Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan İndus Danışmanlık Kurucusu M. Efsun Yüksel Tunç, hibrit insan kavramı üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

ESNEKLİK VE ÖZGÜRLÜK ÖNEMLİ 

Hibrit insan kavramının özellikle koronavirüsü sebebiyle daha fazla konuşulmaya başlandığını belirten Tunç, insanların esneklik ve özgürlük kavramlarını daha önce de sevdiğini ve yeni dünya düzeniyle birlikte ‘istediği yerde, istediği saatte’ çalışabilme özgürlüğünü tercih ettiklerini söyledi.

Tunç, “İnsanlar artık, kendi alanımı kendim oluşturayım. Sağlığım benim için öncelikli, sağlığımı koruyabilmek adına bu esnekliğe ve özgürlüğe sahip olmam gerekiyor diye düşünmeye başladı. Dolayısıyla hibrit modelde kuruluşlar bir rol ayrımına geldiler.” dedi.

ÇALIŞANLAR ARTIK 3’E AYRILIYOR

Çalışanların artık 3’e ayrıldığını söyleyen Tunç, bu ayrımı şöyle açıklıyor; “Birincisi ofis çalışanları, mutlaka ofiste çalışmaları gereken insanlar. Bunu biraz mavi yaka, endüstriyel anlamda düşünelim. Bir diğeri, uzaktan yani evden çalışanlar dediğimiz kısım. Biraz hibrite sanki benziyor gibi geliyor ancak bu kişiler yalnızca evden çalışan kişiler. Yaptıkları iş nedeniyle ofise gelmesine hiç gerek kalmayan ve evden çalışabilen insanlar. Bu grup aslında çok kıymetli firmalar için çünkü eğer hiç ofise gelmeyecekse ve dünyanın her yerinde çok rahat işini yapabilecek ise bu firmalar için çok iyi bir yetenek havuzu oluşturuyor. Üçüncü model ise, hibrit çalışanlar. Bu kişiler ofisten de çalışabilirler, evden de çalışabilirler. Fakat ne yapıyorlar; ik gün ofis, üç gün evden çalışabiliyorlar veya tam tersi de olabilir.” açıklamasında bulundu.

YÖNETİCİLERİN YÜZDE 68’İ EVDEN VERİMLİ ÇALIŞMA OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

Firmaların bu konuda nasıl bir yol izlemesi gerektiği üzerine de değerlendirmede bulunan Tunç, bu konuda teknolojik altyapı, organizasyonel yapılanma, kültür ve alışkanlık, müşteri beklentileri gibi konularda sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Tunç, “Yapılan araştırmalara göre teknolojik altyapı işin yüzde 17’si, organizasyonel yapılanma yüzde 20'si, müşteri beklentileri yüzde 20'si, fakat firmaları en çok zorlayan nedir derseniz o da kültür ve alışkanlıklar olarak karşımıza çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

Yöneticilerin yüzde 68’inin evden verimli çalışılamayacağını düşündüklerini belirten Tunç, mekan kavramının artık ortadan kalktığını söyleyerek gelecekteki işyerinin fiziksel ve sanal ortamların harmanlandığı bir işyeri modelinin ortaya çıktığını vurguladı.

İNSANLAR HİBRİT MODELİ TERCİH EDİYOR

Güven ve zaman yönetimi konularının önemli olduğuna vurgu yapan Tunç, liderlerin bu konuda aldığı eğitimler ile birlikte hibrit çalışma modelinin iyi bir yöntem olarak kabul edileceğini söyledi.

Tunç, insanların büyük çoğunluğunun da hibrit çalışma modelini tercih ettiklerini sözlerine ekledi.