Robotik sektöründeki güncel gelişmeleri okuyucularına aktarmaya devam eden ST Robot Yatırımları dergisi, yeni yılın ilk sayısı olan Ocak 2021 tarihili 101. sayısında "Döküm Sanayi"ni kapağına taşıyor.
KAPAK KONUMUZ KAPSAMINDA NELER VAR?
"Döküm Sanayi" kapak konusu kapsamında Demisaş Döküm firmasındaki robot yatırımlarını ele alırken, firmanın Genel Müdürü Emre Giray endüstriyel robotlarla üretimde kazanımlarını anlattı.
Robomax Proje Müdürü Muhammed Samir Eser döküm taşlama robotlarının sektöre sunduğu avantajlardan ve sektörde kullanılan robotların öneminden bahsetti.
Yaskawa Robotik Bölümü Aplikasyon Grup Lideri Emre Pamuk doğru robot seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterleri ele alırken, Universal Robots'ta sektörde kolaboratif robotların iş güvenliği, kalite artışı gibi konularda önemini incelerken, uygulama örneği de paylaştı.
SOFT ROBOTİK SİSTEMLERDEKİ GELİŞMELER
Doç. Dr. Savaş Dilibal, Serbestlik Derecesi köşesindeki “Biyo-İlham Soft Robotik Sistemler” başlıklı yazısında, yumuşak robotik tutucu sistemlerden bahsederek, "Döküm ve eklemeli imalat teknolojileri kullanılarak üretilen soft robotik sistemler robotik alanında devrim niteliğinde oyun değiştirici olarak görev yapacak sistemlerdir. Yakın gelecekte bu robotik sistemler başta servis ve endüstriyel robotlar olmak üzere birçok farklı alanda kullanılacaktır." dedi.
Yazısında soft robotik sistemler konusunda çalışma yapan akademisyen sayısının az olduğunu ifade eden Doç. Dr. Dilibal, proje çalışmasında katılımın yüksek olacağını öngördüğünü belirtti.
TÜRKİYE'DE ENDÜSTRİDE YENİ ROBOT KURUMLARI
“Göstergeler” sayfasında, Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR)’nun 2020 Dünya Robotik Raporu’nda Türkiye'deki kurulumları ve bu kapsamda öne çıkanları ele aldık.
IFR'nin raporuna göre, 2019 yılında Türkiye genelindeki fabrikalarda bin 796 yeni robot işbaşı yaptı. 2014-2019 yılları arasında yıllık robot kurulumları ise, yıllık ortalama yüzde 8’lik artış gösterdi.
Türkiye, robot kurulumları için ümit vaat eden bir pazar haline gelirken, robot yoğunluğu yani çalışan başına düşen robot sayısı hala düşük seviyelerde olduğu gözlemlendi.
ENDÜSTRİ 4.0 VE YAPAY GÖRME & GÖRÜNTÜLEME
Yeni yılın ilk sayısında "Endüstri 4.0" ve "Yapay Görme & Görüntüleme" konularını mercek altına aldığımız dosya konumuzun yanı sıra "Robotik", "Entegratör", "Robotlu Hat Projelendirme" ve "AGV" konularında da sektör temsilcileriyle yaptığımız birbirinden özel röportajlar, son gelişmeleri aktardığımız haberler yer alıyor.
Ayrıca gene "Ajanda" sayfalarımızda, Türkiye'den ve dünyadan sektöre dair güncel haberleri bulabilirsiniz.