Satış 4.0 Dünyası programına konuk olan ING İnovasyon Merkezi Topluluk Koordinatörü Enis Yurdatapan, kurum içi girişimcilik ve inovasyon üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

KURUMLAR BU TRENDİ YAKALAMAYA ÇALIŞIYOR

Kurum içi girişimcilik ve girişimciliğin arasında fark olduğunu söyleyen Yurdatapan, bu farkı şöyle açıklıyor: “Örneğin, bir tanesinde girişimci kendi hedefleri ve vizyonu odağında bir şeyler kurmaya çalışıyor diğer tarafta ise şirketin ve sektörün hedefleri var. Kurumların o güne kadarki markası ve değerleri var. Dolayısıyla kurum içi  girişimcilik tarafında o sınırlar çerçevesinde bir şeyler üretmeye çalışıyorsunuz. Bütün her şeyin belirsiz olduğu bir ortamda bir yerlere gelmeye çalışmak zorlu hem de bir yandan daha kolayken diğer tarafta hassas sınırlar içerisinde girişimcilik yapmaya çalışmanın da ayrı bir zorluğu var. “ dedi.

Kurumların özellikle son yıllarda bu trendi yakalamaya çalıştıklarını belirten Yurdatapan, pandemi ile birlikte yaşanan değişimlerle müşteriye ulaşma, pazarlama dili, sosyal medya paylaşımları gibi birçok alanda gelişmelerin olduğunu kaydetti.

Yurdatapan, “Yeni müşterilere ulaşmak, onları memnun etmek kurum içi girişimcilikten geçiyor. Kurumda çalışanlar mevcut işlerini belirli standartlar içinde yürütüyorlar her zaman ama siz onları yeni bir şeyler üretmeye teşvik etmediğiniz zaman konfor alanı denilen şeyden çıkmaları zor oluyor. O yüzden kurum içi girişimcilik çok önemli.” açıklamasında bulundu.

EN ÖNEMLİ KRİTER ÇALIŞAN MUTLULUĞU

Kurum içi girişimciliğin ve inovasyonun şirketler için önemi üzerine de değerlendirme yapan Yurdatapan, “En önemli kriter çalışan mutluluğu. İnsanları mutlu edebilmek, işe devam etmelerini sağlamak ve en kaliteli insan kaynağına erişmek önemli kriterlerden bir tanesi. Bu tarz çalışmalar yapmayan şirketlerin tercih edilme oranları oldukça düştüğünü söylemek mümkün.” dedi.

Yurdatapan, rekabette fark yaratmanın da önemine dikkat çekerek özellikle büyük sektörlerde deneyime bakıldığını ve daha iyi hizmet veren firmaların tercih edildiğini belirtti.

Yurdatapan, bu nedenlerden dolayı kurum içi girişimciliğin, yeni fikirlerin ve uygulamaların önemli olduğunu vurguladı.