Günümüzde birçok alanda karşılaşılan karmaşık problemlerin çözümü için, sistemin dijital modelinin ortaya çıkarılması gerekiyor. Eğer geliştirilen model gerçeğe uygun olarak kurulmuş ise modelin sanal ortamda çalıştırılmasıyla, yani simülasyonu ile o sistemin dinamik davranışı detaylı olarak incelenebiliyor. Sanayide üretim veya montaj hattının dijital olarak modellenmesi nihai ürüne kadar her aşamada verimliliği artırmak, ürün yaşam döngüsünü belirlemek, iyileştirme yapmak veya sistemi yeniden tasarlamak için bir gereklilik haline gelmiştir.

Son zamanlarda sanal fabrika, dijital fabrika, dijital ikiz kavramlarını çok daha sıklıkla kullanmaya başladık.  Endüstride bir sistemin fiziksel davranışının sensörlerden alınan gerçek zamanlı veriler kullanılarak sanal dijital kopyasının çıkarılması olarak tanımlanan dijital ikiz uygulamaları, aynı zamanda kurmayı planladığınız endüstriyel sistemin geleceğini öngörebilmenize yardımcı oluyor. Bu sayede fiziksel olarak sistemi kurmadan önce farklı senaryolar için yapılan simülasyonlarla sistemin dinamik ve öğrenen bir modelini kurarak fiziksel sistemi aktif olarak tasarlamanız mümkün oluyor. 

Sanayide dijital dönüşümü hızlandıran en etkili parametrelerden biri üretim ve montaj hatlarında robotların aktif kullanılması olmuştur. Bu nedenle üzerindeki sorumluluğun bilincinde olan robot sistem entegratörleri, sistem yaklaşımı içerisinde kurdukları dijital fabrikalarla en uygun sistem çözümünün ortaya çıkarılması için çaba göstermektedir.  

Geçen ayki yazımda Uluslararası 3D Baskı Teknolojileri (Eklemeli İmalat) ve Dijital Endüstri Kongresi’nde sunduğumuz “Sanayi 4.0 kapsamında Robotlu Ark Kaynağı ile Eklemeli İmalat Uygulamaları” başlıklı makalenin detaylarını sizlerle paylaşmıştım.  Robotlu ark kaynağı ile eklemeli imalat yöntemi, büyük ölçekli ve karmaşık geometrideki metal parçaların tasarım ve imalat entegrasyonu ile daha düşük maliyetli ve daha hızlı üretimini sağlayan bir eklemeli imalat yöntemidir. Gemi pervanelerinden havacılıkta panel uygulamalarına kadar birçok sistemin robot destekli eklemeli imalatı mümkün olabilmektedir. Gelecekte, akıllı fabrikaların temel sistem elemanları endüstriyel robotların kullanıldığı katmanlı imalat üretim hatları olacaktır.   

Son olarak, sizlere İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği son sınıf öğrencilerimizin bitirme projelerinden bahsetmek istiyorum. Bugüne kadar kaynak robotu torç temizleme ünitesi prototipinden endüstriyel alanda kullanılmak üzere tasarlanan otomatik yönlendirmeli taşıt prototipine, pnömatik geliştirilmiş yapay kas ile robotik kol prototipinden katmanlı imalat yöntemi ile motor tahrik dişlisi üreten Sanayi 4.0 uyumlu bir fabrikanın üretim aşamaları, sanal simülasyonu ve analizine kadar birçok bitirme projesi mekatronik mühendisliği son sınıf öğrencilerimiz tarafından tamamlandı. İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği son sınıf öğrencilerimizin 12 Haziran günü yapacakları bitirme projeleriyle ilgili mekatronik sistem tasarımı sunumlarını izlemek üzere, sizleri Kartal yerleşkemizdeki konferans salonuna davet ediyorum.

Hepinize inovatif mekatronik çözümlerle dolu keyifli bir ay diliyorum