Intecro Robotics grup şirketlerinden Robital, Ankara’daki makina fabrikasında “Tam Otomatik Cerrahi Maske Makinasının” seri üretimine başladığını duyurdu.
Covid-19 pandemi sürecine destek olmak üzere harekete geçerek Ar-Ge çalışmasıyla tamamen yerli bir ürün olan “bariCAT”ı geliştiren firma adına detayları Satış Destek Mühendisi Canberk Bayrak ve Endüstri Mühendisi Merve Tokat’tan dinledik.
Robital firmasının yapılanmasını anlatabilir misiniz?
M.T.: Robital A.Ş. olarak, halihazırda yıllık 2 bin ton üretim kapasitemiz ile Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafına yerli sanayi tipi robotlar, çevre birimler ve bazı özel makinalar ihraç ediyoruz. Satışlarımızın büyük bir kısmı ihracattır. Aralarında Almanya, Finlandiya, Macaristan, Litvanya, İngiltere, Yunanistan, Belarus, Rusya, Yeni Zellanda ve S. Arabistan gibi ülkelerin de yer aldığı 15’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Ayrıca grup şirketimiz Intecro Robotics firmasının da, makina, robot çevre birimleri ile ilgili olarak en büyük tedarikçilerinden birisi konumundayız.
Cerahi maske makinası üretimine başlama fikri nasıl ortaya çıktı?
C.B.: Yıla iyi başlamıştık, iş yoğunluğumuz vardı. Ancak salgın baş göstererek mart ayına kadar etkisini zirveye taşıma eğilimine girdiğinde, yeni siparişler önce azalmış sonra da durmuştu.
Grup şirketlerimiz mart ayının başlarında uzaktan çalışma kararını alarak hayata geçirdi. Bu aşamadan itibaren salgının ülkemizde de artışa geçmesi ve bunun tüm dünya ile beraber toplumumuzu da olumsuz etkilemesi üzerine bizler de şapkamızı önümüze koyarak kabiliyetlerimiz özelinde neler yapabileceğimizi değerlendirmeye başladık. Elimizdeki tüm endüstri grubu robotik makina işlerini süratle tamamlayıp, Covid-19 salgını ile mücadelesine destek amacıyla öncelikle sağlık ekosistemimiz olmak üzere toplumsal olarak herkesin ihtiyaç duyduğu maske ihtiyacına odaklandık.
Bu süreçte nasıl bir araştırma yaptınız? bariCAT nasıl ortaya çıktı?
C.B.: Bu konuda dünyadaki çalışmaları tümünü inceledik, uzaktan iş birlikleri kurduk ve süratle yerli ürün tasarımımızı tamamladık. Ardından hızlı iş ve üretim planlamaları gerçekleştirdik. Gece gündüz hafta sonu demeden çalıştık. Tezgahlarımızı, üretim süreç yönetimimizi, tedarik zincirimizi tamamen bu hızlı değişime adapte ettik. Normlara uygun olarak saatte 7 bin 200 adet cerrahi maske üretimi gerçekleştiren ilk makinalarımızı ürettik. Ardından nisan ayı itibarıyla kapasitemizi artırarak ilk olarak devletimizin önde gelen kurumlarından birinin himayesine verilmek üzere makina üretimleri gerçekleştirdik. Halihazırda ise 10’un üzerinde makina teslimatını mayıs ayı içinde gerçekleştirmiş olacağız. Robital Mekatronik A.Ş. olarak, kendi öz kaynaklarımız ve imkanlarımız ile geliştirdiğimiz yerli ürün olan “Tam Otomatik Cerrahi Maske Makinası” ürün grubuna “bariCAT” adını verdik. Covid-19 olarak adlandırılan bu amansız salgına karşı başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığın verdiği mücadeleye katkı sağlamak ve bu salgına barikat çekme iradesine katkı sağlamak üzere Türkiye’nin makina markası bariCAT ortaya çıktı. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz.
Bundan sonraki aşamada neler yapacaksınız? Üretim için ek bir yatırım yapmayı planlıyor musunuz?
M.T.: Evet, mayıs ayı itibarıyla maske makinası üretimimiz için ilave 12 bin metrekarelik alanda seri üretime geçme planlarımızın son aşamasına yaklaştık. Seri üretime geçtikten sonra aylık üretim kapasitemizin kademeli olarak 100 adet/makina’ya ulaşmasını hedefliyoruz. Bu sayede başta ülkemiz olmak üzere yakın coğrafyamızdaki komşu ülkelerin, Avrupa ülkelerinin pek çoğunun ve sınırlı miktarda ABD’nin bu alandaki hızlı, güvenilir ve kaliteli makina ihtiyacını karşılamak üzere ihracat çalışmalarımıza başladık.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
C.B.: Onlarca tasarımcısı ve mühendisiyle, Ar-Ge merkezi olarak görev yapan, çoklu disiplinlerde çalışmaya alışkın, dinamik, sonuç odaklı kimliği ile tanınan ve ülkemizin öncü endüstriyel teknoloji firmaları arasında yer alan Intecro Robotics A.Ş.’nin grup şirketiyiz. Bu süreçte bunun büyük avantajını yaşadığımızı söylemeden geçemeyiz. Bu vesile ile başta Intecro Robotics olmak üzere, bizleri destekleyen tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz.