Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, sanayici gözüyle enerji ve hammadde maliyetleri üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Enerji maliyetleri sanayicinin damarlarındaki kan ve biz enerji ile işimizi yapıyoruz diyen Eroğlu, hangi sektör olursa olsun bir malzemenin enerji kullanarak ürüne dönüştürüldüğünü söyledi.

ENERJİ OLMADAN ÜRETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Eroğlu, “Enerji olmadan üretmek mümkün değil. Dünya sadece bizden oluşmuyor. Biz uyuduğumuzda çalışanlar var ve dünya birçok insanın aynı anda üretmeksi ve bu ürettiğini satması için rekabet ettiği bir yer. Dolayısıyla böyle bir ortamda Türkiye'nin üretebilmesi için insanlara istihdam sağlaması gerekiyor. Muhakkak rekabetçi enerji fiyatlarına ihtiyacımız var.” dedi.

Eroğlu, bugün gündem olan endüstri 4.0’ın çok önemli olduğunu ve dijitalleşme ile birlikte otomasyonunda endüstri 4.0’ın önemli bir parçası olduğunu belirtti.

ENERJİ FİYATLARI YÜKSEK

Sanayicimiz uzun süredir enerji fiyatları anlamda çok bunu enerji fiyatlarının yüksek olması ve yenilenebilir enerji maliyetlerinin elektrik faturasına yansıtılarak sübvanse edildiğini ifade etti. 

Eroğlu, “Santrallerin bedeli enerjiyi tüketenlerden çıkıyor. Elektriği, enerjiyi kim kullanıyorsa bedeli onlar ödüyor. Orada çalışan çalışanlar ödüyor çünkü günün sonunda o tesisin çalışması onların istihdamının devamını sağlayacak.” dedi.

Türkiye olarak yenilenebilir enerjinin arttırılmak istendiğini ve bunun iyi bir durum olduğunu ifade eden Eroğlu, yenilenebilir enerjinin iyi yanlarının olduğunu ve temiz olmasından dolayı çevre için önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

REKABETİ ARTIRICI UYGULAMALAR YAPILIYOR

Türkiye’nin yüksek bir fiyatla, belirli bir süre enerjiyi döviz bazında almak uygulamasının olduğunu ve buraya kadar sürecin doğru işlediğini söyleyen Eroğlu, “Türkiye ilk adımda bu şekilde ilerledi. Yani bir havuç koyuyorsunuz oradaki sektörü harekete geçiriyorsunuz ve rekabeti artırıyorsunuz. Teknoloji pazarını büyüterek ölçek büyütüyorsunuz yani daha fazla güneş paneli, daha fazla rüzgar gülü kanadı üretiliyor. Bunlar hep üretildiğinde rekabetten dolayı fiyatlar düşüyor ve derinlikleri artıyor.” ifadesini kullandı.

Eroğlu, “Belirli bir yere geldikten sonra devlet oradaki desteği, sanayicinin üstündeki yükü çekiyor ve artık serbest piyasa olarak kendileri devam ediyor.  

DÖVİZDEN TL’YE GEÇİLMESİ İŞLEMİ SAĞLANDI

Devletin baştan verdiği destekleri önemli ve anlamlı bulduğunu ancak bir müddet sonra yenilenebilir enerjinin bedelinin sanayiciden alındığını belirten Eroğlu, enerji yatırımlarının bu çalışmalar ile birlikte hızlı bir şekilde arttığını ve arttıkça sanayicinin faturasına yansıyan kısmın büyüdüğünün altını çizdi.

Eroğlu, sanayicinin bir an önce rekabetçi hale geçmesine ve bu formülün, teşvik mekanizmasının değişimine ihtiyaç olduğunu belirterek geçen sene PAGEV olarak özellikle plastik sektörünün bu konuda çok muzdarip olması sebebiyle yoğun bir kamuoyu bilgilendirmesine gayret ettiklerini söyledi.

Eroğlu, ülkede şu anda sanayici bu kadar güçlük çekerken bunun döviz bazlı olmasının çok doğru bir şey olmadığını ve TL’ye dönmesi gerektiğini belirterek yenilenebilir enerji piyasasının olması gerektiğini söyleyerek fiyatların radikal bir şekilde revize edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca verimli bir model istediklerini vurgulayarak bugün gelinen noktada bu sisteme geçildiğini sözlerine ekledi.