Eve İş Götürme programında Can Karadut’un sorularını yanıtlayan Mutlusan Elektrik Satış ve Pazarlama Müdürü Zeynel Yılmaz, sektörü değerlendirerek pazardaki son durum üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

EN ÖNEMLİ ÜRÜN GRUBU, KABLO KANALLARI

Mutlusan Elektrik olarak anahtar priz grubu, plastik ve aksesuar grubu, pano endüstri grubu olarak 3 ana başlıkta faaliyet gösterdiklerini ancak ürün çeşitliliğinin fazla olduğunu söyleyen Yılmaz, kuruldukları 1983 yılından itibaren çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

En önemli ürün gruplarının kablo kanalı olduğunu vurgulayan Yılmaz, “1993-94 yıllarında kablo kanalları bir şekilde ülkemizde ihraç edildiğinde fiyatları oldukça yüksekti. Mutlusan Elektrik yerli olarak kablo kanalı üretimine ilk start veren firmalardan biri. Yaklaşık 120 çeşit kablo kanalı ve çok ciddi altyapımız var.” dedi.

Yılmaz, kablo kanalı ile beraber 1990'lı yıllarda başlayan üretimdeki büyüme eğrisinin boru, spiral, sigorta kutusu, anahtar, priz, aksesuar ve son dönemde de sanayi grubu ürünleriyle devam ettiğini söyledi.

“SEKTÖR DURMA NOKTASINA GELMEZ”

Sektörün durumunu değerlendiren Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de özellikle inşaat, konut sektöründe herhangi bir yoğun gerilemenin yaşanacağını düşünmüyorum. Dönemsel sıkıntılar olabilir, bütün dünyada var ancak Türkiye gibi genç nüfusun artık orta yaşlı nüfusa doğru ilerlediği, ihtiyaçların ve yaşam biçiminin değiştiği bir süreçte ben bizim sektörümüzün dominant çok büyük bir problem yaşayabileceğini düşünmüyorum. Pazar Türkiye’de büyüyerek devam ediyor. Hem özel sektör anlamında hem de kamu anlamında durmaksızın bir devridaim hız var. Bu da doğru işi doğru firmalarla, doğru yerde yaptığınız zaman başarı geliyor. Bunun en önemli kriteri de çalışmak. Müşteri dostu ürünler, müşteriye yaklaşım çok önemlidir. Öyle dinamik pazar içerisindeyiz ki, elektrik, inşaat, konut sektörünün durmayacağını düşünüyorum.” dedi.

Sanayi ve endüstri grubunun olduğu pazarı da değerlendiren Yılmaz, “Türkiye, dünyada küçük ve orta ölçekli makine imalatında çok ciddi bir paya sahip. Türkiye'de hem İç Anadolu'da, Trakya bölgesinde hem de Marmara ve Ege Bölgesi yoğunluğuna baktığınızda küçük orta ölçekli imalatçıları büyük oranda görmek mümkün. Ülke olarak bu orta ölçekli firmaları desteklemeye devam etmek zorundayız çünkü bu bizim çıkış noktamız. İmalat sektörü Türkiye'de çok ciddi ve anormal bir durum olmadığı sürece, en fazla yavaşlar asla durmaz. Konut ve inşaat sektörü Türkiye'de durdu dediğiniz gün yine dünyanın belli ülkelerinin 5 katı konut ve inşaat alanında yatırım devam edecektir. Devam etmekte zorundadır çünkü baştan beri ekonomiyi konumlandırdığımız nokta burası. Bizim pazarımız hem çok değişken, güçlü, dinamik hem de çalışması çok keyifli bir pazar.” açıklamasında bulundu.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.