Eve İş Götürme programına konuşan Reel Piyasalar Programcısı ve Sunucusu Çetin Ünsalan, ST Endüstri Radyoda ekonomi üzerine değerlendirmede bulundu.

Covid-19’un yeni ekonomiye bir geçiş süreci olduğunu ve doğru çalışmalar yapanların ayakta kalmaya devam edeceğini belirten Ünsalan, bu süreçte dünya ekonomisinin 20 trilyon dolar bir maliyeti olacağının tahmin edildiğini ifade etti.

Ünsalan, “Tüm dünyada mal ve hizmet üretimi ile elde edilen ekonominin toplam büyüklüğü aşağı yukarı bugün 80 trilyon dolar civarında yani dünya mevcut üretilen mal ve hizmetin dörtte biri oranında bir hasarla karşı karşıya kaldı.” dedi.

SÜREÇ PANDEMİ İLE BİRLİKTE HIZLANDI

Pandemi olmasaydı da bu geçiş süreci yaşanacaktı ancak covid-19 bu süreci hızlandırdı diyen Ünsalan, değişimin nasıl geçirileceği ve evrileceğinin her zamankinden daha önemli olduğunu belirtti.

Ünsalan, talep konusunda bir alım gücü düşüşü yaşandığını ve zorlu sürecin yaşanmasının bir riski beraberinde getirdiğini ifade etti.

Ünsalan, "Dönüşümün 3-4 yıl öne çekilmiş olması hem vatandaşların hem de sektörün gelir ve borç alacak zinciri konusundaki açmazları nedeniyle bir gelişimi getirdi ama sancının normal sürecinde devam edeceği durumu da belli." dedi.

“GİRİŞİMLERİN GÖRECEĞİ ZARAR GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”

Esnaf ve KOBİ’ler düzeyinde bakıldığında ısrarla göz ardı edilen bir durumun olduğunu dile getiren Ünsalan, “Birilerinin şu dönemde sürekli iş yeri açması çok sağlıklı bir durum değil. Israrla altını çizdiğim bir envanter çalışması neticesinde yeni işyerlerinin ya da yeni girişimcilerin ortaya çıkması gerekiyor. Biz sürekli bir yeni girişimci arayışı içerisindeyiz ama bütün bunları konuşurken mevcut girişimlerin göreceği zararları göz ardı ediyoruz.” dedi.

Yurtdışındaki sistemlerde mahallenin nüfusu ve konuya ilişkin esnaf sayılarının paralel olduğu anlarda yeni bir işin yapılmasına izin verildiğini ya da boşluk olan bir sahaya yönlendirildiğini belirten Ünsalan, “Türkiye’de girişim özgürlüğü var diye düşünebilir ancak böyle bir özgürlük anlayışı olmamalı. Bizi sorunumuz serbest piyasa ekonomisini doğru anlamamaktan kaynaklanıyor.” dedi.

Ünsalan, bir talep olmadan  işyerlerinin açılmasına hesapsızca izin verildiği takdirde mevcut faaliyet gösteren işyerlerinin, sektörün ve kamu maliyesinin bozulacağını da sözlerine ekledi.