Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programına konuk olan Siber Güvenlik Uzmanı Burak Bozkurtlar, siber vatan kavramı üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

Siber güvenlik kavramını bilişim teknolojilerinin savunma sanatı olarak açıklayan Bozkurtlar, “Nesnelerin interneti çağının yaşandığı bir dönem, bilişim teknolojilerinde kullanılan telefon, tablet, akıllı robotlar gibi bütün enstrümanlar internette buluştuğu zaman artık nesneler internette buluşmuş oluyor. Tam burada da siber güvenlik devreye giriyor.” dedi.

“CİDDİ RİSKLER OLUŞTURABİLİR”

Sanal alanlarda vatandaşlara ait olan verilerinin korunması için bir ‘siber vatan’ kavramı geliştirildi diyen Bozkurtlar, “Burada mekan ve zamandan bağımsız bir durumdan bahsediyoruz.  Siber vatanda bilgisayarlar ve telefon, tabletler üzerinden paylaştığımız bütün veriler çok kıymetli ve koruma altına alınıyor.” ifadesini kullandı.

Evlerde herkes tarafından kullanılan cihazlarda siber güvenlik anlamında standart önemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Bozkurtlar, bu önlemlerin alınmadığı takdirde saldırganların kolaylıkla takip edebileceğini ve ciddi riskler oluşturduğunu kaydetti.

“FARKINDALIK ARTIYOR”

Özellikle Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin Aralık ayında gerçekleştirdiği 'Milli Siber Güvenlik Zirvesi'ne değinerek özellikle 2020 yılında neredeyse kamunun her kademesinde farkındalık alanında önemli bir adım atıldığını belirten Bozkurtlar, farkındalığın birden fazla parametreyi içerdiğini ve son derece önemli olduğunu vurguladı.

Siber güvenlik noktasında yeteri kadar bilgi sahibi olmayan vatandaşları korumak adına önleyici tedbirler almak için siber devriyelerin atandığını belirten Bozkurtlar, “Nasıl ki bekçiler her gece belirli bir güzergahta dolaşıyor güvenliği sağlamak için siber devriyelerde aynı şekilde çalışıyor. Bunlar kimi zaman emniyet teşkilatı, istihbarat birimleri olabileceği gibi bağımsız denetçiler tarafından da yapılabilir.” dedi.