Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuk olan Türk Henkel Mühendislik ve Bakım Müdürü Mehmet Emin Ünlü kimya sektöründeki enerji verimliliği çalışmaları üzerine bilgiler verdi.

Üretim alanlarında doğalgaz, elektrik, buhar ve basınçlı hava gibi enerji kaynaklarını kullandıklarını belirten Ünlü, yaptıkları projelerde öncelikle ilk başta ürettikleri yerler projeler yapmak istediklerimi ve sonrasında dağıtım tarafını kontrol etmek istediklerini belirtti.

Ünlü, “2019 yılı değerlerine göre fabrikamızda 22 milyon kW elektrik, 2.7 milyon m³ gibi de doğalgaz tüketimimiz var.” dedi. Bunun dışında İso 50001 projelerini uygulamaya çalıştıklarını da belirten Ünlü,  global de sürdürülebilirlik misyonuna ulaşabilmek için de bir önceki seneye göre bütün tüketim değerlerini %3 oranında düşürmeye çalıştıklarını belirtti.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONUSUNDA EKİP OLARAK ÇALIŞIYORUZ”

ISO 50001’in zorunlu olmasından dolayı bazı firmaların çalışmalar yaptıklarını ancak Türk Henkel olarak kurum kültürlerinin enerji tüketimini düşürmeye yönelik olduğunu dile getiren Ünlü, “Çalışma arkadaşlarımız arasında ISO 50001 sertifikasına sahip 3 enerji yöneticisi bulunuyor. Firmamızda da bunu sadece enerji yöneticisi arkadaşlar üzerinden değil enerjiyi eşit gruplara bölerek fabrikadaki operatörden maviye kadar herkese dağıtmış durumdayız. Ekip olarak çalışmanın ve projeler üretmenin güzel sonuçlarını alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ünlü, “Heykel'deki konsepte göre sürdürülebilir projeler uygulayabilmek için 3 yılın altında bir geri dönüş olması gerekiyor. Bu da bize çok fazla bir esneklik sağlıyor çünkü verimlilik artırıcı projeler (VAP)  yapıp %30’unu zaten geri alabiliyoruz. Bunun için basit aritmetik hesaplamalarla herhangi bir amortisman katmadan neredeyse ⅓’ini zaten devletten almış oluyoruz.” dedi.

YATIRIM YAPMADAN KAZANÇ MÜMKÜN

Ünlü, “Fabrikamızda toz deterjan üretim kulesi var ve doğalgaz yakıyoruz. Fabrika enerjisinin %50’sini doğalgaz kulesi tüketiyor. Biz burada sadece dışarıdan bir enerji firmasının desteği ve enerji yöneticisi arkadaşların beraber çalışmasıyla ton başına doğalgaz tüketimini herhangi bir yatırım yapmadan yaklaşık %11 oranında düşürdük.” ifadesini kullandı.

Ünlü, herhangi bir yatırıma ihtiyaç duymadan sadece takip ve ölçüm yaparak ne kadar kazanç getirebileceğini gösterdiğini sözlerine ekledi.