Şirketler Arası Pazarlama programında Endüstri Radyo dinleyicilerinden gelen soruları yanıtlayan Endüstri Medya Yönetim Kurulu Başkanı Recep Akbayrak, “Yatırımcı arayışında olduğumuz yeni bir girişimimiz var. Yatırımcılara ulaşmak için bu dönem sunumlarımız üzerinde çalışıyoruz. Sizin düşünceleriniz nelerdir?” sorusu üzerine değerlendirmede bulundu.

ŞİRKET İLERİDE SATMA AMACIYLA KURULMAMALI

Büyük veya küçük hemen her şirketin buna ihtiyaç duyduğunu belirten Akbayrak, hiçbir ürünün veya şirketin satma amacıyla kurulmaması gerektiğini belirtti.

Akbayrak, “İleriye dönük ortaklar alınabilir, şirket yeni yatırımcılara açılabilir buna karşı değiliz ama başlangıçta ben bu şirketi kurayım şu seviyeye gelince satarım düşüncesi ile kurulan hiçbir işin kolay kolay sonuca gitmediğini söylemekte fayda var. Böyle bir durumda siz zaten daha avantajlı bir hale geliyorsunuz dolayısıyla başka kişilerin dikkatini çekmek daha kolay hale geliyor.” dedi.

KARLILIK VE İŞ PLANLARI ÖNEMLİ HALE GELİYOR

Bu konuda uluslararası standartların olduğunu belirten Akbayrak, “Eğer çok teknolojik ve kar marjı yüksek bir iş ile iştigal ediyorsanız o zaman oranlar biraz daha farklılık gösteriyor ama kendi sektöründe teknolojinin çok önde olmadığı ama karlığının ve önümüzdeki 5 yıllık iş planlarını ayakları yere basan şekilde olduğu şirketlerin değerine bakmak daha kolay. Özellikle vergi levhasındaki başarılar önemli.” dedi.

Yatırıcımların, ilk önce yatırdıkları paraları kısa vadede geri almaya baktığını söyleyen Akbayrak, “Sizin de neden finansa ihtiyaç duyduğunuz önemli. Bu sebeple önce şirketin değerlemesi yapılacak sonra ortaya şirketinizle ilgili bir fiyat ortaya çıkacak. Bunları yaptığınızı varsayalım, yatırımcıya ne vaad ettiğiniz bu noktada önemli hale geliyor.” açıklamasında bulundu.

Karlı yatırım yapabilecek fonların olduğunu da belirten Akbayrak, kendi hedefinde bir takım büyüme hedefi olanlar için direkt firma ile temas etmenin faydalı olacağını belirtti.