Teknoloji Gündemi programında Çiğdem Aydoğdu’nun sorularını yanıtlayan Uzman Klinik Psikolog Pınar Akdeniz, iş stresini yönetebilmek üzerine şirket personelleri ve yöneticileri ile yaptığı çalışmaları Endüstri Radyoda anlattı.

BİRÇOK FARKLI ALANDA FAALİYET YÜRÜTÜLÜYOR

Yöneticilerin ve personellerin yanı sıra özellikle yalnız çocuk büyüten anneler ile de çalıştığını belirten Akdeniz, annelerin bu süreçte yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve iş streslerinden dolayı yüklerinin daha fazla olduğunun altını çizdi. 

Akdeniz, “Bunun yanı sıra sigarayı kolay bırakma, stresi yönetme, psikolojik dengeleme gibi bölümlerde de çalışmalarım var.” dedi.

YÜZLEŞ, KUCAKLAŞ, ÖZGÜRLEŞ

Çocukluk travmaları üzerine de değerlendirme yapan Akdeniz, “Çocuklar görerek öğreniyor dinleyerek değil. O yüzden bir çocuğa dişlerini fırçala, kitap oku demek yerine bunları önce kendinizin yapması gerekiyor. Ebeveynler kendileri mutlu değilse çocuğun da mutlu olması beklenmiyor.” dedi.

Kişilerin ilk önce sorunlarla yüzleşmesi gerektiğini vurgulayan Akdeniz, “Her şey kabulle ilgili, kabul etmediğimiz hiçbir şeyden özgürleşemeyiz. Stresli bir iş hayatı olduğunu, travmaları önce kabul etmek lazım. Halının altına atmak ya da görmezden gelmek doğru bir yaklaşım değil. Bunu bir anda yapmak mümkün değil ama yavaş yavaş bu süreci atlamak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.