Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, yeşil binalar ve yenilenebilir enerjinin kullanıldığı çözümler üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

ENDÜSTRİYEL BİNALARIN ÇEVREYE OLAN ETKİLERİ YÜKSEK

Günümüzde çevrecilik, çevre dostu ve yeşil bina denilince günlük şehir yaşantısında karşılaşılan sorunlara getirelecek çözümlerden bahsediyoruz diyen Ilıcalı, “Artık bu konu uzağımızda değil. Tamamen evimizin içine kadar girmiş durumda çünkü dışarı çıktığımızda gördüğümüz trafik, betonlaşma, hepimizin şikayet ettiği çocuklarımıza yeşil bir ortam verememek gibi sorunlardan bahsedebiliriz. Bir taraftan da kuraklık, enerji, çevre kirliliği ve küresel ısınma ile ilgili sorunlar bulunuyor. Bunların hepsi aslında bizim bu yeşil, sürdürülebilir kavramının içinde değerlendiriliyor.” dedi.

Türkiye’de bina denilince akla ilk konutların geldiğini söyleyen Ilıcalı, ticari ve endüstriyel binalarında çevreye olan etkilerinin çok önemli olduğunu ve yeşil binalar, yeşil avmler gibi birçok alt konsertinin olduğunu ifade etti.

Ilıcalı, “Birçoğu sürekli kullanılan binalar. Örneğin, endüstriyel yapılarda içinde bir prosesin de olduğu yani normal bir binadan daha fazla tüketim yapan ve farklı atıkları çıkaran binalar olduğu için buraların yeşil olması belki konutlardan daha önemli.” dedi.

BAZI SEKTÖRLERDE OLMAZSA OLMAZLARDAN 

Özellikle endüstriyel binalarda ve sanayi sektöründe çevre dostu olunan konular zaruretten kaynaklı çünkü özellikle bazı sektörlerde iyi niyet göstergesi değil olmazsa olmazlardan diyen Ilıcalı, “Karbon emisyonları, su tüketimi gibi konularda imaj ve sürdürülebilirlik açısından oldukça önemli. Bir yandan da hammadde gibi kaynakları faydalı bir şekilde kullanarak ekonomik açıdan fayda sağlamak da önemli.” açıklamasında bulundu.

Ilıcalı, Türkiye’de bu konuda ciddi bir yönelim olduğunu belirterek sanayi sektöründe yeşil binalara olan ilginin giderek arttığını ancak henüz yeterli seviyede olmadığını ifade etti.


ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖNEMLİ

Suyun ne kadar kullanıldığı, enerjinin nereden kullanıldığı gibi konuların oldukça önemli olduğunu vurgulayan Ilıcalı, “Biz enerjiyi nereden üretirsek üretelim, en temiz kaynaktan da üretsek enerji verimliliği en önemli konulardan biri. Önemli olan aynı işi yaparken daha az enerji tüketmek aslında verimlilik bu anlamda binaların verimli olması ve belli konularda tasarruf sunması çok önemli.” dedi.

Atık yönetiminin de önemli olduğunun altını çizdiğini Ilıcalı, “Geri dönüştürülebilir atıkları çöp ile karıştırılmaması lazım. Özellikle sanayide yeniden kullanılabilecek atıkları oldukça önemli. Daha kapsamlı ve makro ölçekte adımlar atılması gerekiyor. Mümkün olduğunca döngüsel ekonomiye yönelik sistem çözümlerinin teşvik edilmesi gerekiyor. “ açıklamasında bulundu.

Ilıcalı, ayrıca hammadde kullanımının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.