Bony Tekstil İşletmeleri Makine Enerji Müdürü Hakan Çalışkan, Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına katılarak tekstil sektöründe enerji verimliliğini değerlendirdi.

Ana faaliyet alanı çorap üretimi olan Bony Tekstil, yüzde 95 ihracat kapasitesi ile çalışmalarına devam ediyor. 

Çorap üretimini, yoğun emek isteyen ve detaylara, proseslere dikkat edilmesi gereken birçok noktası bulunan sektör olarak tanımlayan Çalışkan, sektörün geniş faaliyet alanı bulunduğunu belirtirken genel bir tüketim ürünü olması sebebiyle de büyük bir pazara sahip olduğunu ifade etti.

YÜZDE 4 ORANINDA İYİLEŞME SAĞLANDI

Enerji tüketimleri üzerine de bilgi veren Çalışkan, yıllık ortalama elektrik tüketimlerinin 21 milyon kilowatt saat olduğunu ve doğalgaz tüketimlerinin ise ortalama 15 milyon kilowatt saat olduğunu belirtti.

Çalışkan, “Yıllık ortalama 120 milyon çift ürün adetimiz var. Enerji verimliliğini değerlendirirken birim kilogram başına tüketim olarak geliştirmeyi hedefliyoruz. Geçen yıl 3 milyon 400 bin kilogram bir üretimimiz var. Hedefimiz bunu daha aşağıya çekmek.” dedi.

Çalışkan, geçen yıl yapılan verimlilik artırıcı uygulamalar ve çalışmalar ile birlikte yaklaşık yüzde 4 oranında bir iyileşme sağlandığını belirtti.

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNU FANLAR OLUŞTURUYOR

Elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ını fanlar oluşturuyor diyen Çalışkan, “Bizim vakum kaynağımız fanlar ve bunların motorları da ciddi bir yer kaplıyor.  Bunun yanı sıra çeşitli elektrik motorları ve basınçlı havayı söylemek mümkün. Buhar kazanları ise özellikle ütü, yıkama gibi alanlarda enerji verimliliğini yükseltmek hedefleniyor. Basınçlı hava işletmenin büyük çoğunluğunda kullanılıyor. Bütün proseslerde basınçlı hava mevcut.” açıklamasında bulundu.

Çalışkan, enerji verimliliğini artırmak için ISO 50001 belgesini aldıklarını ve basınçlı havanın verimliliği konusunda VAP projesini gerçekleştirdiklerini söylerken aydınlatmanın verimliliği, basınçlı havanın verimliliği ve fanların verimliliği üzerine ciddi çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
 

Programın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.