İstanbul Medeniyet Üniversitesi Araştırma Görevlisi İsmail Canöz, katıldığı  KOBİ’lerin Koçu, Finans Doktoru programında akademik çalışmalar ile Bitcoin ve önde gelen küresel borsa endeksleri gibi çeşitli akademik çalışmalarından örnekleri ST Endüstri Radyoda anlattı.

Kripto para borsaları ve hisse senedi borsalarının ilişkisi üzerine 2017 yılında bir çalışma yaptıklarını belirten Canöz, bu çalışmaların geleceğe ışık tuttuğunu gördüklerini ve bu bir finansal enstrüman ise, yatırımcılar da artık bunu değerli görüyorlar mı diye inceleme yaptıklarını aktardı.

BİRLİKTE HAREKET EDİYORLAR

New York Borsası ve Çin borsasında bunun dikkate değer olduğu sonucuna vardıklarını söyleyen Canöz, “Şu anda da görüyoruz ki bunlar birlikte hareket ediyor. Hem finansal varlıklar yani özellikle hisse senetleri; hem de kripto paralar yani dominantlığı olmasından ötürü Bitcoin’den bahsediyorum, bunlar birbirine paralel şekilde hareket ediyor.” dedi.

KURUMSALLAŞMAYA DOĞRU GİDİLİYOR

Uzun süre sonra yapılan faiz artırım kararları üzerine de araştırma yaptıklarını belirten Canöz, genelde kripto para yatırımcılarının da buna tepki verdiğini gördüklerini ve para yatırımcılarının kurumsallaşmaya doğru gittiği sonucuna erişebileceğini söyledi.

Canöz, pazar payının gitikçe arttığını ve 350 milyar doları geçtiğini belirtirken borsalar ile kıyaslandığında küçük bir rakam olduğunu ancak 2009 yıllarında oluşturulmuş bir sistemin değerli bir hale gelmesinin dikkat çekici bir konu olduğunun altını çizdi.

“BİLİMSEL ESASLA YORUMLUYORUZ”

Konuya ilişkin KOBİ’lerin Koçu, Finans Doktoru programının sunucusu Dr. Cüneyt Dirican’ın yaptığı açıklamaya göre ise, “Şu ana kadar kripto paralar dünya genelinde ve Türkiye'de de mevzuatsal açıdan yasaklanmamış olsa da henüz daha bir yatırım enstrümanı olarak düzenleyici kuruluşlar tarafından resmi olarak kabul görmemiştir. Dolayısıyla bu bir yatırım tavsiyesi ya da danışmanlığı değildir. Konuştuklarımız tamamen bilimsel esaslar çerçevesinde yoğunlaşmaya çalıştığımız konulardır.” dedi.