Dr. Yıldız Tuğba Kurtuluş Kara’nın hazırlayıp sunduğu Toplum 5.0 programına konuşan FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula yankı odaları üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

Sosyal mecralarda her şey olabilirsiniz ancak özgür olamazsınız diyen Abdula, kişilerin sosyal medya platformlarına üye olduktan sonra algoritma içerisinde bir şeyleri beğenmek, yüklemek ve silmek gibi işlemlerin ardından iz bırakılmaya başlandığını ve algoritmanın kişiyi tanımaya başladıktan sonra kişiyi daha iyi bir tüketici haline getirme amacının olduğunu söyledi.

Abdula, “Bunu sadece ürün tüketimi olarak düşünmeyelim. Tıklamak veya daha çok zaman geçirmek de bir tüketim şeklidir.” dedi.

“KENDİMİZE BENZEYEN KİŞİLERLE MUTLU OLUYORUZ”

Kişilerin kendilerine benzeyen insanlarla bir arada olduğunu ve bu düşüncede olan insanların daha mutlu ettiğini belirten Abdula, “Bu bizim bir beyin kusurumuz. Biz iz bırakmaya başladıkça algoritma bizi bir gruba atıyor. Örneğin bir sosyal medyada 100 arkadaşınız olabilir ancak size daha çok benzeyen ve aynı şeyleri sevdiğinizi düşündüğü arkadaşlarınızı size daha çok göstermeye başlıyor.” ifadesini kullandı.

Abdula, “Bir zaman sonra sadece o arkadaşlarınızı ve içeriklerini görmeye başlıyorsunuz. Çok geniş ve özgür olarak başlayan dünyanız bir odaya sıkışıyor ve bu odaya da ‘yankı odası ‘ adını veriyoruz. “ dedi.

“SAHTE BİR MUTLULUK SAĞLIYOR”

Yankı odasının insanların üzerine sahte bir mutluluk duygusu yarattığını belirten Abdula, kişilerin hayatında sadece kendi düşüncelerine uyan kişileri görmeye olanak sağladığı ve gerçek dünya ile bağlantının kesilip kişilerde ciddi bir tolerans düşüklüğüne yol açtığını vurguladı.

İnsanın ruhunun farklı görüşlerden beslendiğini belirten Abdula, algoritmik dünyanın buna izin vermediğini belirterek yankı odalarının sahte mutluluk verdiğinin altını çizdi. Abdula, pandemi süreci ile birlikte insanların daha çok evde kalmasından dolayı artan sosyal medya kullanımından dolayı bunun daha da arttığını sözlerine ekledi.

“DUYGUSAL ZEKA İLE BAĞLANTI KOPARILMAMALI”

Yankı odasından çıkmak için duygusal zeka ile olan bağlantının koparılmaması gerektiğini belirten Abdula, kişilerin daha entegre bir şekilde düşünmesinin önemine dikkat çekti.

Abdula, artık sadece tek bir konuda uzman olmanın ayakta kalmaya yetmediğini de vurgulayarak sosyal anlamda düşünce yapısının değiştirilmesi gerektiğini ve dünyanın nasıl çalıştığını anlayabilmek adına farklı yönlerden bakılması gerektiğini sözlerine ekledi.