygulama merkezimiz ve geliştirme yapan bir ekibimiz var. Fakat bunun yanında şimdiye kadar boya, astar, kumlama, sırlama, yükleme-boşaltma ve tezgah besleme gibi farklı uygulamalarda da başarılı projeler gerçekleştirdik. Örnek vermek gerekirse; dorse üretimi yapan bir firmada robotik astar ve boya hattı devreye aldık. Bir otomotiv ana sanayii firmasında boya öncesinde robotlu kumlama hattımız üretimde kullanılmaya devam ediyor. Keza seramik-vitrifiye sektöründe faaliyet gösteren Vitra’ya sırlama prosesi gerçekleştirdik. Türkiye’de sırlama uygulamasını endüstriyel robot ile yapan ilk ve tek firmayız. Robotik Otomasyon alanındaki 20 yıllık tecrübemizi kullanarak daha birçok sektörde fark yaratacak çözümler sunmaya devam edeceğiz.

Son dönemde hangi sektörlere yönelik ne tür uygulamalar gerçekleştirdiniz? Sonuçlarını paylaşabilir misiniz?

Otomotiv sektörünün önde gelen jant üreticilerinden birine jantların robotlar yardımıyla tamamen otomatik kaynatılmasını sağlayan bir hat kurduk. Bu sayede müşterimiz kalite standartlarından ödün vermeden daha düşük işçilik maliyetleri ile seri üretim yapabiliyor. Otomotiv yan sanayi firmasında amortisör parçalarını üreten robotlu hatları kurduk. İçinde birçok prosesi gerçekleştiren bu hatlar ile müşterimiz, daha az fire oranıyla milyonlarca adetlik üretim kapasitesine sahip oldu. Otomotiv ana sanayiindeki başka bir müşterimizde sacların kumlanması gibi operatörler için çalışma koşullarının çok zor olduğu ortamlardaki işleri robotlarımıza yaptırarak üretimde verimliliği arttırdık. Ana otomotiv müşterilerimizden birisinde binek araçlarda kullanılan parçalarını üreten hatları devreye aldık. Müşterimiz iş yoğunluğuna göre bu hatları bazen üç vardiya bazen tek vardiya kullanarak binlerce araç üretti, sattı. Bizimle çalışan müşterimizin kazançlarından bazıları üretimde kaliteyi sağlamak ve devam ettirmek, işçilik maliyetlerini azaltmak, daha esnek üretim organizasyonları yapabilmek, fire miktarlarını azaltmak, operatörlerinin çalışmakta zorlandığı alanlarda üretim yapabilmek ve üretim miktarlarını kat kat arttırabilmek oldu.

İhracat çalışmalarınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Hangi pazarlar var hedefinizde?

Doğu ve Orta Avrupa, Rusya, Amerika, Arap Yarımadası, Hindistan ve Kuzey Afrika bölgelerinde halen devam eden/tamamlanmış projelerimiz bulunmakta. Askaynak’ın tamamen Lincoln Electric’e geçmesinin ardından da Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Rusya ve Bağımsız Devletler Toplulukları’nda Lincoln Electric’in ve müşterilerinin ihtiyaç duyduğu ekipmanlarını, hatlarını Türkiye’de üreterek bu ülkelere ihraç etmek için çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizin avantajlarını değerlendirerek fırsatları yakalamayı hedefliyoruz. Özellikle 2019 sonu itibariyle Lincoln Electric Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndaki operasyonların sorumluluğunun da Türkiye’deki ekibe bağlanmasıyla, bu pazardaki projeleri gerçekleştirme noktasında ümitliyiz. Bu çerçevede otomasyon ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılamayı hedefliyoruz. İç pazarın daraldığı bir ortamda alternatif pazarlar bulmak kilit önem taşıyor. 

Robotik otomasyon alanında şirketlere hangi hizmetleri sunuyorsunuz?

Robotlu otomasyon sistemlerini anahtar teslim proje olarak sunuyoruz. Tasarım, imalat ve devreye alma süreçleri alanında uzman ekiplerimiz tarafından gerçekleştiriliyor. En başta müşterilerinin ihtiyacını doğru anlayarak en uygun çözümü sunuyoruz. Burada müşterinin istediği çözümü uygulayabildiğimiz gibi daha avantajlı çözüm önerileri de sunabiliyoruz. Proje için uygun mekanik ve otomasyon tasarımların yapılması işin en önemli kısmı, doğru uygulama şekli ve doğru ekipmanların seçilmesi büyük önem taşıyor. Gerekli malzemelerin temini, ardından imalatların yapılması ve sonunda denemelerin yapılarak sistemin öngörüldüğü şekilde çalışır vaziyette müşteriye teslimini kapsıyor. Bu sürecin başından sonuna kadar projeden sorumlu bir arkadaşımız bulunuyor ve müşterinin ihtiyaç duyduğu her konuda destek sağlıyor, bilgilendirmeleri yapıyor. Projenin, başta öngörüldüğü şekilde gerçekleşmesini sağlamak birinci önceliğimiz.