Eve İş Götürme programına konuşan Re/MAX City Ticari Gayrimenkul Danışmanı Erdal Turan, ticari gayrimenkul sektörü üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

TEMASSIZ YAŞAM TERCİH EDİLİYOR

Koronavirüs salgını sürecinin sektörleri etkilediğini ve uzaktan çalışma modelinin şirketlerde büyük metrekarelerden küçük metrekarelere geçişe neden olduğunu belirten Turan, inşaat sektöründe yaşanan fiyat artışı ile birlikte mevcut stoklar üzerinden işlere devam edildiğini ve işlerin azaldığını ifade etti.

İnsanlar temassız bir yaşamı tercih etmesinden dolayı oturdukları alanda da değişikliğe gideceklerini söyleyen Turan, “Şehir merkezinde yaşayan insanlar biraz daha kırsal bölgelere doğru tercih yapmaya başladı. Evlerinin bir bölümünü çalışma ofisi olarak kullanmak istiyorlar. Bunun dışında 2+1 evde oturan kişiler yine aynı şekilde daha büyük evlere taşınmak istiyorlar. Bu yeni süreç bazı sektörler için dezavantaj oluştursa da sektöre de yeni firmaların katılmasına yol açıyor.” dedi.

KIRSAL KESİMLER TERCİH EDİLİYOR

İnsanların yatırım olarak toprak ve arsaya yöneldiğini vurgulayan Turan, “İnsanlar artık ulaşılabilir yerleri tercih ediyorlar. Örneğin, İstanbul merkezde bir yeri baz alırsak; önceden Balıkesir-Çanakkale-Tekirdağ gibi yerler tercih ediliyordu. Ancak artık Cuma akşamından çıkılıp gidilebilecek yerler tercih ediliyor. İstanbul’a yakın kırsal kesimler, Şile, Kandıra gibi yerler tercih ediliyor.” açıklamasında bulundu.

Turan, bu tür bölgelerde imarlı ve imarsız iki arsa türü olduğunu belirterek imarsız alanları hobi bahçesi olarak değerlendirerek kamp yapılacak yerler olarak kullanıldığını söyledi. İmarlı yerlerde ise bütçeye uygun şekilde küçük evler yapıldığını ve yazlık olarak kullanıldığını aktardı.