Günümüzde endüstriyel uygulamalarda, teknolojik gelişmelerle beraber ihtiyaç haline gelen çözüm alternatifleri için disiplinler arası çalışmanın gerektiğini hepimiz biliyoruz. Uygulama içerisinde, tasarımın başından itibaren planlanmayan ve sonradan yapılan her eklemenin sistem içerisinde sorunları da beraber getirdiğini görüyoruz. Sanayide özellikle makine, elektrik & elektronik, kontrol & yazılım sistemlerinin arayüzlerinde çıkan yüksek maliyetli sorunlar ve çözüm ihtiyaçları mekatronik mühendisliğinin gelişmesini hızlandırmıştır. Henüz tasarım aşamasında iken, mühendislik arayüzlerinde karşılaşılabilecek sorunları analiz eden mekatronik mühendisleri tasarımı yönlendirerek üretimin her aşamasında çıkabilecek potansiyel sorunlara alternatif çözümler geliştirmektedir.

Endüstrinin birçok alanında mekatronik mühendisi istihdam edilmesi ile ilgili iş ilanlarının arttığını gözlemliyoruz. Tasarımdan, nihai mekatronik ürüne kadar üretim süreci içerisinde sistem yaklaşımı ile çözüm geliştiren mekatronik mühendislerinin öneminin endüstride özellikle robotik ve otomasyon alanlarında anlaşılmaya başlandığını her geçen yıl daha net hissediyoruz. Örneğin, hızla gelişen otomotiv sanayinde montaj hatlarında üretim hızını artıracak ve alt istasyonlardaki çevrim süresini azaltacak kolaboratif robotların mekatronik sistem entegrasyonu ile üretim hızının bir dakikanın altına düşürüldüğünü gözlemliyoruz. 
• • •
Ayrıca, kasım ayında benim de katılmış olduğum, ENOSAD tarafından İstanbul’a davet edilen IFR (International Federation of Robotics) yetkilileri ile Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin sponsorluğunda bir toplantı gerçekleşti. IFR, globalde kıtalar ve ülkeler bazında endüstriyel robot istatistikleri ile ilgili çalışmalar yaparak her yıl detaylı istatistiksel verileri paylaşıyor. Genel merkezi Frankfurt/Almanya’da bulunan IFR’ın Genel Sekreteri Dr. Susanne Bieller tarafından endüstriyel robotların globalde ve ülke bazında robot yoğunluğu ve en fazla kullanıldığı sektörler ile ileriki yıllara ait projeksiyonu istatistiki verilerle aktarıldı. Önümüzdeki yıllarda ülkemize ait robot kurulum ve entegrasyon istatistiklerini takip ederek robotik alanda geleceğe dönük projeksiyonları daha sağlıklı yapmamız gerekiyor.

Hepinize inovatif robotik çözümlerle dolu keyifli yeni bir yıl diliyorum.