Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuşan Çuhadaroğlu Metal Sanayi Elektrik Bakım Yöneticisi Ayhan Vatansever, sıfır enerjili bina üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

SIFIR ENERJİLİ BİNA YAPMA ZORUNLULUĞU

Avrupa'da yeni mevzuatla birlikte artık kamu binalarında sıfır enerjili bina yapma zorunluluğu getirildi. Kendi enerjisini üretip harcadığı enerjiyi minimize ederek, yüksek verimlilikle dünyaya sıfır karbon salınımı yapan binalar üzerine değerlendirme yapan Vatansever,  bina yapılacağı zaman sıfır enerjili olacak şekilde tasarım yapılması gerektiğini belirtti.

Vatansever, “Binayı yaptıktan sonra enerji ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynakları ile yapının kendi içinde ya da uzak bir yerde çalışma yaparak binanın kendi ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Bunlar güneş paneli, rüzgar tribünü gibi olabilir.” dedi.

“ENERJİ MÜMKÜN OLDUĞUNCA MİNİMİZE EDİLMELİ”

Yenilenebilir enerji üzerine devletin yönlendirici projelerinin olduğunu belirten Vatansever, aynı zamanda firmalar için prestij kaynağı olduğunu belirterek bir firmanın enerji ihtiyacını ne kadar minimize edip kendi kaynakları ile kullandığı ile doğru orantılı olduğunu vurguladı.

Vatansever, “Birleşmiş Milletler’in 2030 projeksiyonu var. Bu zaten tüm dünyadaki kuruluşların enerji ihtiyacını mümkün olduğunca minimize etmesi ve yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını amaçlıyor. Bunlar hepimizi bağlayan hedefler.” ifadesini kullandı.

“İHTİYACA GÖRE PROJELER GELİŞTİRİYORUZ”

Çuhadaroğlu Metal Sanayinin bu alandaki çalışmaları üzerine bilgiler veren Vatansever, “Farklı alanlarda projeler geliştiriyoruz. Doğrama, sürme grupları veya müşterinin ihtiyacına göre nish ürünlerde üretiyoruz. Teknik destek ve ar-ge ekibiyle birlikte sıfır enerji bina için gerekli olan ihtiyaçları karşılıyoruz.” dedi.

Vatansever, bir binanın dış cephe çalışmalarının bu alanda önemli olduğunu vurgulayarak yalıtım ve cephe sistemleri ile birlikte enerji tasarrufunun sağlandığını belirtti.